Heller trygd enn «innvandrerjobb»
I Norge faller en stor gruppe utenfor fordi arbeidet deres ikke respekteres, mener forskere. Nordmenn går langtidsledige, mens utlendinger tar lavstatusjobbene.
Det skriver Bergens Tidende i dag i en artikkelserie som tar for seg yrkeslivet.
– Dersom antallet innvandrere i et yrke overstiger et visst nivå, skygger nordmenn unna fordi prestisjen og anseelsen faller, sier forsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) til BT.
Rogstad så nærmere på fiskeindustrien i Finnmark på 90-tallet i forskningsprosjektet «Sist blant likemenn». Han mener arbeidsmarkedet i nord den gangen hadde lignende trekk med det som finnes i dag. Nordmenn går langtidsledige, mens utlendinger tar lavstatusjobbene.
– Da tamilene inntok fiskeforedlingsindustrien langs kysten, ville ikke nordmenn lenger ha jobbene – til tross for at det var rundt seks prosent arbeidsledige i lokalsamfunnet den gangen. Det viser hvor mye et yrkes status har å si, sier forskeren.
Kvinnejobber ble innvandrerjobber
Det som tidligere var sett på som «kvinnejobber», ble nå oppgitt å være «innvandrerjobber».
I juni publiserte Statistisk sentralbyrå en rapport om uføretrygd. Den slår fast at en lukrativ og lett tilgjengelig ordning med uføretrygd fører til at folk velger trygd fremfor arbeid.
Trenger ufaglærte - Vi trenger også ufaglært, og vi må akseptere at ikke alle leser kjempegodt eller er flinke i matte, sier Migle Gamperiene, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet med doktorgrad i arbeidsmiljø blant kvinner i ufaglærte yrker.
– Vi har nok skjemt bort ungdommen vår her i landet. Alle vil jobbe i IT-bransjen eller med skodesign. Men hvem skal servere turister, re senger og plukke jordbær? påpeker Gamperiene.
May-Len Skilbrei i FAFO har forsket på etnisk norske kvinnelige butikkmedarbeidere og renholdere.
Fokus på utdanning – I det norske samfunnet har vi et veldig sterkt fokus på nødvendigheten av høyere utdanning, men mange oppleverer at de kan ha det helt fint uten, sier Skilbrei til BT.
I 2008 jobbet 236.000 personer som butikkmedarbeidere og renholdere i Norge. Det tilsvarer 9,4 prosent av arbeidsstokken.
– Mange kvinner i slike yrker synes ikke jobben er så viktig. Hobbyer og familie har førsteprioritet, og de kan være frustrerte over alt jåleriet det er i forbindelse med valg av jobb, sier Skilbrei.
– Folk må forstå at det kreves kompetanse i disse yrkene. Renholdere triller rundt på store vogner med ti mopper for forskjellige underlag. Ingen ville klart å gjøre denne jobben rett uten erfaring, sier forsker Migle Gamperiene.
– For tidlig trygd Forsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning tror staten vil gripe inn for å endre utviklingen, akkurat som det er blitt tatt grep med pensjonene for å få folk til å stå lenger i arbeid.
Det samme tror Kjell G. Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved NHH.
– At så mange går tidlig ut på trygd, er et særnorsk fenomen. Vi er ikke sykere enn andre, så ordningene er antagelig litt for gode, sier Salvanes.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie