JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Storberget i samtaler om psykisk helse

Hva skal vi gjøre for de innsatte med psykiske problemer? For fangene trenger et bedre liv, og samfunnet trenger mindre kriminalitet.

jan.erik@lomedia.no

Knut Bjarkeid, direktør på Ila fengsel og forvaringsanstalt ønsket onsdag ettermiddag om lag 150 mennesker velkommen til gjestebud der tema var psykisk helse og fengsling.

Et overaskende stort antall politikere var til stede, både fra regjeringspartiene og opposisjonen. Også justisminister Knut Storberget tok seg tid til å delta i en hektisk valgkamptid.

Refleksjoner

Gjestebud er et sted der mennesker som vanligvis ikke er på samme arena treffes og snakker sammen.

Under måltidet legges det opp til dialog og refleksjon rundt problemstillinger knyttet til et valgt tema. På Ila var altså hensikten å føre en dialog om psykisk helse og livet i fengsel.

Følgende problemstillinger sto sentralt:

– Hvordan påvirker soning av straff i fengslet den psykiske helsen?

– Hvordan unngå at soning i fengsel fører til dårlig psykisk helse?

– Hvordan sikre et bedre helsetilbud til innsatte med alvorlige psykiske helseproblemer?

Sone med verdighet

Direktør Bjarkeid kunne opplyse om at 90 prosent av fangene på Ila har en diagnose på en psykisk lidelse. Han la ikke skjult på at det er en utfordring å drive et fengsel i en sånn situasjon.

Gjestebudet ble ledet av Anne-Grethe Skjerve, fagsjef i Rådet for psykisk helse. Hun fortalte at ideen ble til etter et NRK-program hvor Bjarkeid alarmerte om den vanskelige situasjonen på Ila.

– Å sitte i fengsel byr på store utfordringer for den psykiske helse. Og alle har en psykisk helse. Noen ganger er den god, noen ganger er den dårlig og noen ganger trenger vi hjelp, sa Skjerve.

Fellesskap og følelsen av å høre til er en forutsetning for god psykisk helse. Det kan være direkte helsefarlig ikke å høre til noe sted. Å bli fratatt muligheten til fellesskap gjør noe med oss mennesker. Her handler det å sone med verdighet.

Ingen raske løsninger

Kort tid før statsråd Storberget skulle delta i et folkemøte i Oslo, brukte han Gjestebudet på Ila i nærmere to timer til samtaler med flere innsatte.

Det er fint å komme hit og reflektere litt over hva det vil si å være medmenneske. For akkurat nå preges den offentlige politiske debatten av mye kvikk-fix for oss alle, sa Storberget som innrømmet at det å kombinere straff og rehabilitering er en vanskelig øvelse.

Nå lovte han full fokus på køen ut av fengslene.

– Det er et bredt politisk flertall i Norge for at vi skal gjøre noe for de innsatte. Vi vil bidra til å skape et bedre liv for fangene og redusere muligheten for ny kriminalitet, sa statsråden.

Glimt fra to fangeliv

På forhånd hadde Rådet for Psykisk helse, arrangøren av gjestebudet, bestemt seg for at fangene skulle være godt representerte. To av dem, Tom Kenneth og Martin, slapp også til med egne innlegg.

– Hvordan skal du oppnå tillit til et menneske som samtidig også kontrollerer deg? Det blir ofte til at du lukker deg i et fengsel, isolerer deg. Jeg er rusmisbruker og har dermed et problem. Å isolere sånne som meg blir helt feil, sa Tom Kenneth.

Martin var også opptatt av hva isolasjon og ensomhet betyr.

– Hva ei glattcelle er, veit du ikke før du opplever det. Å se ei glattcelle er ikke det samme som å være der. For eksempel i 48 timer uten å ane hva som skal skje i framtida. Det lengste jeg har hørt noen har sittet på glattcelle er 9 døgn. Sjøl har jeg sittet i 6 døgn. Dere politikere som er her i dag trenger å høre våre stemmer før vi går til valgurnene og stemmer på dere, sa Martin.

Annonse
Annonse