Avmektige sofavelgere
Til tross for økonomisk krise og høy arbeidsledighet, tapte venstresiden i valget til Europaparlamentet. Høyrekrefter og reaksjonære populister vant fram, takket være sofavelgerne.
nina.sandaas@lomedia.no
Nesten 210 av 375 millioner stemmeberettigde i 27 EU-land valgte sofaen framfor en tur til stemmelokalet. Valgdeltakelsen ble derfor historisk lav – 43,24 prosent. Velgerne har desertert. De har gitt fra seg muligheten til å påvirke.
En så lav valgdeltakelse er bemerkelsesverdig mot den bakgrunnen at EU i disse tider gjennomlever sin verste økonomiske krise siden fellesskapet ble opprettet. 21 millioner mennesker går uten jobb. Kapitalismen har satt verden i gynging og likevel har venstresiden framstått som uten visjoner eller like gjerrig som kapitalistene. Britiske Labour fortjente og fikk en smell for alle skandalene, men å havne på tredjeplass etter de konservative som også hadde hatt fingrene i syltetøykrukka, og det EUfiendtlige UK Independent Party var en hard straff. I Italia er venstresiden satt ut av spill til tross for Silvio Berlusconis klovnerier og seksskandaler. I Spania straffet velgerne det sosialdemokratiske regjeringspartiet fordi arbeidsledigheten galopperer.
Venstresiden mistet velgere i hopetall også i opposisjon i nær sagt alle EU-land, unntatt Hellas. Sosialdemokratene i våre naboland er alle utenfor regjeringskontorene, men de gjorde de dårligste valgene noensinne i EU-sammenheng. Tilbakegangen kompenseres ikke av at velgerne i noen grad er gått til de grønne partiene.
Frykten og apatien vant. Det er ingen god dag for venstresiden og europeisk fagbevegelse, konstaterte Poul Nyrup Rasmussen, tidligere dansk statsminister og nå leder for den europeiske sosialdemokratiske familien.
Nettopp den lave valgdeltakelsen gjorde det mulig for protest- og populistpartier å kapre parlamentsplasser, fordi det trengs færre stemmer for hver plass. Det kan synes som folket ga fingeren til demokratiet, noe som gir grunn til bekymring for framtidige valg. Høyrevinden er sterk og soper med seg mye grums i folkedypet i form av fremmedfrykt, motstand mot innvandring og muslimer, også blant tradisjonelle sosialdemokratiske velgere. I mange land er disse partiene godt etablerte og virker som støttepartier for konservative regjeringer. I Danmark er Dansk Folkeparti det største «arbeiderpartiet».
EU står foran store utfordringer og hadde fortjent noe annet enn at sofavelgerne vant valget. Det nye parlamentet som kommer sammen i midten av juli, vil ha nok å henge fingrene i: hvordan få økonomien i gang, arbeidsledigheten, klimakrisen, innvandringen og en ny traktat.
Den bitre sannheten er også at venstresiden og de grønne vil få vansker med å danne et politisk flertall i framtiden. Noen rask politisk oppvåkning og ny venstrevind over Europa er neppe å vente. For at det skal skje, må det hardt politisk arbeid til, også fra fagbevegelsen. Den økonomiske krisen bør kunne tjene som et startpunkt for å revitalisere debatten.
LO-Aktuelt nr. 11/2009
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie