JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danmark: Fagforeninger overvåket

PET, Politiets Efterretningstjeneste, drev systematisk overvåking av tillitsvalgte og fagforeninger på 1980-tallet.01.07.2009
09:21
16.12.2013 10:40

Den såkalte PET-kommisjonen som ble nedsatt for 10 år siden, har nettopp avlevert sin rapport om PETs aktiviteter fra 1945-1989. Den omfangsrike rapporten er på 4 600 sider i 15 bind, der overvåkingen av arbeidsmarkedet fyller hele bind 8, som er på 344 sider.

Bindet kan blant annet fortelle at en rekke faglige organisasjoner ble gjenstand for skjerpet interesse etter den store typografkonflikten i Det Berlingske Hus i 1977, da flere grupperinger på den ytterste venstrefløyen blandet seg i konflikten med militante aksjoner.

Opprustet

1978 ble ifølge rapporten året da PET «opprustet» på arbeidsmarkedet. Det skyldtes blant annet at et flertall i Folketinget hadde gitt politiet fullmakt til å bryte blokader rundt konfliktrammede bedrifter. I 1983 godkjente daværende statsminister, den konservative Poul Schlüter, nye retningslinjer som ga PET fullmakt til å overvåke ytterliggående gruppers involvering i faglig uro. Her heter det blant annet:

– Det må imidlertid erkjennes at ekstremistiske krefter - eventuelt støttet av fremmede etterretningstjenester - prøver å skape og utnytte faglige stridigheter i samfunnsomveltende og uroskapende øyemed. For eksempel kan nevnes maoistiske og trotskistiske grupper som målbevisst arbeider for å nedbryte det arbeidsrettslige systemet i dette øyemed. Det vil være tillatt - eventuelt ved bruk av et kontaktnett - å klarlegge slike foreteelser.

Telefonavlytting

Etter storkonflikten rundt tariffoppgjøret i 1985 ble en rekke fagforeninger og forbund gjenstand for telefonavlytting. Det gjaldt blant andre Sømændenes Forbund, Jord- og Betonarbejdernes Forbund, Lager- og Handelsarbejdernes Forbund, Byggefagenes Samvirke og Stillasarbejdernes Klub. Og ikke minst gjaldt det den såkalte Tillidsmandsringen.

PET-kommisjonen noterer at mye av dette materialet ikke kan dokumenteres, fordi det er makulert. Av samme årsak kan ikke kommisjonen bekrefte påstander fra en rekke fagforeningsfolk om at de ble løpende overvåket under den kalde krigen, også før de nye retningslinjene fra 1983.

Men det fremgår at PET holdt skarpt øye med flere av de legendariske konfliktene på 1980-tallet, blant annet La Cabana-konflikten i Herning og HT-konflikten i København som begge handlet om kampen mot de gule fagforeningene.

<table border="2" width="300" align="right" cellspacing="0" cellpadding="0"> <tr> <td width="110" align="left" valign="top"> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02686/PET-sammendrag_2686686a.jpg" border="10"></img></td> <td width="10" valign="top">&nbsp;</td> <td width="180" valign="top"> <font size"3"><a href="http://petkommissionen.dk/"><b>Last ned hele PET-kommisjonens rapport</b></a></td> </tr><tr> <td width="110" align="left" valign="top"> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02686/PET-bind8_2686685a.jpg" border="10"></img></td> <td width="10" valign="top">&nbsp;</td> <td width="180" valign="top"> <font size"3"><a href="http://politiken.dk/system/topicRoot/PET-Kommissionen/"><b>Last ned bind 8 av PET-kommisjonens rapport, som beskriver overvåking av fagbevegelsen</b></a></td> </tr><tr> <td width="110" align="left" valign="top"> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02686/PET-Politiken_2686723a.jpg" border="10"></img></td> <td width="10" valign="top">&nbsp;</td> <td width="180" valign="top"> <font size"3"><a href="http://petkommissionen.dk/fileadmin/bind/pet_bind8.pdf"><b>Avisa Politikens temaside om PET-kommisjonen</b></a></td> </tr> </table>

Den danske venstrefløyen

Det hører med at den danske venstresida så ganske annerledes ut enn den norske, der AKP blomstret opp etter ungdomsopprøret i 1968. I Danmark vokste det mindre dogmatiske VS, Venstresocialisterne, seg sterkt på 1970-tallet. Partiet hadde «fraksjonsfrihet» og bestod av en mengde grupperinger med til dels motstridende ideologier. Partiet satt i Folketinget til 1987.

Og der NKP forlengst hadde visnet inn i Norge, var det Moskva-orienterte DKP representert i Folketinget fram til 1979. Partiet stod sterkt i deler av fagbevegelsen helt fram til murens fall i 1989.

Samme år fusjonerte restene av DKP og VS sammen med det trotskistiske SAP til Enhedslisten som har sittet i Folketinget siden 1994 og har fire mandater i dag.

Utstillingsvindu

– 1. mai-arrangementene utgjorde et slags utstillingsvindu for venstrefløyen, og de ga PET et innblikk i venstrefløyens styrke og stemning. Slik kunne PET danne seg et overblikk over hvilke partier som var i stand til å samarbeide med hverandre, og hvilke som stod isolert. Opplysninger om paroler og taler kunne gi en pekepinn om hvilke spørsmål som opptok venstrefløyens forskjellige fraksjoner, heter det i rapporten.

Den kan fortelle om til tider ganske omfattende rapporter fra PETs utsendte ved 1. mai-demonstrasjonene. På en liste over talere ved 1. mai-arrangementer i Nord-Jylland opptrer ikke færre enn 38 navn, deriblant daværende statsminister Anker Jørgensen, økonomiminister Ivar Nørgaard og boligminister Erling Olsen.

En reell trussel?

Et fagforbund som ble gjenstand for særlig interesse fra PETs side på 1980-tallet, var PROSA som organiserte edb-folk.

Ifølge en PET-analyse fra 1984, da PROSA hadde rundt 5 000 medlemmer, kunne forbundet komme til å utgjøre en sikkerhetsrisiko.

– PET heftet seg ved at det var PROSAs mål å organisere alle edb-folk, at de var imot det arbeidsrettslige systemet og blant annet hadde støttet havnearbeidernes streik, heter det i kommisjonens rapport.

Og at PROSA tross sitt erklært upolitiske ståsted støttet fredsbevegelsen, var enda en begrunnelse for overvåking. PROSA kunne bli en reell trussel, fordi edb holdt på å utvikle seg til «en avgjørende maktfaktor i samfunnet». Dermed ville foreningen kunne få innsikt i offentlige institusjoners opplysninger og lamme dataområdet ved hjelp av arbeidsnedleggelser. En PET-agent noterer etter et besøk hos PROSA at han fikk inntrykk av at «foreningens ledelse sympatiserte med venstrefløyen og at den trolig var plassert omkring partiet VS».

Det venstreorienterte Nyhetsnettstedet modkraft.dk noterer i en artikkel om PETs interesse for PROSA, at fagforbundet ennå ikke har utviklet seg til en avgjørende maktfaktor i samfunnet. Derimot bruker PROSA mange krefter på å advare mot den økende overvåkingen i samfunnet.

Krever nye granskninger

Mens danske forskere og andre interesserte i disse uker tygger seg gjennom PET-kommisjonens rapport, stilles det fra flere sider krav om nye granskninger på områder der kommisjonen ifølge kritikerne har fart med harelabb over begivenhetene. Det gjelder for eksempel den såkalte Blekingegadebanden som gjennomførte en rekke spektakulære millionkupp på 1980- og 1990-tallet, til inntekt for den palestinske PFLP. Om PET hadde delt sine opplysninger om banden med politiet, kunne banden ha vært stoppet flere år før den faktisk ble stoppet, og en rekke ran og et politimord kunne ha vært unngått, lyder kritikken som PET nå prøver å tilbakevise.

Vil se mappa

Samtidig vokser det fram et krav på den danske venstrefløyen som et ekko etter kravet fra mange nordmenn for noen år siden: «Jeg vil se mappa mi».

Ifølge modkraft.dk er det et klart flertall i Folketinget som nå støtter Enhedslistens krav om at alle de 300 000 danskene som ble registrert av PET fram til 1989, skal få se sine egne saksdokumenter om de ønsker det.

– PET skal være lukket og hemmelig, men det skal selvfølgelig være politisk kontroll med PET, uttalte den konservative justisministeren Brian Mikkelsen dagen før rapporten ble offentliggjort i forrige uke.

– Jeg er tilhenger av mest mulig åpenhet. Derfor vil jeg også gjerne se på adgangen til arkivene. Men av hensyn til PETs arbeidsmetoder skal vi finne en form som sikrer at tjenestens metoder ikke avsløres, sier Mikkelsen nå. Men i første omgang vil han vente på rapporten fra et annet utvalg som i løpet av halvannet år skal komme med anbefalinger til hvordan man sikrer kontrollen med, og skaper mer åpenhet i, PET.

Et springende og fortsatt ubesvart punkt etter offentliggjøringen av kommisjonens rapport, er hvem som har ansvaret for at overvåkingen kunne fortsette etter at den daværende regjeringen i 1968 utstedte forbud mot overvåking av lovlig politisk aktivitet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.07.2009
09:21
16.12.2013 10:40Mest lest

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Med arbeidstreningen Daniel Jernskjegg-Mathisen får i butikken VI på torvet har han fått en grunn til å stå opp om morgenen.

Med arbeidstreningen Daniel Jernskjegg-Mathisen får i butikken VI på torvet har han fått en grunn til å stå opp om morgenen.

Hanna Skotheim

Med en hullete CV slet Daniel (25) med å se framover: – Jobben i butikken har bevist at jeg klarer å være voksen

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

Agenda-leder Trygve Svensson går hardt ut mot statsminister Erna Solbergs uttalelse om at forskjellene er små i Norge.

Agenda-leder Trygve Svensson går hardt ut mot statsminister Erna Solbergs uttalelse om at forskjellene er små i Norge.

Jan-Erik Østlie og Leif Martin Kirknes

Erna Solberg mener det er små forskjeller i Norge: – Skremmende kunnskapsløst, svarer Agenda-sjefen

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Helge Rønning Birkelund

Norge er verdensledende på små forskjeller, mener Erna Solberg. Hun vil nyansere debatten om ulikhet

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Jan-Erik Østlie

Liberalistene får en halv million i pengegave fra Bahamas

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Tri Nguyen Dinh

Kilder: Sp-veto mot SV kan gi ren Ap-regjering

Sissel M. Rasmussen

Nye tall: En av fem har ikke råd til å gå til tannlegen

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Jan-Erik Østlie

Lysbakken: Arbeidsfolk har betalt prisen for krisen

Ørjan Takle

Ørjan Takle

Håvard Sæbø

«Anbud er i ferd med å ødelegge bussnæringen», skriver Ørjan Takle

Amazon

Amazon

Wikimedia Commons

Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

Stortinget

Juli-tallene: Klart flertall for regjering med Ap, Sp og SV

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

Erlend Angelo

Sjømatbedriftene krever null moms på sjømat

Jan-Erik Østlie

Ap sender et skremmeskudd mot Sp, skriver Stein Sneve

Kommentar

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

Skattelette for unge vil øke forskjellene, skriver Stein Sneve


Flere saker