JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Aldri streik i mellomoppgjør

– Oppgjøret i offentlig sektor er ikke et hovedoppgjør, men et mellomoppgjør. Det blir aldri streik ved mellomoppgjør.

– Og vi vil ikke få det denne gangen heller, sier professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln.

Professoren ser ingen prinsipielle betenkeligheter ved den prosessen som nå pågår.

– Det er ikke prinsipielt nytt og heller ikke prinsipielt betenkelig at statsråden deltar i oppgjøret som en tredje part, sier Jakhelln.

Han understreker at statsråden ikke må betraktes som en overordnet for statens forhandlere, men som en tredje part.

– Uansett må alt statsråden forplikter seg til godkjennes av Stortinget, sier Jakhelln.

Svekker ikke meklingsmannen

Han mener det denne gang er enklere enn tidligere fordi regjeringen både har flertall og dessuten et bredt pensjonsforlik å forholde seg til.

På spørsmål om regjeringens engasjement i et oppgjør som er havnet hos meklingsmannen vil svekke meklingsinstituttet sier Jakhelln:

– Meklingsmannens hovedoppgave er å hindre åpen arbeidskamp. Ved hovedoppgjøret ble de kompliserte spørsmål som knytter seg til pensjonsordningene i stat og kommune skjøvet videre til mellomoppgjøret for å hindre arbeidskonflikt. Det er også en hovedoppgave ved dette mellomoppgjøret.

Jakhelln mener dessuten at partene ikke ønsker åpen konflikt, og at pensjonsspørsmålet egner seg dårlig som grunnlag for en streik.

Politisk side

Professoren minner om at pensjonsspørsmålet for offentlig ansatte også har en klar politisk side. Han regner med at resultatet vil innebære at Stortinget i ettertid må gjøre endringer i lovs form.

Jakhelln sier partene i den pågående meklingen simpelthen er nødt til å bli enige. Han er ikke blind for at de fire organisasjonene som representerer arbeidstakerne, kan ha forskjellige interesser.

– Det ligger i sakens natur, men samtidig er det en overordnet nødvendighet at de offentlige ansatte blir en del av det nye pensjonssystemet. Det forstår både politikerne og organisasjonene. Derfor er det rimelig og fornuftig at de nå tar seg god tid, sier Jakhelln. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse