JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Årets viktigste bok?

Mads Gilbert og Erik Fosse levde tolv døgn på Shifa-sykehuset under konstante bombedrønn fra de israelske dronene. Nå er boken kommet. Årets viktigste, ifølge Gyldendals mann.17.09.2009
13:35
16.12.2013 11:14

stig.christensen@lomedia.no

Det bor 1,5 millioner mennesker i Gaza, halvparten av dem barn.

– Som i et fengsel, sa Erik Fosse da boka ble lagt fram tidligere i dag. En av de viktigste meldingene fra de to forfatterne er at blokaden av Gaza fortsatt fungerer. Det er ett land som ønsker blokaden, resten av verdens land er imot. Likevel opprettholdes den.

– Det trengs en sterk opinion for at blokaden skal heves, var den viktige meldingen fra de to, noe de håpet boka skulle bidra til.

Sterk opplevelse

Palestinerne på Gaza, men også de to legene, ble utsatt for umenneskelige påkjenninger i løpet av krigen. Mads Gilbert refererer sin legendariske tekstmelding på mobiltelefonen etter å ha registrert omfattende bombing:

«De bombet det sentrale grønnsakmarkedet i Gaza by for to timer siden. 80 skadde, 20 drept, alt kom hit til shifa. Hades! Vi vasser i død, blod og amputater. Masse barn. Gravid kvinne. Jeg har aldri opplevd noe så fryktelig. Nå hører vi tanks. Fortell videre, send videre, rop det videre. Alt. GJØR NOE! GJØR MER! Vi lever i historieboka nå, alle! Mads G. 3.1.09 13:50 Gaza by.»

Gilbert forteller i boka at han ikke der og da hadde noen planer om en sms-aksjon, men sånn ble det. Han skrev for øvrig feil dato, fordi dagene fløt helt sammen.

Bombedrønn De to legene hadde med seg et lydbåndopptak fra sykehuset mens dronene avga sine drønn i form av bomber som falt på dagens boklansering i Gyldendals lokaler i Oslo. De to har tatt 1500 bilder under oppholdet og noen er med i boka.

– Ikke de sterkeste, sa Gilbert. Begge mente at virkeligheten er nede var verre enn det som formidles i boka. De to er tidligere kritisert for skjev rapportering med henvisning til deres tilknytning til partiet Rødt.

– Vi var der som leger. Vi var ikke innstilt på å rapportere, sa Fosse, som la til at Israel stengte journalister ute i den aktuelle perioden i januar. Dermed ble de to legene Vestens øyne til det som skjedde.

Sterk nok virkelighet – Vi har ikke behov for å dramatisere. Virkeligheten er sterk nok, sa Gilbert. Han mente at journalistene, når de senere kom inn, kunne beskrive en verre virkelighet enn den de selv kunne registrere under oppholdet. En skade på et barn kunne oppleves som en tilfeldig splint, for senere å bli registrert som et bevisst israelsk angrep.

– Helsearbeidere ble bevisst skutt og drept av israelerne, sa Gilbert. Både han og Fosse er professor.

– Vi er vitenskapsfolk, vi lever av å snakke sant, sa Mads Gilbert. Begge har hatt Gro Harlem Brundtland som lærer og forbilde.

– Det er en leges plikt å bry seg om menneskenes samfunnsforhold og årsakene til at folk blir syke og skadet, sa Gilbert. To av årsakene til de store menneskelige lidelsene var det israaelske angrepet samt blokaden.

Politisk løsning

Begge la vekt på krigens grusomhet, og at det må finnes en politisk løsning med fredelige midler for Midt-Østen.

– Alle vi møtte der nede mente at de og israelerne kan snakke sammen. Det er lederne det er noe galt med, sa Fosse.

Noe av hensikten med boka er å formidle palestinernes og ikke minst de palestinske helsearbeidernes heltemot og menneskelighet.

1500 bilder

De to legene har i forbindelse med skriveprosessen gjenopplevd alle krigens redsler, blant annet ved å gjennomgå 1500 bilder som de tok i løpet av tiden der nede i januar.

– Det var en grusom gjenopplevelse, sa Gilbert og la til: – Det ligger en elv av følelser i bunnen av boka.

Gilbert fortalte at Shifa-sykehuset fortsatt mangler det de også manglet under krigen. Grensen til Gaza er fortsatt sperret: ingen ut, ingen inn, er hovedregelen.

Ros og ris

De to legene har både ros og ris til regjeringen.

– Jonas Gahr Støre hjalp oss både inn og ut av Gaza, sa Gilbert, som la til at de også fikk en støttende telefon fra statsminister Jens Stoltenberg. Utenriksdepartementet bevilget 5 millioner kroner til NORWAC, den organisasjonen de to legene arbeidet for.

– Det var vår lange erfaring med Gaza, at vi kjente folk, samt støtte fra UD som gjorde at vi kom inn så tidlig, sa Fosse.

Erik Fosse viste til at mange palestinere er kritiske til Oslo-avtalen. Palestinerne ga fra seg mange rettigheter der, og antallet ulovlige israelske bosettinger har fordoblet seg siden undertegnelsen i 1993.

– Det palestinske lederskapet som signerte avtalen har mistet mye troverdighet i befolkningen, sa Fosse.

Fraværende utenrikspolitikk Gilbert mente utenrikspolitikk var fraværende i valgkampen, og at både de rødgrønne og Venstre burde ha satt Midt-Østen og palestinerne på dagorden på en helt annen måte.

– Palestinernes sak står i fare for å drukne i et lunkent smørøye av nærsynt selvopptatthet, sa Gilbert, som kritiserte oljefondet for å ha investert 3,2 milliarder kroner i israelske selskaper. En annen ting som kom fram var at Israel og USA straffer sivile organisasjoner som samarbeider med palestinske myndigheter.

Får oppmerksomhet

Petter Eide i Norsk Folkehjelp er imponert over den innsatsen Fosse og Gilbert gjorde under Gaza-krigen og synes det er flott at de nå har skrevet bok om det. Men han er ikke enig i at palestinernes sak står i fare for å drukne i et smørøye av «nærsynt selvopptatthet».

– Midt-Østen og palestinernes situasjon er det området i verden som har fått mest oppmerksomhet i forhold til lidelsene, mener han og nevner Sri Lanka og Kongo som to områder med mer omfattende lidelser. Eide trekker spesielt fram en FN-rapport som nylig ble publisert om Israels krigsforbrytelser.

– Dette er funn som ryster verden og som Israel nå kjører en kampanje mot, sier han. Når det gjelder oljefondet og investeringer i israelske selskaper, er Norsk Folkehjelp svært opptatt av dette. Petter Eide nevner at fondet nylig trakk seg ut av et selskap som produserer droner, Elbit. Organisasjonen har hatt flere møter med etikkrådet, og lagt fram informasjon om andre selskaper som er involvert i Israels okkupasjon og som de mener Oljefondet bør trekke seg ut av.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2009
13:35
16.12.2013 11:14Mest lest

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått  tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

LETTET: Hagder Albert Solmyr har fått tilbake nattesøvnen etter at SPK til slutt lot være å avkreve ham 574 000 kroner.

Eirik Dahl Viggen

Pensjonskassa ville ha tilbake 574.000 kroner fra tidligere fengselsbetjent Hagder (82)

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

UKULTUR: Geir Pedersen sto fram i Arbeidsmanden og fortalte om det han mener er en ukultur i Nav-systemet.

Sissel M. Rasmussen

Geir ble sykere i møte med Nav. Nå krever en rekke politikere endring

Statsministerens kontor

Åtte år med regjeringen Solberg: Disse kuttene har rammet arbeidere, syke, uføre og aleneforeldre

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

ANBODSPOLITIKKEN: Politikarane må stoppe anbodspolitikken som pressar lønna ned, meiner taxisjåfør Roar Sundberg.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførar rasar mot store lønnskutt: – Sinnssvak anbodspolitikk

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

MEDVIND: Tre dager før valget øker Arbeiderpartiet forspranget på meningsmålingen utført av Opinion

Helge Rønning Birkelund

Ny måling: Nå rykker Jonas Gahr Støre fra

Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby. 

Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby. 

Unge Høyres Landsforbund

Unge Høyre vil tidsbegrense uføretrygd, innføre karensdager og nedjustere sykelønnen

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

DOKUMENTBUNKEN: Hjemme sitter Geir Pedersen med over 100 sider med samtalereferater, vedtak og legejournaler knyttet til Nav-saken. Lesningen gir ham ingen hvile.

DOKUMENTBUNKEN: Hjemme sitter Geir Pedersen med over 100 sider med samtalereferater, vedtak og legejournaler knyttet til Nav-saken. Lesningen gir ham ingen hvile.

Sissel M. Rasmussen

Pasientrådgiver om Navs behandling av Geir: – Å ikke bli trodd, bryter ned selvfølelsen

Alida Johanne Domaas i sin hybelleilighet til 10 000 kroner i måneden – pluss strøm.

Alida Johanne Domaas i sin hybelleilighet til 10 000 kroner i måneden – pluss strøm.

Helge Rønning Birkelund

Alida (23) leier for 10.000 i måneden, men lån får hun ikke. Dette vil partiene gjøre med boligmarkedet

IKKE GODT NOK: Tone Rudshaug setter sin lit til at en ny regjering vil utvide permitteringsordningen til ut året.

IKKE GODT NOK: Tone Rudshaug setter sin lit til at en ny regjering vil utvide permitteringsordningen til ut året.

Brian Cliff Olguin

Taxfree-ansatte Tone frykter jobben ryker 1. november

Jon Olav Nesvold, NTB/ANB

Søndagsåpne butikker: Dette mener partiene

IŠNUOMOTAS DARBUOTOJAS: – Aš noriu, kad Norvegijoje būtų gera dirbti, -sako pastolių montuotojas Isacas Maqbulas.

IŠNUOMOTAS DARBUOTOJAS: – Aš noriu, kad Norvegijoje būtų gera dirbti, -sako pastolių montuotojas Isacas Maqbulas.

Tormod Ytrehus

Nuomotas darbuotojas Isacas negavo jam priklausančios algos. Štai kaip jis pradėjo gauti 14 kronų už valandą daugiau

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Rødt ønsker samarbeid med en Støre-regjering etter valget. Men hvordan samarbeidet skal formaliseres, kommer i andre rekke.

Nanna Aanes Wolden

Moxnes åpner for ulike samarbeidsformer med en rødgrønn regjering

Stortingsbygningen i Oslo sentrum.

Stortingsbygningen i Oslo sentrum.

Stortinget/Peter Mydske

Høyre-politiker utsatte jobbstart – fikk etterlønn fra Stortinget

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at en ny tidsriktig barnevernslov vil bedre kvaliteten i barnevernstjenesten.

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier ikke unnskyld for menneskerettighetsbrudd. Det vil utfordrerne hans gjøre

Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Gratis tannhelse får bred støtte: – Folk vil ha slutt på amerikanske tilstander


Flere saker