Beskylder LO-forbund for mobbing
To frittstående fagforbund og en liberalistisk tankesmie står bak en ny rapport om påstått fagforeningstvang i Danmark.
– Retten til fagforeningsfrihet og beskyttelse mot fagforeningsdiskriminering ligger under menneskerettighetene. Men i Danmark er det praksis for dårlig beskyttelse av retten til fritt å velge fagforening og til helt å stå utenfor fagforening.
Det sa Jonas Christoffersen, direktør ved Institutt for Menneskerettigheder (IfM) da undersøkelsen ble offentliggjort under stor medieovervåkning tidligere i uka.
- Undersøkelsen roter rundt i begrepene, sier forbundsleder Dennis Kristensen i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet i Norge.
Last ned hele rapporten fra IfM.
Føler press – Det er overraskende at så mange føler seg presset eller utsatt for diskriminering, på grunn av at de utnytter sin rett til fritt å velge fagforening, eller lar være å melde seg inn i en, sa advokat Pia Justensen fra det private advokatfirmaet Justadvice som har stått for undersøkelsen, på vegne av IfM. Ifølge undersøkelsen føler 21 prosent av danske arbeidstakere og 33 prosent av offentlig ansatte press for å være med i en bestemt fagforening.
– Det kan være at medlemmene av den tradisjonelle fagbevegelsen holder ikke-medlemmer ute av fellesskapet. De vil for eksempel ikke sitte ved samme bord i matpausen, og blir ikke holdt orientert under lønnsforhandlinger, tilføyde Justesen.
Økonomisk støtte Et par dager etter offentliggjørelsen kunne dagbladet Arbejderen avsløre den virkelige avsenderen av undersøkelsen: En styringsgruppe med medlemmer fra fra Kristelig Fagbevægelse, Frie Funktionærer og den liberalistiske tankesmia Cepos som også har støttet undersøkelsen økonomisk.
– Det hadde sett pent ut om styringsgruppa hadde vært bredere sammensatt. Og det hadde da vært interessant med representasjon også fra de organisasjonene som står for å inngå tariffavtaler, sier Bente Sorgenfrey, formann for FTF som er det danske motstykket til Unio.
Partsinnlegg, mener LO LO-leder Harald Børsting vender også tommelen ned og kaller rapporten "et partsinnlegg".
– Jeg er i den grad skuffet over at IfM stiller seg bak en rapport som ensidig er støttet av de nevnte organisasjonene, og som gir et så ensidig og for øvrig ulødig bilde av saken, sier han.
Avtalerett Børsting finner det underlig å gjøre det til et problem at noen argumenterer for medlemskap av fagforeningen som har retten til å inngå tariffavtale på arbeidsplassen.
– Det er vel bare naturlig. Det er jo de som er medlemmer av en ordentlig fagforening som er med på å sikre gode lønns- og ansettelsesvilkår. Dessuten har vi ytringsfrihet, og folk bestemmer selv hvor de vil være medlemmer, sier Børsting.
Gratispassasjerer – Vi får ikke flere medlemmer og overbeviser ikke folk om å melde seg inn ved å sjenere dem. Vi skal selge våre organisasjoner på de ytelser de kan tilby, supplerer Bente Sorgenfrey. Hun uttrykker forståelse for irritasjonen på mange arbeidsplasser over for eksempel dem som seilte med som gratispassasjerer under storkonflikten i offentlig sektor i fjor vår.
Misforstått premiss Dennis Kristensen, forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet i Norge, mener hele undersøkelsen bygger på en misforstått premiss når den påstår at de som er uorganiserte eller medlemmer av gule fagforeninger, ikke blir skikkelig informert om eller får innflytelse på tarifforhandlingene:
Velger bort innflytelse – De tror at det er kommunene som alene beslutter å tildele lønn. Men både ved sentrale lønnsoppgjør og ved lokale forhandlinger forhandler vi også for uorganiserte og medlemmer av andre fagforeninger. Men de har ikke innflytelse på våre tariffkrav. Dem må de selv gå til ledelsen med. Fravalg av den organisasjonen som står for tariffavtalen betyr også fravalg av innflytelse, sier han.
Ledelsens ansvar Ifølge Bente Sorgenfrey er det ledelsens ansvar at alle på en arbeidsplass holdes informert om lønnsforhandlinger. Det bekrefter Michael Ziegler, konservativ og ordfører i Høje Taastrup kommune overfor Politiken:
– Men vi kan ikke tvinge kollegene til å like hverandre og å spise lunsj sammen, slår han fast.
Slutt på eksklusivavtaler Den danske LO-fagbevegelsen har måttet oppgi retten til såkalte eksklusivavtaler, at alle ansatte på en bestemt arbeidsplass skulle være med i en gitt fagforening, etter en dom i den europeiske Menneskerettighetsdomstolen i januar 2008. Eksklusivavtalene gjaldt bare innenfor få bransjer, men medvirket - også ifølge arbeidsgiverne - til ro på arbeidsplassene. Dommen har gitt betydelig vind i seilene for de gule fagforeningene som verken har tillitsvalgte eller rett til å inngå tariffavtaler, men til gjengjeld kan tilby medlemskap til det halve av de tradisjonelle fagforeningene.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.
Jan-Erik Østlie
Mehmet ble sagt opp: – Vinner jeg og beholder jobben, kan de finne på masse rare ting for å bli kvitt meg
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
Smittesituasjonen framover vil kunne bety at barn må holdes hjemme fra skole og barnehage.
Gorm Kallestad, NTB
Foreldre får økt kvoten med sykt barn-dager for 2021. Se hvilke regler som gjelder nå
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen