JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Konsekvenser må utredes

Vi må raskt utrede hvilke konsekvenser et islandsk EU-medlemskap vil ha for Norge, sier Jonas Gahr Støre.

– Det vi må diskutere er hvilke konsekvenser vil det få for Norge om Island skulle bli medlem. Det er jo et omstridt spørsmål på Island i dag, sier utenriksminister Støre (Ap) til NTB.

– Det andre spørsmålet er hvilke konsekvenser et eventuelt islandsk EU-medlemskap får for EØS-avtalen. Disse spørsmålene må vi nå utrede og ha en beredskapsdiskusjon med EU om, sier Støre.

Han tror derimot ikke at den islandske EU-søknaden vil føre til store endringer i de rødgrønnes formuleringer om EU for neste stortingsperiode.

Ikke umiddelbart

Vedtaket i det islandske Alltinget torsdag har ingen umiddelbare konsekvenser for Norge, ifølge utenriksministeren.

– Dette er en beslutning om å søke. Og så skal de i gang med forhandlinger. Og mens de gjør det, er de medlemmer av EØS på den måten de er i dag ved å være medlem av EFTA, sier Støre.

Han tror at den islandske statsministerens antydning om at prosessen vil ta mellom to og et halvt og tre og et halvt år, er ganske riktig.

Gjennomgå EØS-avtalen

– Vi er jo enige om at vi i neste stortingsperiode skal ha en gjennomgang av EØS-avtalens virkemåte. Det er naturlig etter 15 år, fastslår utenriksministeren.

– Og når vi vet at Island har søkt, og det vet vi nå, er det naturlig å ta det spørsmålet: Hva skjer med EØS om de forlater EFTA-siden?

– Det haster ikke på måneden, men vi kommer til å gå i gang med dette til høsten, sier Støre.

Samme EU-formuleringer

Det rødgrønne regjeringsalternativets formuleringer om EU tror han imidlertid blir omtrent de samme som de har vært de siste fire år.

– Dette skal det snakkes om etter valget. Men spør du meg, vil jeg anta at vi med stor sannsynlighet vil ha tilsvarende formuleringer på dette området. Det virker som det er der tyngdepunktet i norsk politikk ligger, at vårt forhold til EU er ivaretatt gjennom EØS-avtalen.

– Men jeg vil også si at vårt forhold til Europa er noe som hele tiden må være til debatt. Vårt kontinent preges av store forandringer. At et nytt nordisk land er på vei mot EU, er ikke noe vi kan si ikke er viktig for Norge.

– Men nå skal vi altså vurdere EØS-avtalens virkemåte i neste periode, og så får vi se om vi blir klokere av det, avslutter Støre. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse