JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Engasjert AFP-duell

Avalefestet pensjon sto i forgrunnen i Trondheim under tariffkonferansen i dag der opposisjonen og nei-general Stein Aamdal hadde mobilisert sine styrker. Likevel anbefalte halvparten av talerne et ja til oppgjøret.08.04.2008
21:09
16.12.2013 04:38

nina.sandaas@lomedia.no

Det var stinn brakke i Nidarøhallen da LO-tillitsvalgte i dag var samlet til tariffkonferanse i Trondheim. Om lag 400 var til stede i salen, mens 320 var påmeldt. LO Trondheim hadde kopiert opp og delt ut regnestykker som ifølge lederen for LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot, beviser at den nye anbefalte AFP-ordningen vil gi dramatiske tap for mange. Det lå an til et drabelig oppgjør om tolkningen av den anbefalte tarifforslaget.

Roar Flåthen innledet med å innrømme at det selvsagt ligger mye i oppgjøret som er komplisert. Aldri før har det i forhandlingene ligget så mange ting som skulle finne en løsning. Og aldri før har det handlet om så mye penger.

– Derfor er jeg glad for at resultatet ble enstemmig vedtatt i LOs forhandlingsutvalg og at det gir svar på de kravene vi stilte, framholdt han.

AFP har aldri vært bedre

Problemene med AFP er ikke løst for all evighet, men ordningen har aldri før vært så godt sikret som nå, ifølge LO-lederen. Man har fått en avtale med regjeringen og arbeidsgiverne om at AFP skal bestå uten tidsbegrensning. Den binder senere regjeringer. At noen sier vi nå trekker opp stigen etter oss, er det største tull jeg har hørt, fortsatte Flåthen.

– Vi har sikret nivået i dagens AFP, vi har sikret sliterne, at alle som har en tariffavtale får AFP, og vi har sikret at AFP-ordningen skal evalueres på ny i 2017. I tillegg blir det mulig å kombinere arbeid og folketrygd også for de som tar ut AFP, understreket han.

Flåthen appellerte til møtedeltakerne om å tilby de uorganiserte medlemskap, for nå vil det gi en god AFP-uttelling. Og han kommenterte den borgerlige kritikken om at LO-organiserte nå har fått mye penger.

– Jeg skjønner at de ikke har sans for det.

Hvor kommer pengene fra?

Men det var mye skepsis å høre fra ”Forsvar AFP”-fraksjonen om det anbefalte forslaget. Byrkjeflot framholdt at i tillegg til det økonomiske tapet er den viktigste forandringen at prinsippet om en førtidspensjonsordning for sliterne nå vil bli en AFP for alle.

– Hvor kommer pengene til dette fra? Det står i avtalen at den totale summen i AFP ikke skal rokkes ved. Det kan ikke stemme at 62-åringene skal få like mye som i dag i framtiden og 63-åringer enda mer. Her avles det penger, sa han.

Ikke livet ut

Stein Aamdal, lederen av aksjonen "Forsvar AFP" mente dessuten at kravene fra LO-kongressen ikke var innfridd. Regjeringen er kun villig till å foreslå en mindre aggressiv levealdersjustering. Og kravet fra Fellesforbundets landsmøte om en pensjon på dagens nivå livet ut, er heller ikke innfridd, mente han.

Takk fra de lavlønte

De samme argumentene ble gjentatt av andre. Wenche Heimdal etterlyste tall fra LO som viser hvordan AFP vil bli for dagens 35-åringer. Synnøve Bergan som representerer hotell- og restaurantmedlemmer i Fellesforbundet takket forhandlingsutvalget for å ha sikret de lavlønte et betydelig løft. Men hva hun skulle råde medlemmene å stemme, var vanskelig, ifølge Bergan.

En politisk demonstrasjon?

Per Moen følte at de fleste kravene er oppfylt med forslaget til ny tariffavtale. Det viktigste for ham er at sliterne er sikret.

– Hvis det blir et nei-flertall i uravstemningen, ser jeg det som en politisk demonstrasjon fra venstresiden, ikke helt uventet, mente Moen.

Flere som støttet forhandlingsutvalgets anbefalte forslag, tok opp regnestykkene fra LO Trondheim. Jan Tore Martinsen påpekte at i totaltallene hadde man blant annet ikke tatt med påslaget som følger av obligatorisk tjenestepensjon.

Nye medlemmer på AFP

Kristine Svendsen fra frisørforeningen i Trondheim var glad for at forhandlingsutvalget har sikret en bærekraftig AFP langt fram i tid. Hun fortalte at bare de siste 14 dagene har 60 nye medlemmer kommet til.

– Jeg tror organisasjonen vil være like sterk i 2017, når AFP-ordningen skal evalueres. Det ville vært lite tillitsvekkende med en avtale nå som skal gjelde til evig tid og der vi unge ikke kunne ha noen påvirkning, framholdt Svendsen.

Hva skal vi streike for?

Et annet poeng fra flere talere var at hvis avtalen stemmes ned nå, vil ikke ny mekling gi noe mer. Roar Aas fra Fellesforbundet Sør-Trøndelag pekte på at tidligere skeptikere som Per Østvold og Hans Felix var garantister i et enstemmig forhandlingsutvalg.

– Hvis vi sier nei til et så godt forslag som nå foreligger, hva skal vi streike for? En streik betyr alvor, og vi må vinne den, men det er ikke gode muligheter å vinne fram i opposisjonen på Stortinget, pekte Aas på.

Flåthens støttespillere

I tillegg til LO-leder Roar Flåthen holdt de sentrale LO-forbundslederne i AFP-saken, Fellesforbundets Arve Bakke, Transports Per Østvold og Hans Felix i El & IT Forbundet innlegg.

Bakke klarte ikke å se at det var noe streikegrunnlag i det framlagte forslaget. Han registrerte at noen fortsatt kritiserte omleggingen fra besteårsregel til alleårsregel , noe som allerede ble vedtatt på landsmøtet i 2003 da Fellesforbundet behandlet den nye folketrygden.

– Vi skal evaluere den, AFP og levealdersjusteringen i 2017. De som da sitter i forbundene og LOs fremste rekke vil sørge for at det sikres en like god AFP-ordning framover, er Bakke sikker på.

Juks og tallmagi

Østvold pekte på at de som blir pensjonister etter 2015 vil få nye opptjeningsregler. En transportarbeider som har jobbet fra 19 år vil ha 43 års opptjening ved fylte 62 år. Dette vil langt på vei oppveie levealdersjusteringen, mente han. De unge vil etter 2010 få pensjonspoeng for verneplikt og flere poeng for omsorgsoppgaver. Og de vil kunne jobbe deltid oppå AFP-pensjonen, uten avkortning.

– Ingen av disse regnestykkene er tatt med i modellene fra LO Trondheim. Det kaller jeg juks og tallmagi, dundret han løs.

Mulighet til omkamp

Østvold ga likevel kritikerne ett poeng; ingen kan garantere med 100 prosent sikkerhet at fordelene vil oppveie ulempene med levealdersjustering.

– Desto mer forundret er jeg over de som med 100 prosent sikkerhet spår hvordan framtidens arbeidsliv vil være. Jeg er selv i tvil. Nettopp derfor var det så viktig at vi fikk sikret en omkampmulighet i 2017, understreket Østvold og fikk applaus.

En kamp om gangen

– Mitt svar til de som mener at vi kunne tatt kampen i år, er at et stort flertall i Stortinget har vedtatt prinsippene i pensjonsreformen. Det er bare Rødt og Frp som er mot. Rødt har ingen representanter på tinget, og Frp vil ha minstepensjon for alle, så der er det ikke noe å hente. Jeg tror det er klokt med en kamp om gangen. Det som forundrer meg aller mest, er de som vil ha omkamp på hele pensjonsreformen. De som tror vi kan bli kvitt alleårsregelen, driver med juks og fanteri!

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.04.2008
21:09
16.12.2013 04:38Mest lest

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått  tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

Eirik Dahl Viggen

Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

Sissel M. Rasmussen

Geir ble sykere i møte med Nav. Nå krever en rekke politikere endring

Statsministerens kontor

Åtte år med regjeringen Solberg: Disse kuttene har rammet arbeidere, syke, uføre og aleneforeldre

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførar rasar mot store lønnskutt: – Sinnssvak anbodspolitikk

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

Helge Rønning Birkelund

Ny måling: Nå rykker Jonas Gahr Støre fra

Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby. 

Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby. 

Unge Høyres Landsforbund

Unge Høyre vil tidsbegrense uføretrygd, innføre karensdager og nedjustere sykelønnen

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

DOKUMENTBUNKEN: Hjemme sitter Geir Pedersen med over 100 sider med samtalereferater, vedtak og legejournaler knyttet til Nav-saken. Lesningen gir ham ingen hvile.

DOKUMENTBUNKEN: Hjemme sitter Geir Pedersen med over 100 sider med samtalereferater, vedtak og legejournaler knyttet til Nav-saken. Lesningen gir ham ingen hvile.

Sissel M. Rasmussen

Pasientrådgiver om Navs behandling av Geir: – Å ikke bli trodd, bryter ned selvfølelsen

Alida Johanne Domaas i sin hybelleilighet til 10 000 kroner i måneden – pluss strøm.

Alida Johanne Domaas i sin hybelleilighet til 10 000 kroner i måneden – pluss strøm.

Helge Rønning Birkelund

Alida (23) leier for 10.000 i måneden, men lån får hun ikke. Dette vil partiene gjøre med boligmarkedet

IKKE GODT NOK: Tone Rudshaug setter sin lit til at en ny regjering vil utvide permitteringsordningen til ut året.

IKKE GODT NOK: Tone Rudshaug setter sin lit til at en ny regjering vil utvide permitteringsordningen til ut året.

Brian Cliff Olguin

Taxfree-ansatte Tone frykter jobben ryker 1. november

Jon Olav Nesvold, NTB/ANB

Søndagsåpne butikker: Dette mener partiene

IŠNUOMOTAS DARBUOTOJAS: – Aš noriu, kad Norvegijoje būtų gera dirbti, -sako pastolių montuotojas Isacas Maqbulas.

IŠNUOMOTAS DARBUOTOJAS: – Aš noriu, kad Norvegijoje būtų gera dirbti, -sako pastolių montuotojas Isacas Maqbulas.

Tormod Ytrehus

Nuomotas darbuotojas Isacas negavo jam priklausančios algos. Štai kaip jis pradėjo gauti 14 kronų už valandą daugiau

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Nanna Aanes Wolden

Moxnes åpner for ulike samarbeidsformer med en rødgrønn regjering

Stortingsbygningen i Oslo sentrum.

Stortingsbygningen i Oslo sentrum.

Stortinget/Peter Mydske

Høyre-politiker utsatte jobbstart – fikk etterlønn fra Stortinget

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier ikke unnskyld for menneskerettighetsbrudd. Det vil utfordrerne hans gjøre

Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Gratis tannhelse får bred støtte: – Folk vil ha slutt på amerikanske tilstander


Flere saker