Årets viktigste bok?
Mads Gilbert og Erik Fosse levde tolv døgn på Shifa-sykehuset under konstante bombedrønn fra de israelske dronene. Nå er boken kommet. Årets viktigste, ifølge Gyldendals mann.
stig.christensen@lomedia.no
Det bor 1,5 millioner mennesker i Gaza, halvparten av dem barn.
– Som i et fengsel, sa Erik Fosse da boka ble lagt fram tidligere i dag. En av de viktigste meldingene fra de to forfatterne er at blokaden av Gaza fortsatt fungerer. Det er ett land som ønsker blokaden, resten av verdens land er imot. Likevel opprettholdes den.
– Det trengs en sterk opinion for at blokaden skal heves, var den viktige meldingen fra de to, noe de håpet boka skulle bidra til.
Sterk opplevelse
Palestinerne på Gaza, men også de to legene, ble utsatt for umenneskelige påkjenninger i løpet av krigen. Mads Gilbert refererer sin legendariske tekstmelding på mobiltelefonen etter å ha registrert omfattende bombing:
«De bombet det sentrale grønnsakmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til shifa. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle! Mads G. 3.1.09 13:50 Gaza by.»
Gilbert forteller i boka at han ikke der og da hadde noen planer om en sms-aksjon, men sånn ble det. Han skrev for øvrig feil dato, fordi dagene fløt helt sammen.
Bombedrønn De to legene hadde med seg et lydbåndopptak fra sykehuset mens dronene avga sine drønn i form av bomber som falt på dagens boklansering i Gyldendals lokaler i Oslo. De to har tatt 1500 bilder under oppholdet og noen er med i boka.
– Ikke de sterkeste, sa Gilbert. Begge mente at virkeligheten er nede var verre enn det som formidles i boka. De to er tidligere kritisert for skjev rapportering med henvisning til deres tilknytning til partiet Rødt.
– Vi var der som leger. Vi var ikke innstilt på å rapportere, sa Fosse, som la til at Israel stengte journalister ute i den aktuelle perioden i januar. Dermed ble de to legene Vestens øyne til det som skjedde.
Sterk nok virkelighet – Vi har ikke behov for å dramatisere. Virkeligheten er sterk nok, sa Gilbert. Han mente at journalistene, når de senere kom inn, kunne beskrive en verre virkelighet enn den de selv kunne registrere under oppholdet. En skade på et barn kunne oppleves som en tilfeldig splint, for senere å bli registrert som et bevisst israelsk angrep.
– Helsearbeidere ble bevisst skutt og drept av israelerne, sa Gilbert. Både han og Fosse er professor.
– Vi er vitenskapsfolk, vi lever av å snakke sant, sa Mads Gilbert. Begge har hatt Gro Harlem Brundtland som lærer og forbilde.
– Det er en leges plikt å bry seg om menneskenes samfunnsforhold og årsakene til at folk blir syke og skadet, sa Gilbert. To av årsakene til de store menneskelige lidelsene var det israaelske angrepet samt blokaden.
Politisk løsning
Begge la vekt på krigens grusomhet, og at det må finnes en politisk løsning med fredelige midler for Midt-Østen.
– Alle vi møtte der nede mente at de og israelerne kan snakke sammen. Det er lederne det er noe galt med, sa Fosse.
Noe av hensikten med boka er å formidle palestinernes og ikke minst de palestinske helsearbeidernes heltemot og menneskelighet.
1500 bilder
De to legene har i forbindelse med skriveprosessen gjenopplevd alle krigens redsler, blant annet ved å gjennomgå 1500 bilder som de tok i løpet av tiden der nede i januar.
– Det var en grusom gjenopplevelse, sa Gilbert og la til: – Det ligger en elv av følelser i bunnen av boka.
Gilbert fortalte at Shifa-sykehuset fortsatt mangler det de også manglet under krigen. Grensen til Gaza er fortsatt sperret: ingen ut, ingen inn, er hovedregelen.
Ros og ris
De to legene har både ros og ris til regjeringen.
– Jonas Gahr Støre hjalp oss både inn og ut av Gaza, sa Gilbert, som la til at de også fikk en støttende telefon fra statsminister Jens Stoltenberg. Utenriksdepartementet bevilget 5 millioner kroner til NORWAC, den organisasjonen de to legene arbeidet for.
– Det var vår lange erfaring med Gaza, at vi kjente folk, samt støtte fra UD som gjorde at vi kom inn så tidlig, sa Fosse.
Erik Fosse viste til at mange palestinere er kritiske til Oslo-avtalen. Palestinerne ga fra seg mange rettigheter der, og antallet ulovlige israelske bosettinger har fordoblet seg siden undertegnelsen i 1993.
– Det palestinske lederskapet som signerte avtalen har mistet mye troverdighet i befolkningen, sa Fosse.
Fraværende utenrikspolitikk Gilbert mente utenrikspolitikk var fraværende i valgkampen, og at både de rødgrønne og Venstre burde ha satt Midt-Østen og palestinerne på dagorden på en helt annen måte.
– Palestinernes sak står i fare for å drukne i et lunkent smørøye av nærsynt selvopptatthet, sa Gilbert, som kritiserte oljefondet for å ha investert 3,2 milliarder kroner i israelske selskaper. En annen ting som kom fram var at Israel og USA straffer sivile organisasjoner som samarbeider med palestinske myndigheter.
Får oppmerksomhet
Petter Eide i Norsk Folkehjelp er imponert over den innsatsen Fosse og Gilbert gjorde under Gaza-krigen og synes det er flott at de nå har skrevet bok om det. Men han er ikke enig i at palestinernes sak står i fare for å drukne i et smørøye av «nærsynt selvopptatthet».
– Midt-Østen og palestinernes situasjon er det området i verden som har fått mest oppmerksomhet i forhold til lidelsene, mener han og nevner Sri Lanka og Kongo som to områder med mer omfattende lidelser. Eide trekker spesielt fram en FN-rapport som nylig ble publisert om Israels krigsforbrytelser.
– Dette er funn som ryster verden og som Israel nå kjører en kampanje mot, sier han. Når det gjelder oljefondet og investeringer i israelske selskaper, er Norsk Folkehjelp svært opptatt av dette. Petter Eide nevner at fondet nylig trakk seg ut av et selskap som produserer droner, Elbit. Organisasjonen har hatt flere møter med etikkrådet, og lagt fram informasjon om andre selskaper som er involvert i Israels okkupasjon og som de mener Oljefondet bør trekke seg ut av.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø