JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ut på velgerjakt

Her kaprer Heikki Holmås stemmen til Amjad Ahmed. Foran årets stortingsvalg skal alle partiene hjem til folk.

Heikki Holmås (36) svetter oppover trappene i boligblokken på Tøyen på det som til nå er en av årets varmeste dager i Oslo. SV-toppen er utstyrt med det vanlige smilet og valgkampbrosjyrer om nei til oljeboring i Vesterålen og Lofoten.

Han skal, som politikerne fra alle de andre partiene, banke på tusenvis av dører i månedene før stortingsvalget 14. september. Fra den åpne døren i leiligheten til Amjad Ahmed strømmer det pakistanske rytmer.

– Hei, mitt navn er Heikki og jeg kommer fra Oslo SV, jeg vil bare gi deg en løpeseddel og si at du må stemme med valget.

– Velkommen skal du være.

– Vi er her for å gi litt informasjon om hva vi står for, og håper at du ...

– Ja, jeg skal stemme på dere. SV har alltid støttet innvandrerne og stått på vår side.

– Ja, det er riktig det.

– Dere har også fått mye kjeft fordi dere har støttet palestinerne, og det er urettferdig. Jeg kommer til å stemme SV.

– Takk for det. Du får ha et godt valg, da!

I Gamlebyen i Oslo er Holmås blant sine egne.

På innsida av byen

Selv om det å banke på dører hos folk ikke er et ukjent fenomen i norsk politikk – ifølge professor Frank Aarebrot dukket de første variantene av hjemme hos-besøk opp rundt årtusenskiftet – vil årets stortingsvalg være valget der samtlige stortingspartier besøker norske hjem.

Arbeiderpartiet håper å besøke så mange som 125.000 husstander, mens Høyre planlegger skal banke på 100.000 dører.

– Å møte folk slik gir et veldig godt bilde av innsida av byen. En ting er å stå foran mikrofoner og prate, men dersom du ikke evner å snakke med personene bak den døra faller du lett igjennom i andre sammenhenger, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) til Dagsavisen.

– Vi skal gå over alt, fra Båtsfjord i nord til Lindesnes i sør. Vi har tro på dialog med velgerne, og våre politikere og tillitsvalgte skal ut for å lytte til folket, sier valgkampmedarbeider Mudassar Kapur i Høyre.

Aarebrot er ikke sikker på om alle velgere er like begeistret for å få politikere på besøk.

– Det kan tenkes at kvinner synes det er bedre å møte politikerne påkledd på nærbutikken enn i morgenkåpen hjemme, sier han.

– For mange broilere

For å finne opphavet til politikernes dør til dør-valgkamp må vi tilbake til republikkens morgen, sier professor og amerikakjenner Ole O. Moen ved Universitetet i Oslo.

– Frykten for det offentlige og troen på folkestyret har ligget dypt i hele den amerikanske historien. Å møte personen har vært viktig, og valgkampene ble alltid drevet lokalt. Dette handler jo i stor grad om å gjøre seg deilig for velgerne.

– Men vil en slik form for valgkamp fungere i Norge?

– Vi har allerede adoptert mye amerikansk politikk. Vi har hjemme hos-reportasjer med Jens, folk bretter ut familiene sine og nå blir det kanskje reklame på TV også. Vi svelger det meste som kommer fra USA.

– Vil vi svelge dette også?

– Nja, det vil vise seg. Men jeg tror velgerne har et behov for å møte politikerne og å se ansiktene deres. Det er så mange strømlinjeformede broilere i dag som står og lirer av seg de samme frasene på TV. Jeg tror mange vil føle at slike besøk er ganske all right, sier Moen. (ANB)

Annonse
Annonse