JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flashback for voldsoffer i Horten Fengsel

Fengselsbetjent Johnny Olafsen grøsser på ryggen da han går ned trappa til cellen der han ble slått ned for 26 år siden. For to dager siden skjedde det igjen. Utenfor samme celle i samme fengsel.02.09.2009
12:54
16.12.2013 11:00

nina.hanssen@lomedia.no

Noen innsatte trener, mens andre spiller kort sammen på en celle.

– Ta gjerne bilde av meg, roper en av guttene med bar overkropp. Jeg kan godt pumpe jern, sier han og strammer musklene.

Olafsen og kollega Øistein Øhrling, stanser ikke men går målbevisst mot dør 4. Døren er forseglet med rødt merke, på grunn av politietterforskningen som pågår.

Slått ned med jernstang

Det er bare to dager siden en fengselsbetjent ble slått ned her med jernstang av fire unge innsatte. Alle de nærmeste cellene i underetasjen er også forseglet. De fire fangene ble pågrepet etter kort tid på rømmen. Nå er de flyttet til andre fengsel.

De to betjentene som ble angrepet har i ettertid fått på profesjonell hjelp. Det har også vært en fellessamling for de innsatte etter episoden.

– De innsatte tar avstand fra det som skjedde og noen hadde ekstra behov for å prate ut om det de var vitne til, forteller Øhrling.

– Det er bra, repliserer Olafsen.

Da han ble angrepet fikk verken han eller andre hjelp.

– Da vi ringte politiet, ble vi først ikke trodd. Men da de kom fikk vi god hjelp.

Selv var han ekstrabetjent da det skjedde, og måtte ta en diskusjon med fengselsdistriktet for å få igjen utlegget fra legevakta.

– Da jeg etter noen dager ble sykemeldt ble jeg trukket i lønn. Heldigvis hadde vi en fantastisk fin fengselsleder i Horten den gangen, så jeg slapp å bekymre meg for den økonomiske biten, sier han.

Deja vu

– Her, under trappa, lå kollegaen vår etter slagene han fikk. Det var blod overalt her og vi måtte vaske lenge for å få det bort, forklarer Øhrling.

Noen innsatte titter ut fra cella, men trekker seg tilbake da de ser Olafsens ansikt. Den ellers blide muntre betjenten har et trist og alvorlig drag over ansiktet.

– Herregud, det er på samme sted som sist. Akkurat her ble jeg slått ned av fire innsatte. Jeg og havnet på gulvet der borte. Det er skremmende likt. Jeg får sånn de ja vu, innrømmer Olafsen.

Da han leste om søndagens episode på netttavisene, ringte han hjem til sin kollega og stilte seg til disposisjon for ham.

– Det er viktig å følge dem opp. Jeg vet på kroppen hvordan det føles. Det gikk heldigvis bra med meg etter hvert. Men denne gangen kunne det gått riktig ille, sier han stille, og bemerker:

Bemanningskrise

– Vi hadde nøyaktig samme bemanning den gang for 26 år siden. Det er en bemanningskrise i kriminalomsorgen, slå han fast.

Kollega Øhrling lytter og bekrefter at bemanningen var 2 betjenter på vakt med 16 innsatte i helga.

– Ja, vi er fortsatt to betjenter på vakt, men på dagtid har vi nå tre på vakt, forteller han.

Olafsen, som i dag er leder av NFF ved Sem fengsel, har akkurat postet et brev til justisministeren der han tar utgangspunkt i egen opplevelse, og sammenligner det med søndagens overfall. Han forklarer de utfordringene ansatte i kriminalomsorgen har på sikkerhetssiden. Olafsen ber statsråden om å ta en ny gjennomgang av bemanningsproblemet.

– Det haster å få dette på plass. Det er bemanningskrise på enkelte av våre fengsel, og det har vært mange stygge overfall på tjenestemenn rundt i landet de siste årene, sier han, og ramser opp episoder på Hamar, Kongsvinger, Sarpsborg og Ila.

– Hver gang er en for mye og det kan forandre og har forandret folks liv for alltid, sier han.

1983

Selv husker han episoden mot seg som det var i går.

I 1983 var Olafsen og kollega Frode Hansen nye i Horten Fengsel. Det var lørdags kveld og de innsatte ville se film i fellesskapsrommet.

Fire av dem som spurte om de i stedet kunne spille kort på cella, da de hadde sett denne filmen tidligere. Betjentene nølte litt, men etter en stund gikk de med på dette.

Etter en stund ringte de på og ville på toalettet.

Første gang ignorerte Olafsen og kollegaen det, siden de akkurat hadde blitt låst inn.

Deretter ringte de på igjen. Olafsen gikk ned.

Da han åpnet døren prøvde de å spraye ham i ansiktet med en deodorant. Deretter begynte fangene å slå, for å ta nøklene hans.

Olafsens kollega kom ned fra vaktrommet, men han ble truet med lighter foran sprayflaska.

Kollegaen kunne ikke gjøre noe.

– Jeg hadde fortsatt nøkkelen til utgangsdøra i lomma der jeg lå, forteller Olafsen, og peker på gulvet igjen.

De fire innsatte klarte likevel å låse seg gjennom flere dører. Deretter brøt de seg ut gjennom vinduet over inngangsdøra.

Gitter

Etter den hendelsen ble det satt gitter på dette vinduet. Da Olafsen gikk inn hoveddøra i dag var det fjernet.

– Det er bare midlertidig, mens vi bygger om her. Som du vet er dette et gammelt fengsel og det var ganske slitt her, forteller Øhrling.

Han synes det er interessant å høre på Olafsens historie. Han er også preget av episoden.

– Ja, jeg ble veldig urolig og har tenkt mye på episoden. Det var bare tilfeldig at det ikke var jeg som var på vakt. Neste gang det skjer, kan det hende meg, sier Øhrling.

Vi passerer en celle med åpen dør der fire innsatte spiller kort.

– Jeg stoler på dem, kommenterer Øhring.

Blåkopi

Da Olafsen leste om hendelsen i Horten Fengsel skvatt han. Det var som en blåkopi av det som skjedde for 26 år siden. Også denne gangen virket rømlingen godt planlagt, men endte med politijakt og pågripelse for alle.

– Den ene fangen skadet seg litt da han hoppet. Deretter løp fangen rett på en ekstrabetjent som var på vei til jobb. Han ble med frivillig tilbake, uten protest. Også de andre tre ble pågrepet.

– Samme historie som sist, sier Olafsen, men stiller nå spørsmålet:

– Hva har vi lært av det, av rutiner og bemanning?

Utfordrer NFF

Olafsen håper nå at hans eget fagforbund, Norsk Fengsel- og friomsorgsforbund (NFF), tar dette opp.

– Jeg er glad for at NFF-leder Geir Bjørkli har vært så tydelig i forhold til den uholdbare bemanningssituasjonen i dag, og at han konfronterer statsråden. Det er på sin plass. For tre år siden konkluderte arbeidstilsynet med at bemanningen var for lav i norske fengsel og burde vurderes på nytt, men ingenting skjer, sier Olafsen.

Selv har han siden 1986 jobbet ved Sem fengsel, et fengsel som i likhet med Horten skal ha såkalt høy sikkerhet. Men endringen har ikke vært stor.

– Etter siste alvorlige overfallet i 2005, krevde vi bedre overvåkingsutstyr og ytre sikkerhet i form av et gjerde. Det ble etter press og forhandlinger med regionsdirektøren, gitt penger til innkjøp av kameraer og monitorer. Men det er fortsatt et vanlig gjerde utenfor fengselet, forteller Olafsen.

Det svakeste ledd

Han synes det er flott at Storberget styrker politiet med mer penger og flere stillinger, men skriver i brevet at han ønsker å minne han på at strafferettskjeden ikke er sterkere enn det svakeste ledd.

– Jeg håper Storberget nå tar en ny gjennomgang av bemanningsproblemet, og styrking av sikkerheten i norske fengsel, i håp om at han får fire nye år å jobbe med saken på, sier han.

Olafsen vil gjerne dele sin historie og håper at man kan trekke lærdom av dette.

Vil vekke Storberget

Roar Stensnes, regionleder for NFF region sør Roar Stensnes synes det er bra at Olafsens forteller sin historie.

– Selv om jeg hører Knut Storberget si noe annet, vil jeg si det er en bemanningskrise i vår region. Særlig har vi enorme utfordringer i Kragerø, Larvik, Sandefjord og i Horten Fengsel, sier han.

Stensnes håper nå at NFF klarer å vekke statsråden. Han mener det er et stort sprik mellom arbeidsoppgavene fengslene blir pålagt, og bemanningen.

– Det er strekk i laget og mye bakrom for å si det i fotballterminologi, sier han.

Han synes det er forkastelig når Storberget avviser at det er bemanningskrise, og snakker at han trenger ufaglærte, samtidig som justisministeren sier nei til en høgskoleutdanning for fengelsbetjenter.

– Det virker nesten som om han ser ned på denne yrkesgruppen, sier Stensnes.

En for lite

Bjørn Kroksrud, direktør for Kriminalomsorgen region sør, støtter Roar Stensnes med at det er for lav bemanning i forhold til risikovurdering på Kragerø, Larvik og i Horten Fengsel.

Han mener Sandefjord fengsel ikke har det samme behovet fordi det ikke er et lukket fengsel.

– Vi må nå lære av den episoden i Horten Fengsel på søndag. Flere nye unge innsatte som barnevernet eller andre institusjoner har gitt opp, krever mer av betjentene. Det forteller meg at vi er veldig sårbare når vi har en mann ute blant fangene. Vi er nødt til å bemanne oss og trenger minst to som er ute og en på vaktrommet, sier han.

– En annen ide er å samle alle unge innsatte i regionen til for eksempel Larvik og bemanne opp dette fengselet, sier han.

Kroksrud ønsker ikke å legge skylden på Knut Storberget, da han er usikker på hvor godt statsråden kjenner situasjonen i disse fengslene i region sør.

Men nå skal Kroksrud selv spille inn dette til justisministeren.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.09.2009
12:54
16.12.2013 11:00Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon


Flere saker