JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Engasjert AFP-duell

Avalefestet pensjon sto i forgrunnen i Trondheim under tariffkonferansen i dag der opposisjonen og nei-general Stein Aamdal hadde mobilisert sine styrker. Likevel anbefalte halvparten av talerne et ja til oppgjøret.08.04.2008
21:09
16.12.2013 04:38

nina.sandaas@lomedia.no

Det var stinn brakke i Nidarøhallen da LO-tillitsvalgte i dag var samlet til tariffkonferanse i Trondheim. Om lag 400 var til stede i salen, mens 320 var påmeldt. LO Trondheim hadde kopiert opp og delt ut regnestykker som ifølge lederen for LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot, beviser at den nye anbefalte AFP-ordningen vil gi dramatiske tap for mange. Det lå an til et drabelig oppgjør om tolkningen av den anbefalte tarifforslaget.

Roar Flåthen innledet med å innrømme at det selvsagt ligger mye i oppgjøret som er komplisert. Aldri før har det i forhandlingene ligget så mange ting som skulle finne en løsning. Og aldri før har det handlet om så mye penger.

– Derfor er jeg glad for at resultatet ble enstemmig vedtatt i LOs forhandlingsutvalg og at det gir svar på de kravene vi stilte, framholdt han.

AFP har aldri vært bedre

Problemene med AFP er ikke løst for all evighet, men ordningen har aldri før vært så godt sikret som nå, ifølge LO-lederen. Man har fått en avtale med regjeringen og arbeidsgiverne om at AFP skal bestå uten tidsbegrensning. Den binder senere regjeringer. At noen sier vi nå trekker opp stigen etter oss, er det største tull jeg har hørt, fortsatte Flåthen.

– Vi har sikret nivået i dagens AFP, vi har sikret sliterne, at alle som har en tariffavtale får AFP, og vi har sikret at AFP-ordningen skal evalueres på ny i 2017. I tillegg blir det mulig å kombinere arbeid og folketrygd også for de som tar ut AFP, understreket han.

Flåthen appellerte til møtedeltakerne om å tilby de uorganiserte medlemskap, for nå vil det gi en god AFP-uttelling. Og han kommenterte den borgerlige kritikken om at LO-organiserte nå har fått mye penger.

– Jeg skjønner at de ikke har sans for det.

Hvor kommer pengene fra?

Men det var mye skepsis å høre fra ”Forsvar AFP”-fraksjonen om det anbefalte forslaget. Byrkjeflot framholdt at i tillegg til det økonomiske tapet er den viktigste forandringen at prinsippet om en førtidspensjonsordning for sliterne nå vil bli en AFP for alle.

– Hvor kommer pengene til dette fra? Det står i avtalen at den totale summen i AFP ikke skal rokkes ved. Det kan ikke stemme at 62-åringene skal få like mye som i dag i framtiden og 63-åringer enda mer. Her avles det penger, sa han.

Ikke livet ut

Stein Aamdal, lederen av aksjonen "Forsvar AFP" mente dessuten at kravene fra LO-kongressen ikke var innfridd. Regjeringen er kun villig till å foreslå en mindre aggressiv levealdersjustering. Og kravet fra Fellesforbundets landsmøte om en pensjon på dagens nivå livet ut, er heller ikke innfridd, mente han.

Takk fra de lavlønte

De samme argumentene ble gjentatt av andre. Wenche Heimdal etterlyste tall fra LO som viser hvordan AFP vil bli for dagens 35-åringer. Synnøve Bergan som representerer hotell- og restaurantmedlemmer i Fellesforbundet takket forhandlingsutvalget for å ha sikret de lavlønte et betydelig løft. Men hva hun skulle råde medlemmene å stemme, var vanskelig, ifølge Bergan.

En politisk demonstrasjon?

Per Moen følte at de fleste kravene er oppfylt med forslaget til ny tariffavtale. Det viktigste for ham er at sliterne er sikret.

– Hvis det blir et nei-flertall i uravstemningen, ser jeg det som en politisk demonstrasjon fra venstresiden, ikke helt uventet, mente Moen.

Flere som støttet forhandlingsutvalgets anbefalte forslag, tok opp regnestykkene fra LO Trondheim. Jan Tore Martinsen påpekte at i totaltallene hadde man blant annet ikke tatt med påslaget som følger av obligatorisk tjenestepensjon.

Nye medlemmer på AFP

Kristine Svendsen fra frisørforeningen i Trondheim var glad for at forhandlingsutvalget har sikret en bærekraftig AFP langt fram i tid. Hun fortalte at bare de siste 14 dagene har 60 nye medlemmer kommet til.

– Jeg tror organisasjonen vil være like sterk i 2017, når AFP-ordningen skal evalueres. Det ville vært lite tillitsvekkende med en avtale nå som skal gjelde til evig tid og der vi unge ikke kunne ha noen påvirkning, framholdt Svendsen.

Hva skal vi streike for?

Et annet poeng fra flere talere var at hvis avtalen stemmes ned nå, vil ikke ny mekling gi noe mer. Roar Aas fra Fellesforbundet Sør-Trøndelag pekte på at tidligere skeptikere som Per Østvold og Hans Felix var garantister i et enstemmig forhandlingsutvalg.

– Hvis vi sier nei til et så godt forslag som nå foreligger, hva skal vi streike for? En streik betyr alvor, og vi må vinne den, men det er ikke gode muligheter å vinne fram i opposisjonen på Stortinget, pekte Aas på.

Flåthens støttespillere

I tillegg til LO-leder Roar Flåthen holdt de sentrale LO-forbundslederne i AFP-saken, Fellesforbundets Arve Bakke, Transports Per Østvold og Hans Felix i El & IT Forbundet innlegg.

Bakke klarte ikke å se at det var noe streikegrunnlag i det framlagte forslaget. Han registrerte at noen fortsatt kritiserte omleggingen fra besteårsregel til alleårsregel , noe som allerede ble vedtatt på landsmøtet i 2003 da Fellesforbundet behandlet den nye folketrygden.

– Vi skal evaluere den, AFP og levealdersjusteringen i 2017. De som da sitter i forbundene og LOs fremste rekke vil sørge for at det sikres en like god AFP-ordning framover, er Bakke sikker på.

Juks og tallmagi

Østvold pekte på at de som blir pensjonister etter 2015 vil få nye opptjeningsregler. En transportarbeider som har jobbet fra 19 år vil ha 43 års opptjening ved fylte 62 år. Dette vil langt på vei oppveie levealdersjusteringen, mente han. De unge vil etter 2010 få pensjonspoeng for verneplikt og flere poeng for omsorgsoppgaver. Og de vil kunne jobbe deltid oppå AFP-pensjonen, uten avkortning.

– Ingen av disse regnestykkene er tatt med i modellene fra LO Trondheim. Det kaller jeg juks og tallmagi, dundret han løs.

Mulighet til omkamp

Østvold ga likevel kritikerne ett poeng; ingen kan garantere med 100 prosent sikkerhet at fordelene vil oppveie ulempene med levealdersjustering.

– Desto mer forundret er jeg over de som med 100 prosent sikkerhet spår hvordan framtidens arbeidsliv vil være. Jeg er selv i tvil. Nettopp derfor var det så viktig at vi fikk sikret en omkampmulighet i 2017, understreket Østvold og fikk applaus.

En kamp om gangen

– Mitt svar til de som mener at vi kunne tatt kampen i år, er at et stort flertall i Stortinget har vedtatt prinsippene i pensjonsreformen. Det er bare Rødt og Frp som er mot. Rødt har ingen representanter på tinget, og Frp vil ha minstepensjon for alle, så der er det ikke noe å hente. Jeg tror det er klokt med en kamp om gangen. Det som forundrer meg aller mest, er de som vil ha omkamp på hele pensjonsreformen. De som tror vi kan bli kvitt alleårsregelen, driver med juks og fanteri!

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.04.2008
21:09
16.12.2013 04:38Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

skjermdump fra nettsida vaskehjelp.no

Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor


Flere saker