Folkets verdivalg
Et ferskt partibarometer viser fortsatt rødgrønt flertall, og Ap og Høyre er vinnerne i folket. Det framlagte forslag til statsbudsjett var imidlertid ukjent under barometermålingen. Det er kanskje litt skummelt for de som jubler mest akkurat nå.
Det må være lov å glede seg litt over gode resultater på DNs partibarometer for oktober. Bare en måned etter stortingsvalget kan fire partikontorer, om ikke sprette sjampanjen igjen, i alle fall se oppslutningspilene peke oppover. Ap og Høyre fortsetter det gode siget som ga gode valgresultater. Selv SV har en liten framgang, men den er akkurat identisk med den rødgrønne partner Sps tilbakegang. Og selv snaubarberte Venstre får på det siste barometeret en oppslutning som ville beholdt Lars Sponheim inne i rikspolitikken med all sin brautende ordflom i dagsaktuelle debatter.
Slik gikk det likevel ikke for en måned siden. Sponheim passer sauer på Vestlandet og sier ikke mye om dagen. De som helt sikkert kommer til å si mye etter hvert er den største barometertaperen, FrP, som taper nesten dobbelt så mye i oppslutning som det Ap går fram. Det første Siv Jensen foreløpig må slutte med er å snakke på vegne av landets nest største parti. Høyre har rykket opp på sølvplass, men FrP klorer seg i hvert fall fast i pallen som det tredje største partiet inntil videre. Kjenner vi FrP rett, plukkes gallupvinnersakene fram igjen fra skapet fortere enn svint for å vinne velgere tilbake.
Partibarometeret er sikkert både til glede og ergrelse, avhengig av ståsted. Bare det at de rødgrønne partnerne klarte å beholde regjeringsmakten, var bemerkelsesverdig i seg selv og litt mot normalen. At de samlet en måned etter valget også beholder mandatflertallet på Stortinget – i hvert fall i forhold til partibarometeret – er også litt sterkt. Den politiske hverdagen kan komme brått på kort tid etter at valgseieren er i havn.
To trender pekte seg ut på slutten av valgkampen: På den ene siden kulminerte velgernes utfordring i en statsministerduell mellom Jens og Erna og ikke en synlig kamp om regjeringsalternativer. Det fantes bare ett reelt alternativ, og det var rødgrønt, fordi Venstre og KrF hadde skviset FrP som deltaker i en mulig borgerlig regjering. På den annen side satt velgerne igjen med fasiten etter fire års rødgrønt samarbeid og visste hva det gikk ut på – i motsetning til hva det ville være mulig å stable på beina som erstatning for de rødgrønne.
Resultatet ble stor framgang i valget for både Ap og Høyre. Fire uker senere fortsetter den samme trenden. Dette vitner om at det blant velgermassen rører seg en stadig klarere siling mellom verdiene på venstresida og høyresida i politikken. Hvor lenge denne funderingen i folket vil fortsette, er vanskelig å spå, men den er i alle fall tydelig nå om dagen. Det er nesten to år til neste valg, men da gjelder det ikke regjeringsalternativ. Det interessante blir å se om kommune- og fylkestingsvalget viser den samme trenden og silingen blant velgerne.
DNs partibarometer er målt før statsbudsjettet ble lagt fram. Her ligger det en mulig feilkilde som kunne ha gitt andre utslag på barometeret. De nå kjente og varslede økninger i bensin- og dieselavgiften, prisene på tobakk, snus og sigaretter, tv-lisensen, egenandelen i Folketrygden og varslet om at det vil bli høyere lånerenter neste år, ville garantert fått velgermassen til å reagere. Om noen verdier virkelig har betydning for velgerne, er det verdien av det ekstra som offentligheten forsyner seg med fra hver enkelts private lommebok. Folk flest er ganske forutsigbare sånn sett. Hvordan det vil virke på partibarometeret, vet vi kanskje litt mer om fire nye uker fram i tid.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes