Kald skulder fra fiskerne
Verken redertoppene eller kystfiskerne har særlig sans for Frps planer om en ny fiskeripolitikk.
bjorn.erik.dahl@anb.no
Noen vil kanskje tro at storrederne på Mørekysten og Vestlandet skal omfavne Frps varslede frislipp og liberalisering i fiskerinæringa. Vel, de tar i så fall feil.
– Vi trenger ingen revolusjon i fiskerinæringa, sier administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Stabile vilkår
– Fiskerinæringa trenger, som alle andre næringer, stabile rammevilkår. Hvis Frp vil inn og endre på rammevilkårene, blant annet Råfiskloven og Deltakerloven, er det uheldig, mener Maråk, som heller vil ha stabilitet i ressursforvaltningen.
Men når det gjelder skatte- og avgiftspolitikken overfor fiskerinæringa, gir han Frp et poeng.
– Vi vil ha de samme vilkårene som andre maritime næringer. Et fiskebåtrederi må betale 28 prosent skatt av overskuddet, mens man i offshore betaler tilnærmet null, i tillegg til lønnssubsidier. I det lange løp kan vi ikke leve med en slik urettferdighet, sier Maråk.
– På villspor
Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, mener Frp er på ville veier når de går til angrep på Råfiskloven og Deltakerloven.
– Her er de på villspor i fiskeripolitikken. Selv Høyre, som før har villet fjerne disse lovene, er på andre tanker i dag. Parlamentarikere fra EU kommer på studiereiser til Norge og lovpriser både Deltaker- og Råfisklov, sier Nilsen til ANB.
Han skjønner heller ikke angrepene fra Frp på minsteprisordningen.
– Jeg støtter fiskeriministerens uttalelser om at flere ville tapt penger langs kysten i år, uansett om det ikke hadde vært noen minstepris. Man fortsatte langt inn i januar med priser over minstepris, lenge etter at eksportprisene begynte å falle, sier Nilsen, som hevder at man kan telle uenighet rundt minsteprisen de siste 20 årene på en hånd.
Frysninger på ryggen
Kystfiskarlagets nestleder Arne Pedersen, som også er Ap-mann, får frysninger på ryggen av Frps varslede fiskeripolitikk.
– De vil fjerne hele grunnlaget for hvordan vi forvalter nasjonens felles ressurser. Frps privatisering er slutten på fisken som felles eie, sier Pedersen.
Han ser for seg at utenlandske investorer på sikt kan få hånd om den norske fisken i havet, hvis Frps politikk får gjelde.
– Grunnlaget for folks arbeid og inntekt langs kysten vil forsvinne med Frp-politikk, lyder det dystert fra kystfiskeren i Varangerfjorden i Finnmark. (ANB)
* En av de viktigste bærebjelkene i fiskeripolitikken i alle tiårene etter krigen har vært Deltakerloven, som fastslår at fiskeflåten skal eies og drives av aktive fiskere. En annen viktig lov er Råfiskloven, som sørger for at fiskerne siden 1930-tallet har hatt innflytelse på minstepriser og markedsforhold gjennom fiskesalgslagene, som har hatt omsetningsrett på fisken.
* Begge disse lovene kan stå for fall hvis Frp får gjennomslag i regjering. Partiet vil nemlig at industrien på land skal få komme inn på flåtesiden som fiskebåteiere, mens fiskerne igjen må forhandle på kaia om priser på fisken fordi Frp vil fjerne minsteprisordningen.
* Frp vil forsterke liberaliseringen og struktureringen i fiskeflåten, altså kjøp og salg av fiskekvoter. I motsetning til dagens tidsbegrensede fiskekvoter, vil Frp at kvotene skal være til evig odel og eie.
* Frp vil gå gjennom alle avgiftene i alle deler av fiskerinæringa, med sikte på å redusere eller fjerne disse. Byråkratiet skal reduseres og forenkles, og det samme skal mengden av reguleringer, forskrifter og regler. Økt frihandel for å få bedre markedstilgang på fisken skal også prioriteres. (ANB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen