– EUs CO2 kan lagres i Nordsjøen
Nordsjøen kan bli lagringsplass for CO2 fra hele EU. For Norge kan CO2-lagring bli en storindustri, mener oljeforsker.
Norge har fått gjennomslag for endringer i en internasjonal avtale som åpner for at CO2 kan eksporteres til andre land. Endringene i den såkalte London-protokollen ble vedtatt på et partsmøte i slutten av oktober, og legger til rette for at CO2 fra fangstanlegg i andre europeiske land kan lagres i norsk del av Nordsjøen.
Potensialet er enormt, mener Erik Lindeberg. Han er sjefsforsker ved SINTEF Petroleumsforskning, og har arbeidet med CO2-håndtering siden 1980-tallet. Han var blant de første i Norge som viste at CO2-lagring i tidligere olje- og gassfelt kunne bidra til å løse klimaproblemene.
– Nordsjøen har lagringsplass nok til å dekke hele EUs fossile æra, det vil si 300 år. Det som trengs av infrastruktur er ikke mer enn det vi har i dag for å transportere olje og gass fra Nordsjøen til kontinentet. Fem store rør mellom Nordsjøen og kontinentet er nok til å danne ryggraden i et slikt system.
Utsira
Lindeberg og hans kolleger har foretatt detaljstudier av den store Utsira-formasjonen, et 300 kilometer langt felt av porøs sandstein langs norskekysten. Utsira har siden 1996 vært brukt som lagringsplass for CO2 fra Sleipner-feltet.
– Detaljstudiene bekreftet stort sett tidligere anslag, og viste at det vil være mulig å lagre rundt 40 milliarder tonn CO2 over en periode på 300 år, sier Lindeberg.
Det tilsvarer 15 prosent av alle utslipp fra kraftproduksjon i Europa over det samme tidsrommet.
– Dersom en tar med hele Nordsjøen i anslagene, er det trolig plass til å lagre 500 milliarder tonn. Det er nok til alle utslipp fra kullkraftverk og andre store punktkilder i hele EU, sier Lindeberg.
Storindustri
For Norge kan CO2-lagring bli en storindustri, like viktig som petroleumsvirksomheten, mener han.
– Det er dyrt å fjerne CO2 fra utslippene. Dermed har sikker lagring stor verdi, sier Lindeberg, og presenterer følgende regnestykke: Prisen på fangst og lagring av CO2 vil trolig ligge rundt 400 kroner per tonn. Om 25 prosent av det er utgifter til transport og lagring, så vil Utsira-formasjonen alene representere en verdi på 4.000 milliarder kroner.
Lindeberg ser for seg en lagringsindustri som har mange fellestrekk med oljevirksomheten: leting etter egnede reservoarer, bygging av infrastruktur som rørledninger, boring av brønner for injeksjon og trykkontroll. I tillegg kommer langvarig overvåking og kontroll av reservoarene.
– Ifølge beregninger vi har gjort, vil det være nødvendig å lagre CO2 i flere tusen år for å unngå framtidige klimatrusler på grunn av lekkasjer, sier Lindeberg.
Dobbeltgevinst
Noen vil kanskje synes Norge har hatt vel mye flaks i det globale ressurslotteriet: Først har vi blitt rike på å tømme Nordsjøen for olje og gass. Så kan vi etterpå tjene gode penger på å fylle de samme oljefeltene med den fossile æraens avfallsprodukter.
– Det er en urettferdig verden. Akkurat det problemet kan vi ikke løse med CO2-lagring, konstaterer Lindeberg.
Han skal selv være til stede i København under klimamøtet i desember. Sammen med nordiske kolleger skal han forsøke å overbevise skeptikerne om at CO2-lagring i Nordsjøen er trygt - og dessuten en helt uunnværlig teknologi for å redusere faren for farlige, menneskeskapte klimaendringer.
Nødvendig
– Noen kritiserer fangst og lagring av CO2 fordi det tar oppmerksomheten vekk fra satsing på fornybar energi. Men vi får 80 prosent av energien fra fossile kilder. Skal vi nå målet om å begrense den globale temperaturøkningen til 2 grader, trenger vi betydelige reduksjoner allerede de neste tiårene. Da kommer vi ikke utenom fangst og lagring av CO2. Det stå for en så stor av de nødvendige utslippskuttene at det rolig danner referansepris for andre CO2-tiltak, mener han.
Det internasjonale energibyrået IEA mener at om lag 20 prosent av de nødvendige kuttene i verdens CO2-utslipp bør komme gjennom fangst og lagring av CO2. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes