JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykere i krisebedrifter

Sykefraværet øker mest i næringer rammet av finanskrisen.

I bygg- og anlegg økte sykefraværet med nær 14 prosent fra første kvartal i fjor til årets tre første måneder.

Sykefraværet i januar, februar og mars var samlet på 7,7 prosent, en økning på 3,3 prosent fra samme periode i fjor. Det legemeldte sykefraværet utgjør 7,3 millioner tapte dagsverk, viser tall presentert av Nav. Det er i privat sektor fraværet øker, mens offentlig sektor opplever en svak nedgang.

– I privat sektor finner vi de konjunkturutsatte næringene som rammes av både økt ledighet, omstilling og økt sykefravær. I starten av en nedgangskonjunktur vil det være en større grad av usikkerhet på arbeidsmarkedet som kan bidra til at sykefraværet øker, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Øker blant menn

Fra første kvartal i fjor til første kvartal i år økte det legemeldte sykefraværet med 13,8 prosent i bygg- og anlegg, mens økningen var på 13,6 prosent i jordbruk, skogbruk og fiske. I transportnæringen økte sykefraværet med nesten 10 prosent.

Sykefraværet øker med 7,6 prosent for menn. Økningen kommer i alle aldersgrupper, men mest blant menn over 30 år.

– Vi må tilbake til tredje kvartal 2003 for å finne en kraftigere vekst i sykefraværet blant menn, sier Saglie.

Kvinners sykefravær er stabilt med en liten økning på 0,8 prosent. For kvinner over 45 år går sykefraværet ned.

Det legemeldte fraværet gikk mest opp i Aust-Agder, Troms og Telemark. Når det gjelder diagnoser, har det vært liten endring. Den største økningen i sykefraværstilfeller gjelder psykiske lidelser.

IA-avtalen

Sykefraværet er redusert med 2,4 prosent etter at avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått mellom partene i arbeidslivet og staten i 2001. Et av målene i avtalen var å få redusert sykefraværet med 20 prosent. I avtaleperioden er fraværet redusert mest i privat sektor, med 2,6 prosent nedgang.

IA-avtalen løper ut ved årsskiftet, og det er ennå ikke avklart om avtalen skal videreføres de neste årene. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse