Mener helsekøene vil øke
– Helsekøene vil øke med dette budsjettet. Det mener leder av helsekomiteen, Bent Høie (H).
Eldreomsorgen blir ikke bedre og helsekøene kommer ikke til å gå ned med regjeringens budsjett, sier Høie i en pressemelding.
Pasientene vil fortsatt oppleve økende helsekøer og lang ventetid for behandling med Stoltenberg-regjeringens helsebudsjett, sier Høie, Høyres helsepolitiske talsmann og leder av helsekomiteen på Stortinget.
Frp er også bekymret på vegne av «landets pasienter».
– Statsbudsjettet er ingen god lesing for landets pasienter. Det blir ikke kortere helsekøer av budsjettet som er lagt frem i dag, mener Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein i en pressemelding.
Han frykter lengre køer også på veiene.
– Regjeringen lever fortsatt i finanskrisen og plusser på de fleste områder, men samferdselssektoren er den store taperen. Der nesten alle områder får en vekst, er veiene der det skal spares i året som kommer, mener Leirstein.
– Rekordstort budsjett uten politisk vilje
Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande mener regjeringen bruker rekordmye oljepenger uten å vise vilje til å satse på «de store utfordringene; klima, kunnskap og fattigdomsbekjempelse».
Skei Grande er skuffet og mener regjeringen nå ikke tar viktige grep for framtida til nødvendig omstilling.
– Regjeringen burde styrt utviklingen gjennom budsjettutviklingen, i stedet lar regjeringen utviklingen styre budsjettet, påpeker hun.
Skei Grande mener også omlegging av skattesystemet fra rød til grønn skatt er helt fraværende, og at det ikke er noen målrettet satsing på innovasjon, forskning og det miljøvennlige næringslivet.
– Det er dette som må til for å sikre velferden i framtiden. Den nødvendige omstilling og modernisering av offentlig sektor er like fraværende som den har vært i hele denne regjeringens virketid, påpeker Trine Skei Grande.
Fortsatt magert for høyere utdanning
Venstre er heller ikke fornøyd med satsingen på universiteter og høgskoler.
– Den rødgrønne regjeringen innførte hvileskjæret i forrige periode, men gjør alt for lite for å rette opp effekten av dette. Konsekvensen er fortsatt magre tider for kunnskapssektoren, sier Skei Grande.
– Skyver regningen foran seg
KrFs første reaksjon på statsbudsjettet er at regjeringen skyver regningen foran seg.
– De rødgrønne bruker rekordmange oljekroner i budsjettet, men etter den søte kløe kommer den sure svie, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen i en pressemelding.
– KrF mener det er nødvendig å bruke mer oljepenger i en krevende tid som denne, men med en slik bruk av oljepenger er det en risiko for at dette budsjettet kan medføre raskere renteøkninger, sier Syversen.
Det blir krevende for regjeringen å balansere statens pengebruk tilbake til normalt når krisen er over, mener Syversen.
– Sviktende fattigdomssatsing
KrF savner imidlertid mer offensive og målrettede tiltak mot fattigdom i budsjettet, men er fornøyd med satsningen på politiet og økningen i inntektene til kommunene.
– Vi er også tilfreds med at regjeringen følger opp eldreavtalen de inngikk med KrF og V, herunder bygging av sykehjemsplasser, heter det.
– Kutter i hjelpen til verdens fattige
Regjeringen øker bistandsbudsjettet til over 1 prosent av BNI, men kutter i hjelpen til de fattige, påpeker KrF.
– I et budsjett hvor vi bevilger mer til oss selv enn noen gang tidligere, presterer regjeringen å redusere hjelpen til verdens fattige. Det blir ikke bedre av at regjeringen fremstiller det som om de har økt bistanden. Som verdens rikeste og beste land å bo i, har vi et stort ansvar for å hjelpe de svakeste i verden – også i krisetider, sier Syversen.
Tar ikke de vanskelige valgene
Høyre mener regjeringen «ikke tør å ta de vanskelige valgene».
– Budsjettet bærer preg av en regjering som er i ferd med å gå tom for ideer og ikke evner å prioritere de store oppgavene for fremtiden, sier Høyres Jan Tore Sanner i en pressemelding.
Budsjettet for 2009 gjør ingenting for å sikre varig velferd gjennom nye løsninger og ny vekst blant bedriftene, mener Sanner.
Regjeringen burde i budsjettet prioritert de store utfordringene innen kunnskap, infrastruktur og helse. Regjeringen burde gitt en håndsrekning til små- og mellomstore bedrifter, og jobbskapere i privat sektor. Det gjør den ikke, mener partiet.
Høyre frykter at Regjeringens budsjett vil gjøre det enda vanskeligere for industrien og konkurranseutsatt sektor, sier finanspolitisk talsmann for Høyre, Jan Tore Sanner.
– Grå politikk
Unge Venstres reaksjoner på statsbudsjettet er «grå politikk i fire nye år».
– Vi kan igjen konstantere at vi har en regjering uten visjoner for kunnskapssatsning og omleggelse til et miljøvennlig samfunn, mener Anne Solsvik, leder i Unge Venstre.
– På toppen av den manglende fremtidssatsinga sender de regninga for dagens kalas til fremtidige generasjoner. Regjeringens statsbudsjett er et klapp på skuldrene til dessertgenerasjonen, men et svik mot dagens unge og fremtidige generasjoner, sier Anne Solsvik, leder i Unge Venstre.
Miljø og klima
Regjeringen oppfyller de lave ambisjonene som er i klimaforliket, men satser ikke ytterligere, mener ungdomspartiet.
– Dette er en fallitterklæring for ambisjonen om å gjøre Norge til et klimaforegangsland, og det er regelrett trist at miljøvernministerens høye retorikk følges opp med et så lavt ambisjonsnivå for innenlandske klimatiltak. Det danner et flaut bakteppe foran de svært viktige forhandlingene som skal foregå på klimatoppmøtet i København senere i år, sier Solsvik.
– Ingen pikenes Jens
– Statsbudsjettet er en skam for kampen mot voldtekt, sier leder i Rød Ungdom, Mari Eifring i en pressemelding.
Tirsdag aksjonerte Rød Ungdom mot at de mener statsbudsjettet ikke setter av nok midler til arbeid mot voldtekt, og mener Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen svikter kvinnene.
Aksjonister fremstilt som voldtektsofre holdt plakater med hva som er de viktigste tiltakene regjeringa kan gjøre mot voldtekt. Aksjonen spiller på Arbeiderpartiets hva-er-viktigst-for-deg-kampanje fra valgkampen.
– Med dette snakker vi regjeringspartienes eget språk. Så får vi håpe de tar budskapet og trapper opp kampen mot voldtekt, sier Eifring. (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen