Kommentar
En falmende Høyre-stjerne
Sola skinner på Erna Solberg, men hun lyser ikke lenger som en klar stjerne.
Aslak Bodahl
Saken oppsummert
Erna Solberg lyser ikke lenger som den klare ledestjerna.
kjell.werner@anb.no
I forrige måned skrev jeg at Erna fortsatt er stjerna i Høyre, men ikke lenger blant velgerne. Det viser seg nå at det står enda verre til enn jeg trodde. Erna Solberg har blitt en falmende stjerne i et famlende parti.
Over halvparten (56 prosent) av Høyres lokale folkevalgte mener at Erna Solberg må gå av som partileder dersom hun ikke blir statsminister igjen etter høstens valg. Bare 18 prosent mener hun i tilfelle bør fortsette som partileder. Beskjeden synes klar: Vinn eller forsvinn.
Dette kommer klart fram av undersøkelsen som NorgesBarometeret har utført for VG. Her kan vi blant annet lese at grasrota i Høyre mener aksjeskandalen til Erna Solbergs mann, Sindre Finnes, skader partiets valgkamp.
To tredeler av Høyres lokale folkevalgte peker på Ine Eriksen Søreide (49) som ny partileder etter et eventuelt valgnederlag.
Hun har fortid både som forsvars- og utenriksminister, og er sågar en større allround-politiker enn det mange er klar over.
NorgesBarometeret må være rystende lesning for strategene i Høyres Hus. Ikke nok med at partiet sliter på meningsmålingene, det er også uro internt. Bare måneder etter at Erna Solberg ble gjenvalgt som partileder på et harmonisk landsmøte, enstemmig og uten kritiske røster i korridorene.
Kontrasten til situasjonen i Ap er slående. Tilløpet til opprør der er for lengst et glemt kapittel. Grasrota i Arbeiderpartiet mener at Jonas Gahr Støre bør fortsette som partileder, også om Ap skulle tape regjeringsmakten til høsten. To tredeler av de lokale folkevalgte i Ap har full tillit til Støre.
For å gni det enda mer inn i Høyre-folkenes øyne: Partiet gjør det svært dårlig på meningsmålingene. Og enda verre: Sylvi Listhaug er nå mer populær enn Erna Solberg. Partimålingene først: På snittet av de to juli-målingene får Høyre skarve 14 prosent. Fremskrittspartiet kan notere godt over 22 prosent, mens Arbeiderpartiet troner øverst med 28 prosent.
Så har vi den ferske statsministermålingen til TV2. Der bykser Sylvi Listhaug opp 5,4 prosentpoeng og får 22,9 prosent i popularitet, mens Erna Solberg faller 3,9 og lander på 20,9 prosent. For å gjøre bildet komplett bør vi ta med at Jonas Gahr Støre som person har 46,7 prosent av velgerne i ryggen.
Erna Solberg (64) har vært Høyre-leder i 21 år. I mange av disse årene var hun Høyres sterkeste kort. Nå ser det ut til at Solberg har blitt en del av partiets problem.
Når krybba er tom, bites hestene.
Og det passer partilederen ekstra dårlig at grunnplanet i Høyre allerede har pekt ut hvem som bør overta som leder dersom hun ikke klarer å gjøre comeback som statsminister. Da mister Erna Solberg plutselig entusiasmen og ryggdekningen som hun så sårt trenger for å «reise kjerringa».
Det er ekstra interessant å merke seg at de to nestlederne i Høyre, Henrik Asheim og Tina Bru, ikke ligger fremst i løypa som mulige arvtakere til å overta når Erna Solberg skulle finne det for godt å kaste inn håndkleet.
Ine Eriksen Søreide er som nevnt favoritten, men også Peter Christian Frølich (37) er mer populær internt enn både Asheim (41) og Bru (39). Sistnevnte stiller for øvrig ikke til gjenvalg på Stortinget og er dermed minst aktuell.
Høyre-strategene er i villrede. Det virker som at alt Høyre-ledelsen tar i blir til gråstein. Tre pressekonferanser med politiske godbiter - med skatt, skole og sikkerhet - har så langt ikke gitt noe løft. Om disse valgløftene siger inn hos velgerne etter hvert, gjenstår å se.
Mye tyder på at denne krampetrekningen kom for sent. Erna Solberg har sittet for lenge stille i båten.
Frp-leder Sylvi Listhaug har det siste året posisjonert seg godt slik at partiet, litt i det stille, har økt på målingene.
Alarmen i Høyre burde ha gått da Frp passerte Høyre i størrelse før jul i fjor. Men strategene i Høyre stirret seg nok blinde på, og trøstet seg med, at Ap var i en dyp krise og vaket rundt 17 prosent.
De færreste så for seg at Jonas Gahr Støre skulle stige opp fra asken som en fugl føniks. På et par måneder ble det politiske bildet snudd på hodet. Nå er det Ap som er på offensiven mens Høyre sliter. Og bakom lurer Sylvi Listhaug.
Frp-lederen har klart å definere sitt parti som outsideren som kan gjøre en forskjell fra både Høyre og Arbeiderpartiet, som i hennes øyne har blitt svært like. Ett eksempel på dette er at Erna og Jonas er klimakamerater som blant annet vil elektrifisere sokkelen.
Erna Solberg har gjennom åtte år som statsminister vist at hun kan være brubyggeren på borgerlig side. Men da var hun storesøster og bjellesau for flokken med fire partier. Nå er Frp større enn de tre andre partiene til sammen.
Problemet er bare at Høyre, KrF og Venstre vil motsette seg at Sylvi Listhaug blir statsminister. Og dette vil i tilfelle sitte lengst inne hos de to småpartiene.
Høyre står i en krevende spagat. Partiet lekker nemlig i økende grad som en sil til Frp.
Hver fjerde av dem som stemte Høyre i 2021 peker nå på Frp. Men det gir ikke noe større sjanse for valgseier å hente disse forsmådde velgerne tilbake. Borgerlig blokk må kort og godt bli større.
Derfor må Høyre først og fremst få tvilerne til å stemme på partiet og i tillegg kapre typiske lillavelgere som har rømt til Arbeiderpartiet. Og så må Erna Solberg håpe at KrF kommer over sperregrensa og at Venstre samtidig ikke faller under. Så enkelt og så vanskelig.
På venstresiden i norsk politikk er det rimelig avklart at Jonas Gahr Støre er statsministerkandidaten og at han trolig fortsetter som leder for en ren Ap-regjering dersom hans side får flertall ved valget.
På borgerlig side er det kaos, i beste fall krangling. Statsministerspørsmålet er uavklart, og det er uvisst hvilke partier som i tilfelle vil sitte i en eventuell borgerlig regjering. Slik jeg forstår situasjonen blir det minst to partier i en slik regjering.
Jonas Gahr Støre kan glede seg over at brannen i rosenes leir er slukket. Det bør bekymre Erna Solberg at det ulmer på grasrota i Høyre.


Nå: 0 stillingsannonser