JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Engasjert AFP-duell

Avalefestet pensjon sto i forgrunnen i Trondheim under tariffkonferansen i dag der opposisjonen og nei-general Stein Aamdal hadde mobilisert sine styrker. Likevel anbefalte halvparten av talerne et ja til oppgjøret.08.04.2008
21:09
16.12.2013 04:38

nina.sandaas@lomedia.no

Det var stinn brakke i Nidarøhallen da LO-tillitsvalgte i dag var samlet til tariffkonferanse i Trondheim. Om lag 400 var til stede i salen, mens 320 var påmeldt. LO Trondheim hadde kopiert opp og delt ut regnestykker som ifølge lederen for LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot, beviser at den nye anbefalte AFP-ordningen vil gi dramatiske tap for mange. Det lå an til et drabelig oppgjør om tolkningen av den anbefalte tarifforslaget.

Roar Flåthen innledet med å innrømme at det selvsagt ligger mye i oppgjøret som er komplisert. Aldri før har det i forhandlingene ligget så mange ting som skulle finne en løsning. Og aldri før har det handlet om så mye penger.

– Derfor er jeg glad for at resultatet ble enstemmig vedtatt i LOs forhandlingsutvalg og at det gir svar på de kravene vi stilte, framholdt han.

AFP har aldri vært bedre

Problemene med AFP er ikke løst for all evighet, men ordningen har aldri før vært så godt sikret som nå, ifølge LO-lederen. Man har fått en avtale med regjeringen og arbeidsgiverne om at AFP skal bestå uten tidsbegrensning. Den binder senere regjeringer. At noen sier vi nå trekker opp stigen etter oss, er det største tull jeg har hørt, fortsatte Flåthen.

– Vi har sikret nivået i dagens AFP, vi har sikret sliterne, at alle som har en tariffavtale får AFP, og vi har sikret at AFP-ordningen skal evalueres på ny i 2017. I tillegg blir det mulig å kombinere arbeid og folketrygd også for de som tar ut AFP, understreket han.

Flåthen appellerte til møtedeltakerne om å tilby de uorganiserte medlemskap, for nå vil det gi en god AFP-uttelling. Og han kommenterte den borgerlige kritikken om at LO-organiserte nå har fått mye penger.

– Jeg skjønner at de ikke har sans for det.

Hvor kommer pengene fra?

Men det var mye skepsis å høre fra ”Forsvar AFP”-fraksjonen om det anbefalte forslaget. Byrkjeflot framholdt at i tillegg til det økonomiske tapet er den viktigste forandringen at prinsippet om en førtidspensjonsordning for sliterne nå vil bli en AFP for alle.

– Hvor kommer pengene til dette fra? Det står i avtalen at den totale summen i AFP ikke skal rokkes ved. Det kan ikke stemme at 62-åringene skal få like mye som i dag i framtiden og 63-åringer enda mer. Her avles det penger, sa han.

Ikke livet ut

Stein Aamdal, lederen av aksjonen "Forsvar AFP" mente dessuten at kravene fra LO-kongressen ikke var innfridd. Regjeringen er kun villig till å foreslå en mindre aggressiv levealdersjustering. Og kravet fra Fellesforbundets landsmøte om en pensjon på dagens nivå livet ut, er heller ikke innfridd, mente han.

Takk fra de lavlønte

De samme argumentene ble gjentatt av andre. Wenche Heimdal etterlyste tall fra LO som viser hvordan AFP vil bli for dagens 35-åringer. Synnøve Bergan som representerer hotell- og restaurantmedlemmer i Fellesforbundet takket forhandlingsutvalget for å ha sikret de lavlønte et betydelig løft. Men hva hun skulle råde medlemmene å stemme, var vanskelig, ifølge Bergan.

En politisk demonstrasjon?

Per Moen følte at de fleste kravene er oppfylt med forslaget til ny tariffavtale. Det viktigste for ham er at sliterne er sikret.

– Hvis det blir et nei-flertall i uravstemningen, ser jeg det som en politisk demonstrasjon fra venstresiden, ikke helt uventet, mente Moen.

Flere som støttet forhandlingsutvalgets anbefalte forslag, tok opp regnestykkene fra LO Trondheim. Jan Tore Martinsen påpekte at i totaltallene hadde man blant annet ikke tatt med påslaget som følger av obligatorisk tjenestepensjon.

Nye medlemmer på AFP

Kristine Svendsen fra frisørforeningen i Trondheim var glad for at forhandlingsutvalget har sikret en bærekraftig AFP langt fram i tid. Hun fortalte at bare de siste 14 dagene har 60 nye medlemmer kommet til.

– Jeg tror organisasjonen vil være like sterk i 2017, når AFP-ordningen skal evalueres. Det ville vært lite tillitsvekkende med en avtale nå som skal gjelde til evig tid og der vi unge ikke kunne ha noen påvirkning, framholdt Svendsen.

Hva skal vi streike for?

Et annet poeng fra flere talere var at hvis avtalen stemmes ned nå, vil ikke ny mekling gi noe mer. Roar Aas fra Fellesforbundet Sør-Trøndelag pekte på at tidligere skeptikere som Per Østvold og Hans Felix var garantister i et enstemmig forhandlingsutvalg.

– Hvis vi sier nei til et så godt forslag som nå foreligger, hva skal vi streike for? En streik betyr alvor, og vi må vinne den, men det er ikke gode muligheter å vinne fram i opposisjonen på Stortinget, pekte Aas på.

Flåthens støttespillere

I tillegg til LO-leder Roar Flåthen holdt de sentrale LO-forbundslederne i AFP-saken, Fellesforbundets Arve Bakke, Transports Per Østvold og Hans Felix i El & IT Forbundet innlegg.

Bakke klarte ikke å se at det var noe streikegrunnlag i det framlagte forslaget. Han registrerte at noen fortsatt kritiserte omleggingen fra besteårsregel til alleårsregel , noe som allerede ble vedtatt på landsmøtet i 2003 da Fellesforbundet behandlet den nye folketrygden.

– Vi skal evaluere den, AFP og levealdersjusteringen i 2017. De som da sitter i forbundene og LOs fremste rekke vil sørge for at det sikres en like god AFP-ordning framover, er Bakke sikker på.

Juks og tallmagi

Østvold pekte på at de som blir pensjonister etter 2015 vil få nye opptjeningsregler. En transportarbeider som har jobbet fra 19 år vil ha 43 års opptjening ved fylte 62 år. Dette vil langt på vei oppveie levealdersjusteringen, mente han. De unge vil etter 2010 få pensjonspoeng for verneplikt og flere poeng for omsorgsoppgaver. Og de vil kunne jobbe deltid oppå AFP-pensjonen, uten avkortning.

– Ingen av disse regnestykkene er tatt med i modellene fra LO Trondheim. Det kaller jeg juks og tallmagi, dundret han løs.

Mulighet til omkamp

Østvold ga likevel kritikerne ett poeng; ingen kan garantere med 100 prosent sikkerhet at fordelene vil oppveie ulempene med levealdersjustering.

– Desto mer forundret er jeg over de som med 100 prosent sikkerhet spår hvordan framtidens arbeidsliv vil være. Jeg er selv i tvil. Nettopp derfor var det så viktig at vi fikk sikret en omkampmulighet i 2017, understreket Østvold og fikk applaus.

En kamp om gangen

– Mitt svar til de som mener at vi kunne tatt kampen i år, er at et stort flertall i Stortinget har vedtatt prinsippene i pensjonsreformen. Det er bare Rødt og Frp som er mot. Rødt har ingen representanter på tinget, og Frp vil ha minstepensjon for alle, så der er det ikke noe å hente. Jeg tror det er klokt med en kamp om gangen. Det som forundrer meg aller mest, er de som vil ha omkamp på hele pensjonsreformen. De som tror vi kan bli kvitt alleårsregelen, driver med juks og fanteri!

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.04.2008
21:09
16.12.2013 04:38Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb


Flere saker