JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Redegjørelse fra Hanssen

Statsminister Jens Stoltenberg overlater alle vurderinger rundt Bjarne Håkon Hanssens overgang til næringslivet til Karanteneutvalget.

Mandag ettermiddag sendte Hanssen en grundig redegjørelse til utvalget.

– I den går jeg grundig gjennom mitt forhold til First House, både hva gjelder forberedelsesfasen og nåsituasjonen, sier Hanssen til NTB.

Ikke bestemt seg

I redegjørelsen skriver han at han ikke hadde bestemt seg for å bli med i First House da han 17. september informerte statsministeren at han ønsket å gå av som statsråd.

– Jeg hadde ikke gitt noen aksept om det, og selskapet var ikke dannet. Jeg ga heller ikke uformelt noe slags tilsagn om at jeg ønsket å delta, skriver han.

Først 21. oktober takket han ja til tilbudet om å delta, men ikke før i medio januar neste år. Det er meningen Hanssen skal bli en av eierne. Selskapet skal etter planen ha opp mot ti eiere.

Men allerede 13. juli drøftet Hanssen planene om et selskap med initiativtakeren Bjørn Richard Johansen. Hanssen skriver han fant planene interessante og at han hadde flere telefonsamtaler med Johansen utover høsten.

– Viktig å følge reglene

– Det som er viktig nå er at vi følger spillereglene. Det uavhengige Karanteneutvalget skal nå få all informasjon i denne saken på bordet og ta stilling til om det ilegges karantene og eventuelt saksforbud, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter å ha talt til landsmøtet i Forbundet Ledelse og Teknikk mandag morgen.

Stoltenberg omgikk alle spørsmål om sin egen vurdering av hvordan en av regjeringens mest betrodde medlemmer har håndtert og informert om overgangen til PR-bransjen. Han framholder at han ikke visste noe om Hanssens planer om å gå av som helse- og omsorgsminister før en stund etter valget, og at Hanssen da vurderte blant annet en jobb innen rådgivning. Stoltenberg håpet i det lengste at vennen gjennom mange år skulle fortsette i politikken, fortalte han.

– Nå er det viktig at Karanteneutvalget får gjort jobben sin. Det blir helt feil om vi politikere skal forsøke å overprøve det, sa Stoltenberg.

Hvis Hanssen skulle kontakte regjeringen, sier Stoltenberg at han kommer til å bli behandlet som alle andre som kontakter regjeringen.

Seks måneder

Utvalget leder, advokat Endre Skjørestad, sier til NTB at utvalget vil ha sin konklusjon klar i løpet av rundt fjorten dager. Hanssen kan bli ilagt karantene på inntil seks måneders karantene eller inntil ett års saksforbud.

– Jeg er av den oppfatning at det bør gis en karanteneperiode på seks måneder. Jeg har også den oppfatning at det bør ilegges et saksforbud på ett år, skriver Hanssen i redegjørelsen.

– Toget neppe gått

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse tror ikke at bråket rundt Hanssen vil innebære en så tung belastning for First House at vil bli presset til å oppgi planen om å begynne som høyt profilert kommunikasjonsrådgiver.

– Toget er ikke gått. I sin nye jobb er ikke Hanssen avhengig av den type folkelig popularitet som en politiker trenger. I First House går han inn i en annen verden, der kundene etterspør hans tilgang til personer og opplysninger, sier Lerø til NTB.

De kundene som vil bruke First House som en port inn til politiske beslutningsmyndigheter, og som er villige til å betale over tre tusen for en time av Hanssens tid, er ikke opptatt av om han er populær i det brede lag, ifølge Lerø.

Lerø bruker tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten og hans betydelige opsjonspakke som eksempel på at det i visse divisjoner i næringslivet hersker en mentalitet som overhodet ikke er opptatt av hva folk flest tenker eller hva partiene mener. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse