Mer mobbing med de rødgrønne
Mobbingen i den norske skolen har økt med rundt ti prosent i året hvert år siden 1995.
Unntaket var under Bondevik 2-regjeringen.
I perioden 2001 til 2004, gikk mobbingen ned med 30 prosent. Perioden sammenfaller med Kjell Magne Bondeviks andre regjering.
Bondevik selv tviler ikke på at nedgangen skyldes blant annet hans innsats i kampen mot mobbing.
– Vi holdt fokus på temaet - hele tida. Det er nok det viktigste grepet vår regjering gjorde for å få bukt med mobbingen i det norske samfunnet, sier Bondevik.
Nullvisjon
Dagsavisen har den siste uka fokusert på mobbing i skolen. Opptil 50.000 barn mobbes ukentlig i skolen. Fortvilte foreldre har startet kampanjen «Stopp mobbingen!», hvor de blant annet kartlegger og publiserer på internett hvilke skoler som ifølge kampanjen ikke gjør nok i kampen mot mobbing.
Kjell Magne Bondevik mener kampen mot mobbing igjen må løftes fram.
– Dypest sett handler det om menneskeverdet. Å mobbe et barn er en krenkelse av menneskeverdet, og mobbing kan gi varige sår i unge sinn. Derfor er det så viktig at vi tar denne kampen.
Bondevik selv hadde en nullvisjon i kampen mot mobbing.
– Det må man ha - det går ikke an å kjempe for at mobbingen bare skal ramme 5 prosent av de unge, eller 10. En nullvisjon betyr ikke at man tror at mobbingen vil forsvinne helt, men at man slåss for nulltoleranse mot mobbing, sier han.
Må ta debatten
Bondevik gir gjerne Kristin Halvorsen suksessoppskriften mot mobbing:
– Det viktigste er at saken er på dagsorden, slik at alle - i hele skolesystemet - kjenner det politiske trykket ovenfra. Og det nytter ikke med skippertak. Trykket må ligge der hele tida.
I det utsagnet ligger det kritikk av den forrige rødgrønne regjeringen, som fornyet Bondeviks «manifest mot mobbing» i vinter. Fokuset var ikke konstant nok, mener Bondevik.
Det hviler også et ansvar på hver enkelt skole, sier han. Hver klasse bør sette ned egne kjøreregler for oppførsel, som helst bør henge synlig i klasserommet. Det vil gjøre det lettere å si fra når man føler seg krenket, ifølge Bondevik.
Videre vil Bondevik drøfte et ombud på fylkesnivå som en mulig løsning.
Og drøfting er viktig. Bondevik råder Halvorsen om å sette seg ned med alle relevante aktører - som KS, lærerne, foreldre, elevorganisasjoner, Barneombudet - for å diskutere hvordan kampen mot mobbing kan få fornyet kraft.
Et slikt forum bør også kunne diskutere utspillet til Frps Mette Hanekamhaug, som i Dagsavisen i går tok til orde for at lærere som beviselig har mobbet, skal miste retten til å undervise umiddelbart - etter at Dagsavisen har skrevet at 13.000 elever mobbes av læreren sin.
– Jeg tror ikke det er veien å gå, men jeg vil ikke avvise forslaget. Mange forslag, også dette, må diskuteres av de berørte partene, sier Bondevik.
Halvorsen lover innsats
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tar Bondevik på ordet. Hun har vært i samtaler med de relevante miljøer, og vil fortsette dialogen. Neste år blir det full fokus på mobbing, og på det helhetlige læringsmiljøet i skolen, lover hun.
– Vi lanserer en ny, helhetlig satsning på læringsmiljøet i skolen 4. desember. I 2010 skal vi føre tilsyn med alle skoler i forhold til Opplæringsloven, sier hun.
Halvorsen vil også følge opp rektorer, for å se om de tar tak der det kreves, og om de bruker antimobbeprogram. Hun høres ikke ulik Bondevik ut når hun sier:
– Det må jobbes systematisk med dette, over tid. Jeg tror det er viktig at jeg i min rolle er tydelig og får mobbeproblematikken ut i offentligheten.
Den nye kunnskapsministeren har utarbeidet en liste med tiltak. Hun vil - utover det overfor nevnte - styrke opplæring om problematikken på lærer- og skolelederutdanningen; vurdere lovverket i forhold til elevenes rettssikkerhet; sikre at skoler oppretter skolemiljøutvalg; og vurdere opprettelsen av et elevombud.
– Vi kommer til å jobbe mye med mobbing framover, lover Halvorsen. (ANB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Trond Giske
Leif Martin Kirknes