JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flashback for voldsoffer i Horten Fengsel

Fengselsbetjent Johnny Olafsen grøsser på ryggen da han går ned trappa til cellen der han ble slått ned for 26 år siden. For to dager siden skjedde det igjen. Utenfor samme celle i samme fengsel.02.09.2009
12:54
16.12.2013 11:00

nina.hanssen@lomedia.no

Noen innsatte trener, mens andre spiller kort sammen på en celle.

– Ta gjerne bilde av meg, roper en av guttene med bar overkropp. Jeg kan godt pumpe jern, sier han og strammer musklene.

Olafsen og kollega Øistein Øhrling, stanser ikke men går målbevisst mot dør 4. Døren er forseglet med rødt merke, på grunn av politietterforskningen som pågår.

Slått ned med jernstang

Det er bare to dager siden en fengselsbetjent ble slått ned her med jernstang av fire unge innsatte. Alle de nærmeste cellene i underetasjen er også forseglet. De fire fangene ble pågrepet etter kort tid på rømmen. Nå er de flyttet til andre fengsel.

De to betjentene som ble angrepet har i ettertid fått på profesjonell hjelp. Det har også vært en fellessamling for de innsatte etter episoden.

– De innsatte tar avstand fra det som skjedde og noen hadde ekstra behov for å prate ut om det de var vitne til, forteller Øhrling.

– Det er bra, repliserer Olafsen.

Da han ble angrepet fikk verken han eller andre hjelp.

– Da vi ringte politiet, ble vi først ikke trodd. Men da de kom fikk vi god hjelp.

Selv var han ekstrabetjent da det skjedde, og måtte ta en diskusjon med fengselsdistriktet for å få igjen utlegget fra legevakta.

– Da jeg etter noen dager ble sykemeldt ble jeg trukket i lønn. Heldigvis hadde vi en fantastisk fin fengselsleder i Horten den gangen, så jeg slapp å bekymre meg for den økonomiske biten, sier han.

Deja vu

– Her, under trappa, lå kollegaen vår etter slagene han fikk. Det var blod overalt her og vi måtte vaske lenge for å få det bort, forklarer Øhrling.

Noen innsatte titter ut fra cella, men trekker seg tilbake da de ser Olafsens ansikt. Den ellers blide muntre betjenten har et trist og alvorlig drag over ansiktet.

– Herregud, det er på samme sted som sist. Akkurat her ble jeg slått ned av fire innsatte. Jeg og havnet på gulvet der borte. Det er skremmende likt. Jeg får sånn de ja vu, innrømmer Olafsen.

Da han leste om søndagens episode på netttavisene, ringte han hjem til sin kollega og stilte seg til disposisjon for ham.

– Det er viktig å følge dem opp. Jeg vet på kroppen hvordan det føles. Det gikk heldigvis bra med meg etter hvert. Men denne gangen kunne det gått riktig ille, sier han stille, og bemerker:

Bemanningskrise

– Vi hadde nøyaktig samme bemanning den gang for 26 år siden. Det er en bemanningskrise i kriminalomsorgen, slå han fast.

Kollega Øhrling lytter og bekrefter at bemanningen var 2 betjenter på vakt med 16 innsatte i helga.

– Ja, vi er fortsatt to betjenter på vakt, men på dagtid har vi nå tre på vakt, forteller han.

Olafsen, som i dag er leder av NFF ved Sem fengsel, har akkurat postet et brev til justisministeren der han tar utgangspunkt i egen opplevelse, og sammenligner det med søndagens overfall. Han forklarer de utfordringene ansatte i kriminalomsorgen har på sikkerhetssiden. Olafsen ber statsråden om å ta en ny gjennomgang av bemanningsproblemet.

– Det haster å få dette på plass. Det er bemanningskrise på enkelte av våre fengsel, og det har vært mange stygge overfall på tjenestemenn rundt i landet de siste årene, sier han, og ramser opp episoder på Hamar, Kongsvinger, Sarpsborg og Ila.

– Hver gang er en for mye og det kan forandre og har forandret folks liv for alltid, sier han.

1983

Selv husker han episoden mot seg som det var i går.

I 1983 var Olafsen og kollega Frode Hansen nye i Horten Fengsel. Det var lørdags kveld og de innsatte ville se film i fellesskapsrommet.

Fire av dem som spurte om de i stedet kunne spille kort på cella, da de hadde sett denne filmen tidligere. Betjentene nølte litt, men etter en stund gikk de med på dette.

Etter en stund ringte de på og ville på toalettet.

Første gang ignorerte Olafsen og kollegaen det, siden de akkurat hadde blitt låst inn.

Deretter ringte de på igjen. Olafsen gikk ned.

Da han åpnet døren prøvde de å spraye ham i ansiktet med en deodorant. Deretter begynte fangene å slå, for å ta nøklene hans.

Olafsens kollega kom ned fra vaktrommet, men han ble truet med lighter foran sprayflaska.

Kollegaen kunne ikke gjøre noe.

– Jeg hadde fortsatt nøkkelen til utgangsdøra i lomma der jeg lå, forteller Olafsen, og peker på gulvet igjen.

De fire innsatte klarte likevel å låse seg gjennom flere dører. Deretter brøt de seg ut gjennom vinduet over inngangsdøra.

Gitter

Etter den hendelsen ble det satt gitter på dette vinduet. Da Olafsen gikk inn hoveddøra i dag var det fjernet.

– Det er bare midlertidig, mens vi bygger om her. Som du vet er dette et gammelt fengsel og det var ganske slitt her, forteller Øhrling.

Han synes det er interessant å høre på Olafsens historie. Han er også preget av episoden.

– Ja, jeg ble veldig urolig og har tenkt mye på episoden. Det var bare tilfeldig at det ikke var jeg som var på vakt. Neste gang det skjer, kan det hende meg, sier Øhrling.

Vi passerer en celle med åpen dør der fire innsatte spiller kort.

– Jeg stoler på dem, kommenterer Øhring.

Blåkopi

Da Olafsen leste om hendelsen i Horten Fengsel skvatt han. Det var som en blåkopi av det som skjedde for 26 år siden. Også denne gangen virket rømlingen godt planlagt, men endte med politijakt og pågripelse for alle.

– Den ene fangen skadet seg litt da han hoppet. Deretter løp fangen rett på en ekstrabetjent som var på vei til jobb. Han ble med frivillig tilbake, uten protest. Også de andre tre ble pågrepet.

– Samme historie som sist, sier Olafsen, men stiller nå spørsmålet:

– Hva har vi lært av det, av rutiner og bemanning?

Utfordrer NFF

Olafsen håper nå at hans eget fagforbund, Norsk Fengsel- og friomsorgsforbund (NFF), tar dette opp.

– Jeg er glad for at NFF-leder Geir Bjørkli har vært så tydelig i forhold til den uholdbare bemanningssituasjonen i dag, og at han konfronterer statsråden. Det er på sin plass. For tre år siden konkluderte arbeidstilsynet med at bemanningen var for lav i norske fengsel og burde vurderes på nytt, men ingenting skjer, sier Olafsen.

Selv har han siden 1986 jobbet ved Sem fengsel, et fengsel som i likhet med Horten skal ha såkalt høy sikkerhet. Men endringen har ikke vært stor.

– Etter siste alvorlige overfallet i 2005, krevde vi bedre overvåkingsutstyr og ytre sikkerhet i form av et gjerde. Det ble etter press og forhandlinger med regionsdirektøren, gitt penger til innkjøp av kameraer og monitorer. Men det er fortsatt et vanlig gjerde utenfor fengselet, forteller Olafsen.

Det svakeste ledd

Han synes det er flott at Storberget styrker politiet med mer penger og flere stillinger, men skriver i brevet at han ønsker å minne han på at strafferettskjeden ikke er sterkere enn det svakeste ledd.

– Jeg håper Storberget nå tar en ny gjennomgang av bemanningsproblemet, og styrking av sikkerheten i norske fengsel, i håp om at han får fire nye år å jobbe med saken på, sier han.

Olafsen vil gjerne dele sin historie og håper at man kan trekke lærdom av dette.

Vil vekke Storberget

Roar Stensnes, regionleder for NFF region sør Roar Stensnes synes det er bra at Olafsens forteller sin historie.

– Selv om jeg hører Knut Storberget si noe annet, vil jeg si det er en bemanningskrise i vår region. Særlig har vi enorme utfordringer i Kragerø, Larvik, Sandefjord og i Horten Fengsel, sier han.

Stensnes håper nå at NFF klarer å vekke statsråden. Han mener det er et stort sprik mellom arbeidsoppgavene fengslene blir pålagt, og bemanningen.

– Det er strekk i laget og mye bakrom for å si det i fotballterminologi, sier han.

Han synes det er forkastelig når Storberget avviser at det er bemanningskrise, og snakker at han trenger ufaglærte, samtidig som justisministeren sier nei til en høgskoleutdanning for fengelsbetjenter.

– Det virker nesten som om han ser ned på denne yrkesgruppen, sier Stensnes.

En for lite

Bjørn Kroksrud, direktør for Kriminalomsorgen region sør, støtter Roar Stensnes med at det er for lav bemanning i forhold til risikovurdering på Kragerø, Larvik og i Horten Fengsel.

Han mener Sandefjord fengsel ikke har det samme behovet fordi det ikke er et lukket fengsel.

– Vi må nå lære av den episoden i Horten Fengsel på søndag. Flere nye unge innsatte som barnevernet eller andre institusjoner har gitt opp, krever mer av betjentene. Det forteller meg at vi er veldig sårbare når vi har en mann ute blant fangene. Vi er nødt til å bemanne oss og trenger minst to som er ute og en på vaktrommet, sier han.

– En annen ide er å samle alle unge innsatte i regionen til for eksempel Larvik og bemanne opp dette fengselet, sier han.

Kroksrud ønsker ikke å legge skylden på Knut Storberget, da han er usikker på hvor godt statsråden kjenner situasjonen i disse fengslene i region sør.

Men nå skal Kroksrud selv spille inn dette til justisministeren.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.09.2009
12:54
16.12.2013 11:00Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet


Flere saker