Prinsippsak om norsk lønn
Rettssaken mellom LO/Fellesforbundet og Nordic Trading Company AS i Sarpsborg tingrett pågår for fullt. Saksøkerne hevder at 19 polakker ble lurt til å registrere seg som enmannsbedrifter slik at selskapet kunne unngå norsk tarifflønn. Firmaet mener at de kun formidlet oppdrag.
Saken er av stor prinsipiell betydning, mener Fellesforbundet. Grovt forklart dreier striden seg om hvorvidt polakkene hver for seg er selvstendig næringsdrivende, eller om de må betraktes som vanlige arbeidstakere.
En mann = en bedrift
Magasinet for fagorganiserte har skrevet om en rekke saker hvor norske bedrifter har registrert polske arbeidere som enkeltmannsforetak, altså selvstendig næringsdrivende. Det fører til at polakkene kan lønnes etter polsk nivå fordi de på papiret utfører tjenester.
Vil unngå norsk minstelønn?
I samtlige saker har Fellesforbundet hevdet at dette utelukkende gjøres for å unngå norsk tarifflønn. Polakkene er i realiteten arbeidstakere, ikke enmannsbedrifter. Tariffnemnda har som kjent vedtatt allmenngjøring av norsk minstelønn på byggeplassene. Det betyr at alle utenlandske arbeidstakere som utfører bygningsarbeid skal lønnes etter norsk nivå.
Ante ingenting
Våren 2005 kom organisasjonsarbeiderne John Rune Holmen og Stig Hansen i Fellesforbundets avd. 26, Østfold Fagforening, og regionalt verneombud Heine Nilsen ved Fellesforbundets distriktskontor i Østfold i kontakt med en gruppe polske bygningsarbeidere som var bekymret over at de mottok brev fra norske myndigheter som de ikke forsto hva betydde.
Etter å ha undersøkt nærmere, fant forbundet ut at samlige arbeidere var oppført som norsk-registrert utenlandsk foretak (NUF). Der var Nordic Trading Company AS som sto for registreringen, sier Fellesforbundet.
– Det hadde arbeiderne ikke en anelse om selv. De hadde bare blitt forelagt et skjema med beskjed om at dette måtte undertegnes for at de skulle få jobbe i Norge, fortalte daværende rådgiver i Fellesforbundet, Kjell Skjærvø, til magasinett.org i juni.
–
Lurt til å skrive under!
Ifølge Skjærvø er polakkene blitt lurt til å registrere seg som såkalte norsk-registrerte utenlandske foretak (NUF). På denne måten har Nordic Trading Company (NTC) ikke vært nødt til å betale arbeidstakerne for overtid, feriepenger og lignende, mener han og Fellesforbundet. I stedet har de fått utbetalt mellom 67 og 70 kroner timen.
– Hensikten var å slippe å betale tarifflønn, konkluderte Skjærvø i sommer.
NTC hevder på sin side at firmaet har formidlet oppdrag til hver enkelt av polakkene, at de var selvstendig næringsdrivende og at bedriften dermed ikke hadde arbeidsgiveransvar for dem.
Krever mellom 1,5 og 2 millioner
Fellesforbundet mener enkeltmannsforetakene er fiktive, og krever NTC for mellom 1,5 og 2 millioner kroner for manglende lønn, overtid og feriepenger, beregnet etter almenngjøringsforskriften. Oppdragsgiverne har betalt 179 kroner i timen per innleid polakk, mens polakkene selv satt igjen med rundt 70 kroner netto, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. "Formidlingsgebyret" ligger altså på over 100 kroner per arbeidet time og arbeider.
Forfalskning og tilbud om penger?
Ifølge avisen, som følger rettssaken tett, er temperaturen rimelig høy. LO-advokat Håkon Angell, som fører saken på vegne av Fellesforbundet og LO, hevder at noen av polakkenes underskrifter er forfalsket og har bestilt skrifteksperter for å bekrefte hans påstand. I tillegg påstår Angell at flere av de polske arbeiderne er blitt forsøkt "kjøpt ut" av rettssaken av NTC. Altså at Nordic Trading Company skal ha tilbudt polakkene penger hvis de trakk søksmålet.
I dag var det polakkenes tur til å forklare seg. Kjell Skjærvø, organisasjonsarbeider i Oslo Bygningsarbeiderforening, sitter på tilskuerbenken og følger rettssaken for Fellesforbundet.
Lignet som lønnsmottaker
Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad har LO-advokat Håkon Angell indirekte fått drahjelp av ligningskontoret i Sarpsborg. Det fattet nylig et endringsvedtak og etterlignet åtte av de 19 saksøkerne som lønnsmottakere, ikke som selvstendig næringsdrivende. Etterligningen gjelder inntektsåret 2005. Skatteligningen for polakkene for 2006 er ennå ikke klar.
– Jeg tolker det som om ligningsmyndighetene er sikre i sin sak, sa Angell ifølge SA.
Det er satt av ni rettsdager til saken. Den siste er 7. november.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes