Diesen vil krympe Forsvaret
Avtroppende forsvarssjef Sverre Diesen mener Forsvaret må bli både mindre og mer spesialisert. Han vil stenge minst fem store militærleirer. Det får Norges Offisersforbund til å se rødt.
Politikerne må ha større vilje til å legge ned flere militærleire. Hvis man venter for lenge, vil kuttene bare bli enda større, fremholdt Diesen da han torsdag holdt sin siste pressekonferanse som forsvarssjef.
Bryr seg ikke om enkeltmennesker
Leder av Norges Offisersforbund, Peter A. Moe, svarer med å kalle Diesen en teknokrat uten evne til å bry seg om enkeltmennesket.
– Han er en teknokrat og en ingeniør som legger sammen to og to og prøver å få fire. Han bryr seg ikke om enkeltmennesket, sier Moe. Han mener Diesen ikke tar innover seg den harde belastningen norske soldater og familiens deres utsettes for når de annethvert år må tjenestegjøre i internasjonale operasjoner.
– Vi har ikke et større forsvar i dag enn hva vi trenger. Vi trenger flere folk hvis politikerne ønsker diplomatisk og politisk handlefrihet til å stille relevante styrker til internasjonale oppdrag, sier Moe.
Meningsløs pengebruk
Diesen understreker på sin side at det er ikke for få hoder som er Forsvarets største problem. Tvert imot mener han at den operative evnen vil bedres hvis man kutter i infrastruktur og antall militærleire og i stedet satser på økt kompetanse og flere kampstyrker.
Å bruke penger på infrastruktur ved leire som likevel må legges ned, er meningsløst og svekker Norges operative evne, fremholdt han.
– Antall baser må være i balanse med de kampstyrkene vi har. I dag har vi fem store leire for mye, sa Diesen, uten å si noe om hvilke leire han mener bør legges ned.
– Vår operative evne blir høyere med færre avdelinger. Dette har politikerne ikke forstått, eller så har de forstått det, men uten at de har vilje til å gjøre noe med det.
Intern motstand
Men også Diesen innser at nedleggelser kan være vanskelig å gjennomføre. Og han innrømmer at motstanden også er markant innen Forsvarets egne rekker. For mange betyr det både flytting og ødelagte karrierer.
– Det er vanskelig for politikere å si til et lokalsamfunn at leiren deres blir borte. Også internt i Forsvaret motsetter vi oss slike endringer. Folk ønsker å fortsette å bo der de har etablert seg sammen med familien, sa Diesen, som likevel mener at endringene presser seg fram, og at de vil bli mer smertefulle desto lengre man venter.
Den avtroppende forsvarssjefen ønsker også en omlegging av verneplikten, slik at om lag 1 000 av de 9 000 som hvert år avtjener verneplikten, får spesialisert opplæring for å kunne brukes i vervede bataljoner.
Med dagens ordning er kompetansen blant de vernepliktige for lav mesteparten av året til at brigaden i for eksempel Nord-Norge fungerer som et reelt forsvar.
– De som begynner i januar, er ikke utlærte før etter ni måneder, og først i oktober kan de sendes ut i oppdrag. Dette er min største bekymring, sa Diesen.
Fornøyd
Diesen ga imidlertid uttrykk for at han likevel er fornøyd med hva han har oppnådd i sine fire år som forsvarssjef ettersom han har fått regjeringen med på både økte budsjetterammer og storsatsing på nytt og oppgradert materiell.
– Så langt ser dette lovende ut. Det tyder på at politikerne har forstått og tenkt til å levere. Det er et helt avgjørende fremskritt, og jeg gir regjeringen all ære for det, sa Diesen.
Diesen ser også for seg at Heimevernet vil kunne klare seg med 20.000 færre personer enn i dag, ettersom den mest aktuelle oppgaven ikke lenger er å mobilisere de konvensjonelle styrkene ved et eventuelt angrep, men å forhindre terrorangrep.
Han vil også ha en tilsvarende styrking av Sivilforsvaret, slik at blant annet oljeberedskapen langs kysten kan styrkes.
Diesen har som forsvarssjef vært en iherdig forkjemper for et nordisk forsvarssamarbeid. Å integrere og dele på oppgavene er helt nødvendig hvis Norge skal ha et komplett forsvar, mener han. Men det vil også bety at virksomhet legges ned og flyttes til naboland.
– Det kan bety at et teknisk verksted må legge ned fordi vedlikeholdet skal utføres i Sverige. Utviklingen vil presse fram en rekke vanskelige avgjørelser, sier Sverre Diesen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp