SMS-mobbing
I går ringte politiet meg og ga meg noen argumenter for datalagringsdirektivet.
torgny.hasaas@lomedia.no
Selvfølgelig ringte ikke politiet meg for å diskutere det omstridte direktivet. Det var en politiadvokat som ringte og fortalte meg at anmeldelsen min ble henlagt.
Gjennom mitt verv i idretten har jeg kommet i kontakt med en svært spesiell person. Han er så spesiell at han gjentatte ganger har blitt straffet for trusler og han har ved en anledning blitt tiltalt for overgrep mot en gutt. Han ble frikjent for overgrepet, men dømt til å betale erstatning.
Som idrettsleder sørget jeg for at forholdet hans til klubben ble avsluttet. Jeg sørget også for å advare andre klubber mot å gi ham jobb.
Selv om dette ligger flere år tilbake, har han ikke glemt meg. Med ujevne mellomrom dukker det opp SMSer med ubehagelige meldinger. Disse har jeg systematisk overbrakt politiet sammen med en anmeldelse. På grunn av innholdet har jeg ikke vært i tvil om hvem som har vært avsender.
Det var det politiet skulle snakke med meg om. De så seg nødt til å henlegge saken, og det var med tungt hjerte, men de klarte ikke å bevise hvem som var avsenderen.
Politiet hadde ikke bare hatt vedkommende inne til avhør, men også i varetekt. De hadde spanet på ham og kontaktet teleoperatørene. Meldingene som jeg (og andre) har mottatt, har bisarrt nok tilsynelatende vært sendt fra et nummer som tilhører gutten som har blitt utsatt for overgrepet.
Politiet fortalte meg at meldingene var sendt via et engelsk nettsted og verken teleoperatøren eller de som drev internettjenesten hadde tatt vare på trafikkopplysninger som kunne gjort det mulig definitivt å slå fast hvem som var avsender.
Politiadvokaten fortalte meg at det ikke var mulig å bevise sammenhengen mellom meldingene og han alle vet har sendt dem.
– Du hadde hatt bruk for datalagringsdirektivet, spurte jeg.
– Ja, det hadde vært nyttig, svarte politiadvokaten.
Datalagringsdirektivet ble vedtatt av EU i 2006. Målet er å hindre kriminalitet og terrorisme ved å ta vare på trafikkdata for e-post og telekommunikasjon.
«Vår» politiadvokat ville med et slikt direktiv derfor kunne ha hentet ut data som knyttet SMSene sammen med avsenderen.
Datadirektivet har blitt møtt av en oppsiktsvekkende bred motstand. I aksjonen «stopp datalagringsdirektivet» som ble stiftet i forrige uke er hele spekteret fra Frp til Rødt med. Både Ungdom mot EU og Europeisk Ungdom støtter opp. De ser på det som et angrep på personvernet.
På stiftelsesmøtet for aksjonen fortalte Jon Wessel-Aas fra Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling følgende historie:
«Mange kjenner sikkert historien om skorpionen og vannbøffelen som sto ved en elvebredd og prøvde å flykte fra en skogbrann: Vannbøffelen var på vei til å svømme over elven for å redde seg. Skorpionen som ikke selv kunne svømme, ba pent om å få sitte på ryggen til vannbøffelen når den svømte over til den andre siden. Bøffelen vegret seg under henvisning til at skorpionen bare ville komme til å stikke den med sin giftige hale. Skorpionen repliserte at den ikke kunne stikke bøffelen, fordi da ville begge drukne. Bøffelen kjøpte logikken, og begynte å svømme med skorpionene på rygg. Halvveis over, stakk skorpionen bøffelen likevel. ”Hvorfor i all verden gjorde du det?”, spurte bøffelen før giften satte inn og de begge druknet. ”Fordi det ligger i min natur..”, repliserte skorpionen, idet de begge gikk under…»
I 1996 kom Lund-kommisjonen og ga vanlige mennesker et blikk inn i hvordan de hemmelige tjenestene jobber. Det var ikke noe vakkert syn. De som var kommet i overvåkingspolitiets søkelys opplevde en massiv innsamling av opplysninger.
Etter 2001 har vi fått en rekke nye lover som utvider politiets repertoar noe voldsomt. Verktøykassa renner nesten over av verktøy som skal brukes i «det godes» tjeneste.
Datalagringsdirektivet vil utvide virkemidlene enda mer. Erfaringene fra årene 1945 til 1996 viser at gir du myndighetene et verktøy, bruker de det, som skorpionen bruker halen.
Det hadde vært fint å få stoppet SMS-mobbingen. Men jeg får heller leve med det. En massiv overvåking av hele befolkningen er en for stor pris å betale.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen