JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toppstyrte omstillinger

Ledere og mellomledere i næringslivet har liten mulighet til å påvirke beslutninger om omorganiseringer og er svært ofte uenige i de omstillingene de blir pålagt å gjennomføre.

Det framgår av årets utgave av Norsk ledelsesbarometer, som kunnskapssentret de Facto har utarbeidet for fagforbundet Lederne.

Toppstyrt

Halvparten av de som deltok i undersøkelsen sier de ikke ble tatt med på råd i forkant av omstillinger, og mellom to tredeler og tre firedeler av lederne sier de ikke hadde muligheter for å påvirke beslutninger – verken direkte eller gjennom tillitsvalgte.

«Til tross for arbeidsmiljølovens krav om involvering synes omstillingsprosessene svært toppstyrt», heter det i De Factos kommentarer til undersøkelsen.

Barometret avdekker også at lederne svært ofte er kritiske til de omstillingene som vedtas. Bare omkring en tredel av de som deltok i undersøkelsen sier de er «ebnige» eller «svært enige» i endringene.

Store lønnsforskjeller

Lønnsdelen av undersøkelsen avdekker også store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i lederstillinger. Kvinnelige ledere tjener kun 75 prosent av det menn i tilsvarende stillinger gjør. Til sammenligning tjente kvinnelige arbeidstakere i 2008 gjennomsnittlig 87 prosent av lønna til deres mannlige kolleger.

– Vi ser at lønnsforskjellene i denne typen stillinger er større enn i samfunnet generelt. Det er ingen tvil om at det er systematisk forskjell i belønningssystemene mellom menn og kvinner på ledernivå, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne.

Les mer om Ledelsesbarometret på Ledernes hjemmeside.

Annonse
Annonse