JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vannkraftsenter samlet igjen

I forrige uke ble hele den gamle vannkraftkompetansen fra Kværner samlet igjen på norske hender.

– Vi har nå fått tilbake et sterkt miljø for å fornye og utvikle norsk vannkraft, sier en glad klubbleder Torfinn Mørkved ved verkstedet på Sørumsand.

Kværner Brugs vannkraftdivisjon ble i sin helhet overført til Sørumsand verksted da fabrikken i Oslo ble langt ned i 1999. Seinere ble divisjonen kjøpt opp av General Electric(GE), som i sin tur solgte ut produksjonsdelen, det vil si Sørumsand Verksted, til NLI. Dette skjedde for to år siden.

Tunge år

– Det har vært to tøffe år, sier Torfinn Mørkved. Verkstedet har slitt med omstillingen fra i hovedsak å være vannkraftverksted, men også med dårlig samarbeidsklima i forhold til ledelsen i NLI. Lønna har også sakket akterut.

– Dermed har folk sluttet og god kompetanse forsvunnet, sier Mørkved, som mener det var livsviktig både for verkstedet og norsk vannkraft at hele miljøet fra Kværner og GE er samlet igjen.

Rainpower ASA

Etter kjøpet skiller NLI ut vannkraftvirksomheten i et eget konsern, Rainpower ASA. Der inngår både verkstedproduksjonen, GEs tidligere vannkraftvirksomhet på Kjeller og ved vannkraftlaboratoriet i Trondheim, og Ask Industriservice.

– Timingen er perfekt, sier nestleder Egil Gundersen og sekretær Jane Eid i klubbstyret. – Det er sterkere press for å oppgradere norske vannkraftanlegg enn på lenge, nå har vi kompetansen som kan klare det, hvis vi bare får rekruttert fagfolkene.

Mer vannkraft

– Jeg gleder meg, sier Nils Ottesen, som er ansatt som leder av Sørumsand verksted - nå Rainpower Fabrication. – Vi vil nå få et langt sterkere fokus på norske vannkraftkunder enn det General Electric hadde, og vi vil ha både teknologi, prosjekterings- og prosjektlederkompetanse, i tillegg til verkstedets kunnskaper.

– Nå får vi et nytt viktig bein å stå på, sier Diderik Schnitler, som er styreleder i NLI. – Rainpower vil ligge i front innen vannkraftteknologi på verdensbasis, og har løsninger som er etterspurte. I Norge er 330 av 650 aggregater eldre enn 40 år, og det er dokumentert at ytterligere 10 terrawatt-timer ren vannkraft kan tas ut ved innføring av ny teknologi i gamle vannkraftanlegg.

Dette tilsvarer et års forbruk for 600.000 husstander, altså en tredel av Norges samlede antall husstander.

Annonse
Annonse