Barneombudet: Alle har sviktet
Barneombudet feller en hard dom over de politiske partiene etter nyheten om sterk økning i antallet fattige barn onsdag.– De har alle sviktet disse barna, sier nestleder Knut Haanes.
Haanes mener tallene som ble lagt fram onsdag viser at til tross for vekslende regjeringer og «fagre løfter», har det vært en sterk økning i andelen barn som lever i fattige familier. Det er en skam for velferdsstaten Norge at flere av de svakeste har fått det verre, samtidig som de best stilte har fått det bedre, mener han.
– Det er forstemmende å se. Jeg skal ikke dele ut poeng til de politiske partiene. De har alle sammen sviktet disse barna, sier Haanes til NTB.
Fra 2000 til 2006 økte andelen barn i fattige familier fra 5,1 prosent til 7,9 prosent, ifølge en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo. I rene tall betyr det at mens 50.000 barn ble definert som fattige i 2000, ble 85.000 barn omfattet av den samme definisjonen i 2006.
KrF unnskylder seg
En sterkt kritisk leder i Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, mener også det er en skam at antallet fattige barn økte kraftig fra 2000 til 2006. Han retter kritikken først og fremst mot den rødgrønne regjeringen, men må vedgå at også han og Kristelig Folkeparti må bære sin del av ansvaret.
– Jeg erkjenner at det er vanskelig å bekjempe fattigdom, og Kristelig Folkeparti tar sin del av ansvaret for denne utviklingen. Kjell Magne Bondevik ba om unnskyldning for det i valgkampen 2005, sier han.
Høybråten var helseminister i Bondeviks andre regjering i to og et halvt år før han sommeren 2004 fikk han ansvaret for Arbeids- og sosialdepartementet etter sosialminister Ingjerd Schou (H). KrF, Høyre og Venstre hadde regjeringsansvaret fra 2001 til 2005.
Større forskjeller
– Barnefattigdom rammer spesielt familier der foreldrene har lav utdanning, er uten fast jobb og familier med ikke-vestlig innvandringsbakgrunn. Barn i store husholdninger, med enslig forsørger, i husholdninger som mottar sosialhjelp eller er velferdsstatsavhengige er også utsatt, sier generalsekretær Gro Brækken i Redd Barna.
Barn av enslige forsørgere er den gruppen som har økt andelen fattige mest i løpet av seksårsperioden, men også barn i husholdninger som i stor grad lever av sosialhjelp og velferdstilbud fikk økt risiko for fattigdom.
– Nå må vi sette i verk ytterligere tiltak for å bekjempe fattigdom blant barnefamilier. Framfylkingen oppfordrer alle kommuner til å utarbeide en tiltaksplan hvor de redegjør for hvordan de vil kjempe mot barnefattigdom, sier leder Kristian Tangen i Framfylkingen.
Vil ha strakstiltak
KrF foreslår nå blant annet å innføre en statlig minstesats for sosialhjelp, noe også SV går inn for. Høybråten mener SV ikke har klart å overbevise regjeringspartnerne i fattigdomsspørsmålet.
Overfor NTB tar SV på sin side til orde for øke barnetrygden for enslige forsørgere og gi en ekstra økning for barn nummer tre og oppover.
– Det vil gi mange enslige foreldre og store barnefamilier som sliter bedre råd. Det er viktig at vi starter med disse tiltakene straks, samtidig som vi må jobbe med langsiktige virkemidler, sier Karin Andersen i SV.
KrF vil dessuten ha egne aktivitetspotter til skolene for familier som ikke har råd til å sende barna på kostbare aktiviteter, inntektsgraderte satser for barnehage og SFO og økte midler til inkluderingstiltak i storbyene. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum