JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blanke stemmer for Chaudhry

13 blanke proteststemmer mot SVs Akhtar Chaudhry var eneste skår i gleden for det nye presidentskapet.

– Det var litt synd at det ble 13 blanke når de fleste andre bare fikk et par hver. Men Chaudhry ble valgt med et overveldende flertall, sier nyvalgt stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) til NTB. Han vil ikke spekulere om partitilhørigheten til de 13.

Chaudhry er den første i presidentskapet med innvandrerbakgrunn. Han møter fast som vararepresentant for Heidi Sørensen som er statssekretær i Miljøverndepartementet. Under nominasjonen til fast plass i Oslo tapte han for Heikki Holmås.

– Det var 153 av representantene som stemte for meg. Det er en enorm tillit, som jeg takker dypt for. Jeg vil verken spekulere i motivene for de blanke stemmene eller hvilke partier de kommer fra, sier Chaudhry selv.

SV-nestleder Audun Lysbakken er mest stolt over å tilhøre partiet som fikk inn den første med innvandrerbakgrunn i presidentskapet.

– Noen få smålige, blanke stemmer er ingen skår i gleden, sier han.

Avklart på forhånd

Dag Terje Andersen ble torsdag valgt til stortingspresident for en periode på fire år. Valget var en godt regissert forestilling, der partiene på forhånd hadde utpekt sine kandidater i den rekkefølge resultatet av stortingsvalget tilsa.

Hans første jobb var å utpeke en delegasjon på sju representanter som skal ta imot kong Harald når han fredag kommer for å foreta den høytidelige åpningen av det 154. storting.

– Jeg skal være Stortingets mann overfor regjeringen, men jeg er ikke hevet over politikken. Jeg er stortingspresident fra Arbeiderpartiet, sier Andersen. Han sammenligner jobben litt med en ordfører som skal styre over en kommune, men samtidig er valgt på en partiliste.

Andersen mener flertallsregjeringer krever spesiell oppmerksomhet for å hindre at saksbehandlingen i Stortinget blir tatt som en selvfølge. Videre er det viktig at mindretallet blir lyttet til og kommer til orde.

– Det er også bra med brede forlik i de viktigste sakene, som for eksempel pensjonsreformen og klimaforliket, sier den nye presidenten. Han har stor respekt for hvordan forgjengeren Thorbjørn Jagland løste oppgaven.

Ny ordning

Nytt av året er det at Odelstinget og Lagtinget er nedlagt og at all lovbehandling foregår i stortingssalen, over to runder med tre dagers mellomrom. Presidenten sitter ikke lenger i en av komiteene, men er operativ som møteleder hele tiden.

Presidentskapet består av én president og fem visepresidenter. Frp ble nest størst i valget og Øyvind Korsberg ble partiets 1. visepresident. Høyres Per-Kristian Foss ble enstemmig valgt til annen visepresident. Deretter fulgte Aps Marit Nybakk, SVs Chaudhry og Line Henriette Hjemdal fra KrF.

Raja innom

En som «stakk innom» Stortinget på konstitueringsdagen, var Venstres Abid Raja. Han tapte kampen om en plass fra Akershus, men er vara for Borghild Tenden som er på FN-sesjon i New York. Nå ser Raja fram til åtte dager fulle av innhold.

– Det er ærefullt og veldig interessant å sitte her, selv om jeg er på lånt plass. Jeg gleder meg til åpningen fredag, og til trontaledebatten mandag. Den debatten skal jeg kaste meg inn i, forsikrer Raja. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse