JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbereder ny EU-debatt

Alle partiene på Stortinget ber regjeringen utrede EØS-avtalen i neste periode. Det kan innebære startskuddet på en ny EU-debatt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er positiv til henstillingen fra en samlet utenrikskomité om å gjennomføre en bred utredning av EØS-avtalen og konsekvensene den har hatt for Norge de 15 årene vi har levd med den. Det kom fram da Stortinget fredag debatterte stortingsmeldingen «Hovedlinjer i norsk utenrikspolitikk».

– Samfunnsdebatten må avgjøre om det er tid for å vurdere andre alternativer, og Stortinget må vurdere om det grunn til å diskutere alternativer til det som har vært vår tilknytning til EU gjennom 15 år, sa Støre fra talerstolen i Stortinget.

Neste periode

Støre mener utredningen må gjennomføres i neste stortingsperiode, og den bør legge grunnlaget for en debatt om hvilken tilknytning Norge skal ha til Europa. Han mener det er naturlig å se på om EØS-avtalen har fungert slik den var ment innenfor blant annet økonomi, marked og arbeidsplasser - i tillegg til andre områder utenfor EØS-avtalen Norge samarbeider med EU på, som Schengen- og forsvarssamarbeid.

– En slik gjennomgang må gi grunnlag for en refleksjon om klokskapen i den situasjonen vi er i, nemlig at vi er dypt og omfattende involvert i det samarbeidet et lite flertall sa nei til for 15 år siden, sa Svein Roald Hansen (Ap) med hentydning til EU-avstemningen i 1994.

«Bred enighet»

Utenriksministeren kunne konstatere at det er «bred enighet om de store linjene i norsk utenrikspolitikk» etter å ha lest innstillingen fra utenrikskomiteen. Han måtte likevel tåle kritiske bemerkninger om blant annet fredsengasjementet på Sri Lanka og mangel på tydeligere prioriteringer i stortingsmeldingen.

To forslag fra Fremskrittspartiet om å evaluere det norske fredsengasjementet internasjonalt, samt evaluere den norske ambassade- og konsulatstrukturen, falt under voteringen.

Utenrikskomiteen stilte seg også enstemmig bak stortingsmeldingen om norsk humanitær politikk. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse