Ønsker mer aktivitet på arbeidsplassen
De aller fleste yrkesaktive mener at arbeidsgiver bør stimulere til fysisk aktivitet på arbeidsplassen, og at dette igjen gir økt produktivitet og trivsel.
linesch@lo-media.no
Det viser en spørreundersøkelse gjennomført på oppdrag av Kretsforeningen, Norges Bedriftsidrettsforbund og Helsedirektoratet. 2000 personer deltar i undersøkelsen. Svarene danner grunnlaget til rapporten "Fysisk inaktive blant voksne i Norge. Hvem er inaktive – og hva motiverer til økt fysisk aktivitet" . Forfattere er Yngvar Ommundsen, Norges idrettshøgskole og Anita A. Aadland, Helsedirektoratet.
Flere trener
Fysisk inaktivitet anses å være en av framtidens store helseutfordringer. Kartleggingen viser at flere trener, men at den generelle hverdagsaktiviteten går ned. Et hovedtall er at 76 prosent av såkalt inaktive nordmenn ønsker å bli aktive. Et eget kapitel i rapporten handler om forholdet mellom fysisk aktivitet og arbeidslivet. Her vises det blant annet til Arbeidsmiljølovens §3-4 om ”Arbeidsgivers plikt til å vurdere fysisk aktivitet”.
Arbeidsgivers rolle
Undersøkelsen viser at det er store forskjeller mellom aktivitetsgruppene i synet på arbeidsgivers rolle for a) tilrettelegging for fysisk aktivitet og b) hva mulighet for og stimulering til fysisk aktivitet på arbeidsplassen vil kunne gi av gevinster. De regelmessige fysisk aktive er langt mer positive enn de andre gruppene. Halvparten av de regelmessig aktive mener at arbeidsgiver bør gi mulighet til fysisk aktivitet i arbeidstiden, kun en av fire av de potensielt inaktive syns dette.
Her er noen andre sentrale funn:
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 59 prosent av de regelmessige fysisk aktive og 48 prosent av de potensielt aktive sier seg helt enige i at trening/fysisk aktivitet på arbeidsplassen gir økt produktivitet, mot kun 26 prosent av de ikke potensielt fysisk aktive. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Seks av ti yrkesaktive anser at de ikke har muligheter for fysisk aktivitet i arbeidstiden eller i tilknytning til arbeidsplassen. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt At man har bedriftsidrettslag, pausegymnastikk eller lignende og at bedrifter betaler adgangskort til treningssenter el. skiller lite mellom de som er fysisk aktive og inaktive. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Tilrettelegging for fysisk aktivitet i arbeidstiden, tilskudd til treningskort samt bonusordning for fysisk aktivitet er likevel de sterkeste gulrøttene for den største prosentandelen blant de yrkesaktive for å bli mer fysisk aktiv i forbindelse med egen arbeidsplass. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Undersøkelsen bekrefter at det er de som fra før av er fysisk aktive som gjerne tar i mot og blir brukere av tilbud om fysisk aktivitet i tilknytning til arbeidsplassen. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Aktiviseringspotensial via bedriftsidretten er stort der de eksisterer. Potensialet er betydelig blant kommuneansatte i offentlig sektor, private virksomheter, blant ledere og generelt blant yrkesaktive med videregående skole og høyere utdanning.Potensialet er stort både blant kvinner og menn, over hele landet, særlig i aldersgruppen 30-59 år. *Å stimulere til økt fysisk aktivitet i til-jobben-reisen kan gi effekt. Lite tyder på at folk ”henter ut” anbefalt fysisk aktivitet via aktiv transport til/fra skole eller jobb.
Å trene er sosialt
- Vi tilbringer mye tid på jobben, og det er et stort potensial for å få fysisk aktivitet på plakaten på norske arbeidsplasser, sier generalsekretær Atle Hunstad i Norges Bedriftsidrettsforbund til Helsedirektoratets nettsted. - Aktivitet tilknyttet arbeidstid- og sted gjør dørstokkmila litt kortere samtidig som kollegaer treffes på andre arenaer.
Mest lest
SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.
Privat
Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
«Trine» har posttraumatisk stresslidelse og går ikke ut av huset uten følge. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Colourbox
«Trine» ble drapstruet på jobb. Nå har hun ikke vært ute av huset uten følge på to år
– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.
Irati Ayerza
Olatz (51) jobbet 700 timer uten å få ekstra betaling: – Jeg har det svart på hvitt
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
Malin Stavsøien kan juble over vedtaket i Stortinget som gjør at hun igjen kan få dagpenger.
Privat
Nå kan Malin (28) få dagpenger igjen: – Dette er en seier for fornuften
Av hensyn til «Anne» og hennes familie er hun anonymisert i denne saken. Belastningen ved å stå fram er stor.
Ida Bing
«Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
SAS-pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.
Anna Granqvist
«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra UiO-professoren: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad