JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Mongstad-utslipp er ikke lov

– Verken Åslaug Haga eller regjeringen kan beslutte at CO2 fra Mongstad slippes ut i atmosfæren. De har ikke utslippstillatelse, sier Marius Holm i Bellona.

Regjeringa sier i en pressemelding i dag at testsenteret for CO2-fangst ved Mongstadanlegget må utsettes i ett år, og at den avtalte lagringen av 100.000 tonn CO2 i året fra dette senteret vil bli for dyr. Dermed blir disse tonnene CO2 sluppet ut i atmosfæren.

Testsenteret skal prøve ut teknologi for å fange og lagre CO2. Det skulle etter avtalen være i gang i 2010, samtidig med at gasskraftverket på Mongstad starter opp. Nå er det utsatt til 2011.

Målet, eller Stoltenbergs ”månelanding”, er fortsatt å få til en teknologi som gir et fullskala renseanlegg ved Mongstad i 2014.

Sommel og rot

– Miljøverdepartementets utslippstillatelse for Mongstad sier at testanlegget skal være i drift samtidig som gasskraftverket startes, og at det skal fanges og lagres 100.000 tonn CO2 i året. Regjeringa kan ikke bare vedta å bryte en utslippstillatelse, sier Marius Holm i Bellona.

– Dette er en beslutning som prøver å skjule at regjeringa allerede har sølt bort en masse tid på å få på plass det åpenbare: nemlig rørene og infrastrukturen som skal frakte CO2 ut fra både Mongstad og Kårstø.

Fanging og lagring av 100.000 tonn CO2 i året var en av forutsetningene for at både miljøbevegelsen og SV godtok Mongstads gasskraftverk.

Hagas dyre løsninger

Holm reagerer også på alternativene regjeringa bruker for å vise at lagring blir for dyrt.

– Øverst på lista står frakting av CO2 med båt til Snøhvit, en merkelig løsning som vil koste 3 milliarder kroner. Dette ville jo være å kaste bort penger som kan brukes på rørledninger ved Mongstad og Kårstø.

Men departementet mener at å forsere arbeidet med en fullskala rørløsning vil bli altfor krevende og dyrt. Holm på sin side sier at uansett så skal det bygges rørledninger for å frakte CO2 fra Mongstad, og at det må gjøres selv om departementet har somlet med oppgaven.

Kjøper seg fri

Åslaug Haga sier til Aftenposten i dag at regjeringa vil kjøpe kvoter for utslippene fra Mongstad i den aktuelle perioden, og at dette vil redusere verdens utslipp av CO2 tilsvarende de 100.000 tonnene Mongstad slipper ut. Hun sier også at regjeringa kan gjøre mer godt miljøarbeid for så mange penger.

Dette blidgjør verken miljøbevegelsen eller opposisjonen, som alle har reagert hardt på det de kaller avtalebruddet fra regjeringas side.

Annonse
Annonse