Norge krever milliardkontrakter
Lockheed Martin må tilby norsk industri kontrakter verdt milliarder av kroner for å fylle kravene til en avtale om jagerflykjøp.
Det sier næringsminister Trond Giske (Ap).
Norsk industri og næringsliv kan se fram til kontrakter verdt opp mot 20 milliarder kroner hvis intensjonen i stortingsvedtaket om forhandlinger om kjøp av Lockheed Martins F-35 jagerfly blir gjennomført. Nærings- og handelsminister Trond Giske var første taler ut da Lockheed Martin inviterte norske bedriftsledere til «business opportunity days» i Oslo mandag og tirsdag.
– Det ligger i forutsetningene for stortingsvedtaket om flykjøpet at norsk industri gis kontrakter som samlet er verdt like mye som den norske investeringen. Det er skattebetalerne som til sjuende og sist betaler denne regningen, og de vil kreve noe tilbake, sier Giske til NTB.
I talen poengterte han at regjeringen er ute etter en industriell plan som «ikke bare gir løfter, men som er konkret, realistisk og lønnsom» hva gjelder å sikre kontrakter.
Langvarig partnerskap
Representanter for rundt 50 norske bedrifter deltok på konferansen, som går over to dager. De får muligheten til å gjøre seg lekre for Lockheed Martin. Konsernet er i Oslo med over 30 representanter for de forskjellige forretningsområdene. Europa-direktør Scott Harris var opptatt av at Lockheed Martin leter etter «langvarig globalt partnerskap» med norske bedrifter.
I anskaffelsen av F-35 vil det ikke bli stilt krav om gjenkjøp i tradisjonell forstand. Kontrakter i F-35-programmet fordeles etter et «best value-prinsipp», hvor norske bedrifter konkurrerer på lik linje med andre bedrifter.
Terskelen inn er høyere enn ved ordinære gjenkjøpsavtaler, men når du først er innenfor, er du til gjengjeld med i konsernets produksjon og utvikling på verdensbasis, sa Harris.
Mange om beinet
De norske bedriftene må imidlertid konkurrere om oppmerksomheten med rundt 47.000 andre selskaper på verdensbasis. Det amerikanske konsernet søker leverandører og partnere på en rekke områder innen den tradisjonelle forsvarsindustrien og mer perifere sider av den, som humanitær assistanse, sikkerhet og myndighet/styring.
– Vi er ikke akkurat ute for å kjøpe noen poser med skruer og muttere, men høyspesialiserte teknologiske komponenter. Da vil selv de minste bedriftene skille seg ut hvis de har produktet vi trenger, sier han.
Riset bak speilet er at norske myndigheter skroter hele avtalen før den i det hele tatt blir inngått. Det er imidlertid få som tror det kommer til å skje. Likevel poengterte Giske flere ganger at svenske Saab hadde en betydelig bedre industriell pakke enn Lockheed Martin da de første tilbudene ble gitt.
– Ikke dårlig forberedt
Harris avviser overfor NTB at amerikanerne var for dårlig forberedt på norske krav. Han viser til at det svenske tilbudet var grunnleggende annerledes enn det amerikanske.
– Svenskene tilbød en gjenkjøpsavtale, mens vi tilbyr kontrakter og samarbeid på rent forretningsmessige vilkår, sier han.
Regjeringen har fått et mandat av Stortinget til å forhandle om kjøp og rede grunnen for en endelig avtaleinngåelse. Noe optimistisk sier Harris han tror avtalen kan være i boks om et drøyt års tid, Giske mener et par år minst er mer realistisk, mens stortingsvedtaket setter 2014 som siste frist.
De totale levetidskostnadene til de 56 flyene over en 30-årsperiode er beregnet til å være 145 milliarder kroner. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus