Grønne løfter
Alle politiske partier forsikrer at kampen mot klimaødeleggelsene skal bli valgets hovedsak.
Miljøet skal ikke komme i skyggen av den økonomiske krisen, sier de.
I grønne omgivelser midt i Spikersuppa i Oslo sentrum ble kjente rikspolitikere lørdag grillet av Framtiden i våre hender, og løftene satt løst. Anledningen var Oslo kommunes grønne festival, der hovedgata og tilgrensende områder var arena for miljøbevegelser av ymse slag.
Trærne langs Karl Johans gate skinte grønt i hard konkurranse med boder og bannere fra Rusken, Fairtrade, WWF, Enøketaten i Oslo kommune, Syklistenes landsforbund, Ruters biodrevne busser, Gravferdsetaten og diverse oppfordringer til kildesortering, gjenbruk og pant av flasker.
Unge og gamle, familier og utenlandsbesøkende, drev opp og ned langs Karl Johans gate i det fine forsommerværet og fikk seg en kaffekopp her og en prat om miljø der. I kommunens boder var mannskapet strålende fornøyd og mente det var merkbar større interesse for miljøspørsmål i år enn i fjor.
Til veggs
Paneldebatten ved statuen av Henrik Wergeland ble en konkurranse om hvem som vil kutte mest, og hvem som har de mest forpliktende løsningene. Daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender gjorde sitt beste for å stille politikerne til veggs, og fikk i det minst en klokkeklar forsikring om at klima blir valgkampens tema nummer én.
Finansminister Kristin Halvorsen tok på seg partilederhatten og kunngjorde at SV går for 40 prosent kutt i klimautslippene innen 2020, en ambisiøs målsetting som går lenger enn det den rødgrønne regjeringen har som felles politikk. Hun ville imidlertid ikke gi et klimaløfte for 2013 etter samme modell som det kjente barnehageløftet for 2009.
– Men ambisjonene må øke. Alt nytt vi får på klimafronten om dagen, er dårlig nytt. Den økonomiske krisen vil gå over om noen år, mens trusselen mot det globale klimaet er mer langsiktig og dramatisk, sa SV-lederen.
Store endringer
Høyres nestleder Jan Tore Sanner understreket like fullt problemkompleksets alvor og understreket at det er behov for dyptgripende endringer i både forbruk og produksjon. Det er også påkrevd med samarbeid over partigrensene.
– Når bedriftene ser at de som skal lykkes i morgendagens marked, er de som tar miljøet på alvor, og som tenker miljø gjennom hele produksjonsprosessen, da vil det skje endringer, sa Sanner.
Han mente at myndighetene må bruke en kombinasjon av pisk og lokkemidler, av typen avgiftslettelser, for å lykkes med en slik vridning.
Marianne Marthinsen fra Aps stortingsgruppe påpekte at situasjonen ikke er blitt bedre etter at verden fikk den store aha-opplevelsen om de dramatiske miljøendringene høsten 2006, snarere verre. Hun mente den virkelig store debatten vil bli om hva som skal gjøres av tiltak i Norge, og hva som kan gjøres ute.
Annerledes
Frps Ketil Solvik-Olsen var annerledesmannen under debatten, som så ofte ellers. Frp godtar ikke de dramatiske perspektivene på samme måte som de andre partiene, og vil snakke om fornybar energi og energieffektivisering i industrien, snarere enn om kutt og omlegging av forbruksmønstre.
Venstres Gunnar Kvassheim vil gå langt mer radikalt til verks i Norge. Han vil ha et nytt og strengere klimaforlik og synes det er bra at regjeringen også tenker i de baner. Men Venstre vil begynne å forhandle om dette nå, ikke vente til 2010.
– Dette er vår tids største utfordring. Miljø må stå øverst på dagsordenen, selv om vi i Norge ikke merker så mye til de negative følgene av klimaødeleggelsene. Store kutt i utslipp må skje parallelt med utbygging av fornybar energi, sa Kvassheim. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie