– Tafatt regjering, splittet opposisjon
Valgkampen preges av en merkelig tafatt regjering og splittelse på borgerlig side, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.
– Regjeringen har vært merkelig tafatt. Jeg hadde ventet at den ville ha lansert en stor reform slik at valget hadde blitt en folkeavstemning om dette prosjektet, sier professoren ved NTNU i Trondheim til NTB.
Han mener at de rødgrønnes mulighet til å vinne valget vil øke dersom partiene lanserer noe som kan skape entusiasme i egne rekker og mobilisere velgere som ikke har bestemt seg.
Blå splittelse
På den andre siden trekker Todal Jenssen fram uenigheten om regjeringsalternativ på borgerlig side. Han mener dette er med på å gi partiene mindre troverdighet hos velgerne.
– Dette kan vare helt fram til valgdagen. Jeg tror dette skader mobiliseringen av borgerlige velgere. Fortsetter krangelen også etter valget, og opposisjonen mislykkes i å danne regjering dersom de får flertall, kan det også skade anseelsen til norske politikere, sier han.
Alternativene
Todal Jenssen tror Høyres ønske er en regjering bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
– Et regjeringssamarbeid med Frp er i utgangspunktet et prosjekt jeg tror Høyre ikke har spesielt lyst på. Svakheten ved en slikt alternativ er at det må søke støtte som det kan bli vanskelig å finne. En Bondevik-2-variant er enklere fordi man da kan søke støtte både til venstre og høyre, sier valgforskeren.
Han mener også at en mindretallsregjering fra Ap kan være styringsdyktig fordi den kan få støtte både fra tidligere regjeringspartnere og V og KrF.
Ifølge Todal Jenssen kan Frp bli isolert dersom velgerne tenker langsiktig på hva som skal til for å få til et styringsdyktig flertall etter valget.
Trekantkamp
Valgforsker, professor Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo, er overrasket over at valgkampen ikke bare dreier seg om Jens og Jensen, men om Jensen, Solberg og Stoltenberg.
– Det er blitt en trekantkamp og ikke en duell. Og dette skjedde midt i valgkampen, sier hun.
Bondevik 2-varianten, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har dukket opp som et regjeringsalternativ med Erna Solberg som statsministerkandidat.
– Jeg tror en forutsetning for en slik regjering er at de tre partiene blir større enn Fremskrittspartiet. Frps melding om at de ikke engang vil støtte et budsjettalternativ fra disse partiene og ulike erklæringer om ikke å støtte hverandre, gjør det vanskeligere. Forbehold i alle retninger, fører til mindre handlingsrom, sier Narud til NTB.
Vil ikke spå
Verken Todal Jenssen eller Narud tør å spå hva valgresultatet blir.
– Jeg tør ikke gjette. Jeg er like forvirret som alle andre, sier Todal Jenssen.
– Det kommer til å bli en spennende valgnatt fordi det ligger an til et veldig jevnt løp mellom blokkene. Det virker som om det er relativt små forskjeller fra forrige valg, noe som understreker at det kan bli svært jevnt, sier Narud
Målinger uten svar
Meningsmålingene i september gjør ingen særlig klokere. De seks første meningsmålingene i september ga alle solid flertall for de borgerlige partiene. To målinger, som ble offentliggjort fredag og lørdag, viste imidlertid flertall for de rødgrønne partiene, én med knapt flertall, en annen med et solid rødgrønt flertall.
Gjennomsnittet av de seks første målingene gir borgerlig flertall, men partiene går opp og ned fra måling til måling. Den klareste tendensen er at Frp ser ut til å stabilisere seg på et litt lavere nivå enn tidligere i valgkampen og at Høyre går litt fram, men også denne tendensen imøtegås på noen enkeltmålinger.
Gjennomsnittet av de seks første septembermålingene viser at H, V og KrF er større enn Frp og også større på tre av de seks målingene. Gjennomsnittet gir Bondevik 2-partiene 45 mandater mot 42 for Frp. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB