Kristins siste jubelbudsjett
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) setter nok en gang norgesrekord i oljepengebruk, men årets jubelbudsjett blir trolig det siste.
Få av verdens finansministre er i stand til å øke bevilgningene til de aller fleste gode formål i et statsbudsjett, uten å stramme skatteskruen dramatisk. Å gjøre dette midt oppe i en alvorlig krisetid, er Kristin Halvorsen ganske alene om.
Men nå går det mot strammere tider. Neste år blir det mye vanskeligere for regjeringen å grave så dypt i oljeformuen som nå.
– Vi må stramme inn og bruke mindre oljepenger når økonomien snur. Det er nedgangstidene og forventningene om høy ledighet som gjør at vi gir gass nå, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
Kristin Halvorsen er enig med sjefen:
– Når veksten tar seg opp, må bruken igjen tilsvare oljefondets realavkastning. Dette vil begrense handlingsrommet i budsjettpolitikken framover, sier hun.
Høyere rente
Det var mange brede smil å se da de ulike statsrådene troppet opp på Stortinget tirsdag formiddag. Over samtlige budsjettsider lå oljekronene smurt tykt utover. Selv opposisjonens og de ulike pressgruppenes kritikk var mer avmålt enn hva vanlig er. De fleste var overrasket over at regjeringen også denne gang satte ny norsk rekord i oljepengebruk.
Alle var imidlertid ikke glade for at oljefondet tappes for 154 milliarder kroner, og at handlingsregelen overskrides med 44,6 milliarder kroner. Næringslivet frykter sterkere kronekurs og raskere rentehevinger enn hva Norges Bank har lagt opp til.
– Dette budsjettet legger et press på Norges Bank til å øke renta unødig mye, sier NHO-direktør John G. Bernander.
Kristin Halvorsen avviser at statsbudsjettet sender renta i taket.
– Renta skal opp fra dagens historisk lave nivå. Det har Norges Bank sagt. Men ingenting i statsbudsjettet tilsier at renta skal ytterligere opp, sier hun.
Økonomer NTB har vært i kontakt med, sier budsjettets innvirkning på rentebanen begrenses ved at underskuddet på statsbudsjettet skriver seg fra sviktende inntekter og ikke økte utgifter.
– Det hadde vært langt mer bekymringsfullt om det store underskuddet kunne tilbakeføres til budsjettets utgiftsside, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.
Ønsket mer
Statsbudsjettet gir lavere ledighet, sosial utjevning og økt satsing på helse, omsorg, skole og barnehage, hevder finansministeren. Statsminister Jens Stoltenberg trekker i tillegg fram de økte kostnadene ved folketrygden.
– Vi bruker 30 milliarder kroner i økte utgifter fra 2009 til 2010, og det er villet politikk. Det blir stadig flere alderspensjonister, og vi ønsker at de skal få en god pensjon, sier han.
Blant regjeringens fremste budsjettvinnere finner vi justisminister Knut Storberget (Ap) og kulturminister Trond Giske (Ap), men det drysser penger over de aller fleste budsjettposter. Tradisjonen tro hadde flere pressgrupper håpet på enda mer, men gjennomgående er kritikken mot regjeringen relativt moderat denne gang. Ett unntak er universitets- og høyskolesektoren, som mener å se konturene av et nytt hvileskjær.
– Vi får langt færre studieplasser enn forventet, og plassene er bare halvfinansiert. Samtidig får vi kutt i basisbevilgningen, sier rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen.
– Visjonsløst
Opposisjonen på Stortinget er heller ikke imponert. Høyres Jan Tore Sanner mener regjeringen ser ut til å ha gått tom for ideer, mens Venstre ser et budsjett fritt for politisk vilje. Kristelig Folkeparti er skuffet over innsatsen for de fattige i inn- og utland, mens Frp-leder Siv Jensen slår fast at regjeringen er «blottet for visjoner».
– Regjeringen sprer tynt utover uten å løse samfunnsproblemene, sier hun.
For det store flertallet av oss vil ikke regjeringens forslag til statsbudsjett medføre de helt store forandringene. Avgiftsskjerpelsene er relativt moderate, og omleggingen av bolig- og formuesskatten vil gi de fleste en liten skattelettelse til neste år. Kontantstøtten videreføres også for toåringene, selv om regjeringen har varslet kutt i ordningen. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen