JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil heller ha «söta bror»

Heter du «Calle Svensson» har du større sjanse for å få jobb enn om du heter «Ola Nordmann».

Norske arbeidsgivere spør spesifikt etter svensker når de skal ansette nye arbeidstakere.

Ifølge bemanningsbyråene Manpower og Jobbzone foretrekker mange arbeidsgivere svensker framfor nordmenn når en ledig jobb skal besettes.

– Kundene spør spesifikt etter svensker. Spesielt innenfor servicenæringen, bygningsbransjen og helsesektoren er svensker mer populære enn nordmenn, sier Gry Ljøterud i Manpower til Dagsavisen.

Også i bemanningsselskapet Jobbzone er svenskene best likt. Og de går foran i køen.

– Vi har flere søkere enn vi har jobber, og da velger vi ut ifra de søkerne kundene vil ha. Og kundene vil ha svenskene, sier Kjell Graarud, konsulent i Jobbzone.

Halvparten av alle som Jobzone ansetter i ufaglærte stillinger, er svensker.

Annen arbeidsmoral

75.000 svensker er registrert i det norske skatteregisteret for 2009. Dette tallet er høyere enn antall arbeidsledige i Norge. 70.000 arbeidstakere nå står uten jobb.

– Hvorfor får svenskene jobbene foran nordmenn?

– De har en annen arbeidsmoral som gjør at de vinner fram på arbeidsmarkedet. De er lojale, vant til å jobbe ulike steder og fleksible i forhold til bransjer. De er innstilt på å jobbe hardt, sier Ljøterud i Manpower.

Graarud tror grunnen til svenskenes popularitet ligger i arbeidsledigheten i Sverige.

– Mange dyktige og engasjerte jobbsøkere henvender seg til oss fordi de ikke får jobb hjemme i Sverige. De er takknemlige for alle jobbtilbud og yter sitt beste.

«Svenskepolakker»

I resepsjonen på Svenska Foreningen i Oslo står unge svensker i kø foran disken som hjelper dem med bosted i Oslo. I forhold til i fjor har tallene på svensker i Norge økt med 13.000.

Malou Bergmann (20) har nettopp kommet inn døra, og står med sekken på ryggen. Hun er i Oslo for å jobbe i tre måneder før hun skal ut og reise.

– Det er umulig å få jobb i Sverige, så jeg er her for å tjene penger. Jeg vil gjerne jobbe mer enn 100 prosent, og det er ikke så viktig hvor jeg jobber, sier hun.

Selv kjenner hun mange svensker som kommer til Norge for å tjene penger.

– Vi er de nye polakkene. Svenskepolakkene! Vi kommer for å jobbe fordi vi tjener dårlig hjemme eller fordi vi ikke får jobb.

Arbeidsledigheten i Sverige har nådd nye høyder, og er nå på 9,8 prosent, ifølge Statistiska Centralbyrån. Blant ungdom mellom 15 og 24 år står hele 29,7 prosent uten jobb. (ANB)

Annonse
Annonse