Engasjert AFP-duell
Avalefestet pensjon sto i forgrunnen i Trondheim under tariffkonferansen i dag der opposisjonen og nei-general Stein Aamdal hadde mobilisert sine styrker. Likevel anbefalte halvparten av talerne et ja til oppgjøret.
nina.sandaas@lomedia.no
Det var stinn brakke i Nidarøhallen da LO-tillitsvalgte i dag var samlet til tariffkonferanse i Trondheim. Om lag 400 var til stede i salen, mens 320 var påmeldt. LO Trondheim hadde kopiert opp og delt ut regnestykker som ifølge lederen for LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot, beviser at den nye anbefalte AFP-ordningen vil gi dramatiske tap for mange. Det lå an til et drabelig oppgjør om tolkningen av den anbefalte tarifforslaget.
Roar Flåthen innledet med å innrømme at det selvsagt ligger mye i oppgjøret som er komplisert. Aldri før har det i forhandlingene ligget så mange ting som skulle finne en løsning. Og aldri før har det handlet om så mye penger.
– Derfor er jeg glad for at resultatet ble enstemmig vedtatt i LOs forhandlingsutvalg og at det gir svar på de kravene vi stilte, framholdt han.
AFP har aldri vært bedre
Problemene med AFP er ikke løst for all evighet, men ordningen har aldri før vært så godt sikret som nå, ifølge LO-lederen. Man har fått en avtale med regjeringen og arbeidsgiverne om at AFP skal bestå uten tidsbegrensning. Den binder senere regjeringer. At noen sier vi nå trekker opp stigen etter oss, er det største tull jeg har hørt, fortsatte Flåthen.
– Vi har sikret nivået i dagens AFP, vi har sikret sliterne, at alle som har en tariffavtale får AFP, og vi har sikret at AFP-ordningen skal evalueres på ny i 2017. I tillegg blir det mulig å kombinere arbeid og folketrygd også for de som tar ut AFP, understreket han.
Flåthen appellerte til møtedeltakerne om å tilby de uorganiserte medlemskap, for nå vil det gi en god AFP-uttelling. Og han kommenterte den borgerlige kritikken om at LO-organiserte nå har fått mye penger.
– Jeg skjønner at de ikke har sans for det.
Hvor kommer pengene fra?
Men det var mye skepsis å høre fra ”Forsvar AFP”-fraksjonen om det anbefalte forslaget. Byrkjeflot framholdt at i tillegg til det økonomiske tapet er den viktigste forandringen at prinsippet om en førtidspensjonsordning for sliterne nå vil bli en AFP for alle.
– Hvor kommer pengene til dette fra? Det står i avtalen at den totale summen i AFP ikke skal rokkes ved. Det kan ikke stemme at 62-åringene skal få like mye som i dag i framtiden og 63-åringer enda mer. Her avles det penger, sa han.
Ikke livet ut
Stein Aamdal, lederen av aksjonen "Forsvar AFP" mente dessuten at kravene fra LO-kongressen ikke var innfridd. Regjeringen er kun villig till å foreslå en mindre aggressiv levealdersjustering. Og kravet fra Fellesforbundets landsmøte om en pensjon på dagens nivå livet ut, er heller ikke innfridd, mente han.
Takk fra de lavlønte
De samme argumentene ble gjentatt av andre. Wenche Heimdal etterlyste tall fra LO som viser hvordan AFP vil bli for dagens 35-åringer. Synnøve Bergan som representerer hotell- og restaurantmedlemmer i Fellesforbundet takket forhandlingsutvalget for å ha sikret de lavlønte et betydelig løft. Men hva hun skulle råde medlemmene å stemme, var vanskelig, ifølge Bergan.
En politisk demonstrasjon?
Per Moen følte at de fleste kravene er oppfylt med forslaget til ny tariffavtale. Det viktigste for ham er at sliterne er sikret.
– Hvis det blir et nei-flertall i uravstemningen, ser jeg det som en politisk demonstrasjon fra venstresiden, ikke helt uventet, mente Moen.
Flere som støttet forhandlingsutvalgets anbefalte forslag, tok opp regnestykkene fra LO Trondheim. Jan Tore Martinsen påpekte at i totaltallene hadde man blant annet ikke tatt med påslaget som følger av obligatorisk tjenestepensjon.
Nye medlemmer på AFP
Kristine Svendsen fra frisørforeningen i Trondheim var glad for at forhandlingsutvalget har sikret en bærekraftig AFP langt fram i tid. Hun fortalte at bare de siste 14 dagene har 60 nye medlemmer kommet til.
– Jeg tror organisasjonen vil være like sterk i 2017, når AFP-ordningen skal evalueres. Det ville vært lite tillitsvekkende med en avtale nå som skal gjelde til evig tid og der vi unge ikke kunne ha noen påvirkning, framholdt Svendsen.
Hva skal vi streike for?
Et annet poeng fra flere talere var at hvis avtalen stemmes ned nå, vil ikke ny mekling gi noe mer. Roar Aas fra Fellesforbundet Sør-Trøndelag pekte på at tidligere skeptikere som Per Østvold og Hans Felix var garantister i et enstemmig forhandlingsutvalg.
– Hvis vi sier nei til et så godt forslag som nå foreligger, hva skal vi streike for? En streik betyr alvor, og vi må vinne den, men det er ikke gode muligheter å vinne fram i opposisjonen på Stortinget, pekte Aas på.
Flåthens støttespillere
I tillegg til LO-leder Roar Flåthen holdt de sentrale LO-forbundslederne i AFP-saken, Fellesforbundets Arve Bakke, Transports Per Østvold og Hans Felix i El & IT Forbundet innlegg.
Bakke klarte ikke å se at det var noe streikegrunnlag i det framlagte forslaget. Han registrerte at noen fortsatt kritiserte omleggingen fra besteårsregel til alleårsregel , noe som allerede ble vedtatt på landsmøtet i 2003 da Fellesforbundet behandlet den nye folketrygden.
– Vi skal evaluere den, AFP og levealdersjusteringen i 2017. De som da sitter i forbundene og LOs fremste rekke vil sørge for at det sikres en like god AFP-ordning framover, er Bakke sikker på.
Juks og tallmagi
Østvold pekte på at de som blir pensjonister etter 2015 vil få nye opptjeningsregler. En transportarbeider som har jobbet fra 19 år vil ha 43 års opptjening ved fylte 62 år. Dette vil langt på vei oppveie levealdersjusteringen, mente han. De unge vil etter 2010 få pensjonspoeng for verneplikt og flere poeng for omsorgsoppgaver. Og de vil kunne jobbe deltid oppå AFP-pensjonen, uten avkortning.
– Ingen av disse regnestykkene er tatt med i modellene fra LO Trondheim. Det kaller jeg juks og tallmagi, dundret han løs.
Mulighet til omkamp
Østvold ga likevel kritikerne ett poeng; ingen kan garantere med 100 prosent sikkerhet at fordelene vil oppveie ulempene med levealdersjustering.
– Desto mer forundret er jeg over de som med 100 prosent sikkerhet spår hvordan framtidens arbeidsliv vil være. Jeg er selv i tvil. Nettopp derfor var det så viktig at vi fikk sikret en omkampmulighet i 2017, understreket Østvold og fikk applaus.
En kamp om gangen
– Mitt svar til de som mener at vi kunne tatt kampen i år, er at et stort flertall i Stortinget har vedtatt prinsippene i pensjonsreformen. Det er bare Rødt og Frp som er mot. Rødt har ingen representanter på tinget, og Frp vil ha minstepensjon for alle, så der er det ikke noe å hente. Jeg tror det er klokt med en kamp om gangen. Det som forundrer meg aller mest, er de som vil ha omkamp på hele pensjonsreformen. De som tror vi kan bli kvitt alleårsregelen, driver med juks og fanteri!
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat