Historisk likelønnsdom i Danmark
Kvinne får en million danske kroner i erstatning etter å ha jobbet i åtte år for lavere lønn enn mannlige kolleger.
Dommen falt i høyesterett torsdag. Kvinnen er medlem av LO-forbundet Teknisk Landsforbund (TL), som får 229 000 kroner i saksomkostninger dekket av den dømte arbeidsgiveren.
- Det er en historisk seier for likelønnen. Jeg håper dommen vil medføre at arbeidsgiverne i framtida vil sikre at lønnspolitikken deres er både klar og kjønnsnøytral, sier TLs leder Gita Grüning.
Hun håper også at dommen vil få andre kvinner til å stå fram når de opplever usaklige lønnsforskjeller.
Nøyaktig samme jobb Saken er 10 år gammel. Den gangen oppdaget kvinnen - som var kundekonsulent i et betongfirma i Jylland - at to mannlige kolleger som utførte nøyaktig den samme jobben som henne, fikk 7500 kroner mer enn henne i måneden. Hun besluttet sammen med TL og LO å anlegge sak mot arbeidsgiveren, med krav om lønnforhøyelse med tilbakevirkende kraft.
Både i by- og lagmannsretten fant dommerne at det var saklige argumenter for lønnforskjellen. Med påstanden om at saken hadde prinsipiell betydning, fikk TL tillatelse til å bringe saken inn for høyesterett.
Få saker for retten Ifølge TLs advokat Byrial Bjørst kommer det svært få saker om likelønn for retten i Danmark.
- Man vet sjeldent om man har en sak eller ei. Folk vet ikke hva kollegene tjener. Derfor kan det være helt tilfeldig om en medarbeider får innblikk i forskjellen mellom lønna til menn og kvinner, sier han til Information.
Ifølge HK er det bare rundt 2000 av Danmarks 300 000 bedrifter som skal lage kjønnsoppdelt lønnsstatistikk. I august i år reiste FNs likestillingskomite kritikk mot den danske likestillingsinnsatsen og de danske reglene for lønnsstatistikk, og anbefalte at kjønnsoppdelt lønnsstatistikk også skal kreves av mindre firmaer.
Se TLs pressemelding med link til dommen her
Hemmelig lønnskommisjon Dommen falt tilfeldigvis samme dag som det torsdag ble holdt midtveisevaluering i den såkalte Lønnkommisjonen. Den ble nedsatt etter storstreiken i offentlig sektor i fjor vår, der likelønn var et av hovedkravene. Ifølge Dennis Kristensen, forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet i Norge, er det ergerlig at arbeidet i Lønnkomisjonen blir hemmeligholdt.
Han etterlyser synlighet og offentlig debatt om lønnsforskjeller, og offentlig tilgjengelige lønnsstatistikker.
- Det er tre viktige ingredienser til å få ulikelønna fram i lyset - og dermed redskaper til å finne løsninger, sier han.
Dennis Kristensen undrer seg også over at det er umulig å bestille materiale som normalt er tilgjengelig om temaet hos Danmarks Statistik, så lenge Lønnkommisjonen arbeider.
Les pressemeldingen fra FOA her
Ifølge en meningsmåling FOA nettopp har fått foretatt, er 46 prosent av danske menn villige til å stige mindre i lønn, om det betyr at lavtlønte kvinner kan få mer i lønningsposen. 44 prosent sier nei, mens 10 prosent svarer "vet ikke".
Mest lest
De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.
Emmie Olivia Kristiansen
Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte
Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.
Sophia Wedege Stavnem
Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi
Martin Guttormsen Slørdal
Her er teksten Hans-Christian Gabrielsen skrev to dager før han døde
FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.
Trond Teigen
Renholder Solveig mistet først sønnen, så ektemannen: – At jeg ble aktiv i fagforeninga, reddet meg
DYRE REGNINGER: I Ålesund ble sosialhjelpen til over 200 barnefamilier avkortet for barnetrygden, mot politikerens ønske.
Colourbox
Vanja måtte velge mellom å kjøpe mat til familien og betale regninger. Så ble strømmen kuttet
– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.
Ole Palmstrøm
Folk som mister dagpengene kommer seg ikke raskere tilbake i jobb, advarer Nav-tillitsvalgt
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Geir Lippestad
Jan-Erik Østlie
Sentrum fjerner tilknytningen til kristendom og sosialdemokrati
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
I studio snakker Peggy Hessen Følsvik om sin nye rolle som LO-leder.
Jan-Erik Østlie
Hør LO-lederen snakke ut om tida etter sjokket: – Jeg tvilte aldri på å ta over
Kommentar
Selvsagt har vi vært heldige. Oljen i Nordsjøen var en gave, skriver Jo Moen Bredeveien.
Even Kleppa / Øyvind Gravås, Woldcam AS/ Equinor
«Vi gjorde alt riktig da vi fant oljen. Nå gjør vi alt galt», skriver Jo Moen Bredeveien
Sylvi Listhaug
Leif Martin Kirknes
Frp-innstilling til sentralstyre vekker reaksjoner
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solbergs popularitet som statsminister stuper
LO-leder Peggy Hessen Følsvik støtter opp om Jonas Gahr Støre som statsminister.
Leif Martin Kirknes
LO-lederen utelukker Vedum som statsminister
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solberg presenterer gjenåpningsplan onsdag
Under pandemien har den fremre inngangen på busser vært stengt. Hvis sjåføren klarer å ha to meters avstand til andre, slipper han eller hun å bruke munnbind, slår Helsedirektoratet fast. Illustrasjonsfoto
Tormod Ytrehus
Bussjåfører slipper munnbind
Spekter-direktør Anne-Kari Bratten tror årets lønnsoppgjør vil ende nærmere 3 prosent enn 2,2. Heller ikke i år blir det streik, spår hun. (Arkivfoto)
Merete Jansen
Spekter tror lønnsoppgjøret ender nærmere 3 prosent
KRIKER OG KROKER: – Jobben min var å sette meg i bilen om «morran» og kjøre rundt for å lete opp anleggsbedrifter i alle kriker og kroker. Jeg sørget for at den enkelte arbeidsplass fikk opprettet egen vernetjeneste og informerte om lover og regler, forteller Oddvar Guttormsen, som var regionalt verneombud for anlegg i 25 år.
Christopher Johansen
Oddvar var en av de første som reiste rundt og sikret liv og helse på norske arbeidsplasser
Illustrasjon
Sissel M. Rasmussen
AUF tar til orde for ny 22. juli-kommisjon
Ahus er det sykehuset i Norge med flest intensivpasienter i koronapandemien og får nå også bistand fra Helse Møre og Romsdal.
Colourbox.com