JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grys verden

Hun varslet et krafttak for anstendige arbeidsvilkår globalt, fulgte opp i revidert budsjett med å gi nye 30 millioner kroner til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Og dro til Kina (på ferie).

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg må skaffe meg visum fordi jeg skal til Shanghai på en privat reise, for å besøke kjæresten min, forteller Gry Larsen og smiler bredt.

Noe stresset, og ikke helt reiseklar, gjør hun ingen hemmelighet av at hun som norsk AUF-leder fra 2002 til 2006 falt for generalsekretæren i AUFs danske søsterorganisasjon DSU.

Nå er hun og Casper Claudi Rasmussen samboere, uten barn, i Gamlebyen i Oslo. Han har studert i Shanghai de siste månedene.

Larsen har ikke mistet troen på at den rødgrønne regjeringen.

– Hvis jeg ikke trodde det, burde jeg ha funnet meg en annen jobb, ler hun og mener den internasjonale finanskrisen krever en sterkere innsats for å sikre arbeidstakernes rettigheter.

I sin programerklæring som nyutnevnt statssekretær fremhevet Larsen følgende områder som hun vil fokusere ekstra på: Menneskerettigheter, humanitær nedrusting, kvinner i konflikter og seksualisert vold og – ja, nettopp: arbeidstakernes rettigheter.

Jonas er litt Harry

Få ble overrasket da den tidligere AUF-lederen som overtok statssekretærposten i utenriksdepartementet, da Raymond Johansen ble valgt til partisekretær i Arbeiderpartiet.

Siden oktober 2005 har Larsen nemlig vært politisk rådgiver for utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Jonas er en modig politiker med et ekte engasjement, og som tar mennesker på alvor. Dessuten er han veldig dyktig, sier hun.

– Kan du røpe noen hemmeligheter om Jonas Gahr Støre?

Hun ler.

– Bare en liten ting?

En ny trillende latter.

– Ok, jeg pleier av og til å tulle litt med han når vi er på tur om at han er mer "Harry" enn folk tror. Særlig når vi begge står og stapper i oss baconpølser med alt tilbehør på en bensinstasjon.

”Nkosi Sikeleli Afrika”

I motsetning til sjefen, er Gry Larsen født inn i arbeiderbevegelsen.

Faren var ordfører på Jevnaker, og mange i familien var aktiv i parti eller fagbevegelse.

For lille Gry var det like naturlig å synge arbeidersanger som barnesanger. Skuffelsen var derfor stor da verken læreren eller medelevene i første klasse kunne ”Syng høyt Kamerater”.

Det var også sangen som vekket hennes engasjement for de svakeste. Fortsatt gjør det sterkt inntrykk på henne å høre ”Nkose sikeleleki afrika”.

– Sangen minner meg om kampen mot Apartheid i Sør-Afrika, en av årsakene til mitt internasjonale engasjement. Kampen mot apartheid gjorde enormt inntrykk, Jeg bestemte meg for å forandre verden og meldte meg straks inn i AUF. Siden den gang har jeg alltid vært opptatt av internasjonale spørsmål, sier Larsen.

Afrika i sitt hjerte

Larsen har vært mye i Afrika. Oppholdene har preget henne.

– Jeg har en dragning til Afrika, tilkjennegir Larsen.

Hun har dyp respekt for den livsgleden mange afrikanere har – tross tøffe kår.

– Folk stiller opp for hverandre på godt og vondt. I Afrika lever mange et hardt liv, i fattigdom. Det er umulig å forestille seg, men jeg har opplevd mange sterke mennesker, tross motgang holder folk motet og gleden oppe. Det har jeg enorm respekt for, sier hun.

Kikuyu

Hennes første møte med Afrika var i Kenya. Mens foreldrene var lærere for fredskorpset, gikk hun i den lokale barnehagen og lærte seg kikuyu.

– Ja, jeg pratet det lokale språket, men det har jeg selvsagt helt glemt i dag. Da jeg reiste tilbake for noen år siden, kjente jeg meg igjen. Det var rart, men også veldig fint, sier hun.

Larsen har i ettertid tenkt at hennes foreldre var både modige og uredde som flyttet til Afrika med små barn. Dette inspirerte henne til å bo i Kampala, hovedstaden i Uganda, da hun deltok på et utvekslingsprogram i regi av Redd Barna.

Hun liker fortsatt å reise. Gjennom jobben i Utenriksdepartementet blir det mange reisedøgn. Og hun har ikke mistet den politiske gløden. Tvert imot.

– Jeg er fortsatt idealist, og i Arbeiderpartiet blander vi idealismen med pragmatismen. Det gjør at vi får ting gjort, sier hun.

90 millioner arbeidsledige

Hun er stolt over at regjeringen har styrket samarbeidet med ILO, FNs internasjonale arbeidsorganisasjon. ILO har opplyst at den globale arbeidsledigheten kan stige med 38 millioner i 2009 og muligens øke med 90 millioner på verdensbasis ved utgangen av 2010.

– Dette er dramatiske tall som vi er nødt til å ta tak i, sier Larsen.

Den internasjonale finanskrisen kan ikke bare behandles som en økonomisk krise. Den er i ferd med å bli en sosial krise også. Den rødgrønne regjeringens strategi på dette område er inspirert av, og har sitt grunnlag i, ILOs globale ”Decent Work Agenda.

– Vi følger to spor. Det ene er å følge opp regjeringens handlingsplan om anstendig arbeid. Det andre er en egen prosjektgruppe i UD som jobber med dette, forteller Larsen.

Frykter FrP

Larsen frykter hva som vil skje med det internasjonale arbeidet om FrP får makt ved stortingsvalget i høst. Hun er bekymret for alle kuttforslagene til de internasjonale organisasjonene, som FrP har foreslått

– Dette blir som å melde seg ut av det internasjonale fellesskapet og si til mennesker som trenger vår solidaritet: Dere får klare dere selv. Vi må aldri komme dit. Pionerene i arbeiderbevegelsen så ut og var opptatt av internasjonal solidaritet. Vi med vår rikdom kan ikke være dårligere, sier hun.

Før hun haster ut fra statssekretærkontoret.

– Nå må jeg på den kinesiske ambassaden for å skaffe meg visum.

Gry Larsen (33) – statssekretær i UD

Annonse

Flere saker

Annonse

Gry Larsen (33) – statssekretær i UD