FrPs skamløshet
Fremskrittspartiet vil belønne de som allerede fra før er privilegerte med god helse og økonomi, fastslår Terje Carlsen.
Norge har hittil vært et land velsignet med høy sysselsetting, også i den forstand at en relativt høy andel av de som ikke er helt friske har kunnet delta i arbeidsmarkedet. Mange står løpet ut til pensjonsalder ved hjelp av en sykemelding når det røyner på. Alternativet ville være at den enkelte ble skjøvet over på uføretrygd, med de kostnader det ville medført for ham og samfunnet.
Men slik vil ikke FrP at det skal fortsette å være. Uten blygsel foreslår nå partiet å belønne de som allerede fra før er privilegerte med god helse og økonomi. Det vil de gjøre ved å tilbakebetale folketrygdeandelen til de bedriftene og arbeidstakerne som har lite eller intet sykefravær. På den måten går FrP inn for et råere arbeidsmarked, og en demontering av velferdsstaten der den sterke har stått skulder ved skulder med den svake.
Det som gjør FrPs valgkamputspill ekstra usmakelig er at det skjer i en lavkonjunktur, da mange føler jobb og eksistensgrunnlag truet. Forslagene fra FrP er å trampe i sjela på anstendige folk. Det er å vri kniven om en ekstra omgang på dem som blir syke av permitteringsspøkelset og røde tall i bedriftenes kvartalsregnskaper.
Partiet, ved eks-formann Carl I. Hagen, foreslår også å heve eller fjerne den øvre aldersgrensen for deltagelse i arbeidslivet. Partiets selvutnevnte eldregeneral later som om han ikke ser at dette bare vil premiere de bedrestilte som har interessante høystatusjobber, og at det i neste omgang vil øke stigmatiseringen av slitere som kvinner i tunge omsorgsyrker som ofte må ta timeout midt i livet.
Men dette er ifølge FrP nå de nye uverdig trengende. Det er gjerne en kvinne i omsorgsyrke med dobbel arbeidsbelastning fordi hun også tar seg av sine gamle foreldre. Hun har gjerne visse typer lettere psykiske lidelser og/eller muskel- og skjellettplager, som gjør at hun ofte er sykemeldt. Min påstand er at det blir atskillig verre å tilhøre denne gruppen dersom FrPs nye arbeidslinje får gjennomslag.
Nå skal hun også skamme seg for at hun etter en våkenatt med sin demente mor ikke greier å komme seg på arbeid. Derfor drikker hun kanskje i smug, og skammer seg over det også. Men hun gjør det så ingen skal se hvor sliten hun er. Den ekle følelsen av forfall forsterkes når hun i et slør av rødvinståke ser jevnaldrende Tårnfrider svinge seg i de røde latexstolene i studio hos Grosvold på fredagskveldene.
I helsevesenet påmøtes hun med muskel- og skjellettplager, eller en magekatarr, som hun i et forsøk på å utradere seg selv har drukket på seg i smug. Skammen kjennetegnes altså rent psykologisk ved et ønske om å ikke ville bli sett. Arketypen av den skamfulle finner vi i maleriet av Eva som straks etter syndefallet, blir bortvist fra Edens have sammen med Adam, og dekker øynene med armen for å unngå å møte Herrens blikk.
Ofte leder følelsen av aldri å strekke til, eller være god nok, til invalidiserende angst og depresjonssykdommer. Skammen i seg selv er altså sykdomsskapende. Tidligere teknisk sjef, Dag-Geir Bergsvik Knudsen, skrev i Bergens Tidende i fjor at det kom som en lettelse da han etter en tids psykiske plager fikk blodpropp i begge lungene. Først da kunne han vise til en sykdom som alle forsto, selv om han holdt på å stryke med. Endelig hadde han noe å vise til. Nå først fikk han blomster og trøstende ord.
Psykiater, dr.med Ottar Bjerkeset, har i en artikkel i European Psychiatry vist at dødeligheten ved angst og depresjonstilstander er mest utbredt blant de med lavest sosioøkonomisk status. Det er disse FrP nå vil legge sten til byrden på. Hverdagshelten, som Siv Jensen kaller han som fortsatt sykler til jobben etter at han er fylt 72, scorer både selvfølelse og anerkjennelse på at de uverdig trengende finnes. I FrP-land skal hverdagshelten belønnes ekstra ved å slippe å betale trygdeavgift for at han trakk gulloddet i livet.
Det kan se ut som om hverdagshelten har særlig gode konjunkturer når arbeidsmarkedet er stramt og sykefraværet går opp. Men også i nedgangskonjukturer er hver dagsheltene ledestjerner. Det er disse som blir portrettintervjuet på TV, og i aviser og blader.
En av de virkelig store hverdagsheltene rundt milenniumsskiftet var den hardt brannskadde svenske brannmannen Lasse Gustavsson.
Med stor suksess reiste han land og strand rundt med foredraget «Lev videre » bygget på boken om seg selv med samme tittel.
Dette er altså de nye heltene. Dette er mennesker som tross store handikap trosser en uførekarriere og/eller kjemper seg tilbake til et såkalt verdig liv.
Historier om hverdagshelten peker altså utover seg selv og til generelle moralske tendenser i samfunnet. Det nye fokuset på livsstilssykdommer aksentuerer denne utviklingen. Med institueringen av begrepet retten til god helse, produseres det derved også en forestilling om plikten til å ta vare på sin egen helse. De som ikke greier det, faller i vår tids optikk i synd.
Slik sett får man i FrPs «velferdssamfunn » en overgang fra årsakstenkning til ansvarstenkning. Den som er trygdet uten tegn til ytre skade eller lyte skal føle ekstra skam fordi han og hun ikke tar seg sammen og treffer de riktige valgene.
Dette er den nye typen uverdig trengende. Og nå vil FrP gjennom sin nye sosialpolitikk støte flere ut. At dette partiet våger å kalle seg partiet for folk flest, viser bare hvor skamløst det er.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)