JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det farlige demokratiet

Når du jobber i mediebransjen er du forpliktet til å forsvare demokratiet. Det er ikke alltid like enkelt.

I helga sa nesten seks av ti sveitsere ja til et forslag som forbyr bygging av nye minareter. I min egen drabantby er det nettopp blitt reist et slikt slankt tårn ved den nye moskeen. Med en stor innvandrerbefolkning i bydelen ville nok en tilsvarende folkeavstemning resultert i et ja til minareter. På landsbasis tror jeg vi fort kunne fått et tilsvarende resultat som i Sveits.

Demokrati har sine svakheter. Som foreldre ville vi neppe latt oss styre av barna i ett og alt, selv om de hadde hatt det demokratiske flertallet i familien. Demokrati er langt fra noen garanti for at de ”rette” beslutningene blir tatt, enten det dreier seg om lokale beslutninger eller nasjonale folkeavstemninger. Og det er heller ikke alltid slik at de som har skoen på og vet hvor den trykker, alltid forstår hva som må gjøres. Det gjelder ikke minst forvaltingen av våre naturressurser. Eller beslutninger i styrerommene når det gjelder bonuser og lederlønninger. Det siste kan illustreres med et oppslag i LO-Tidningen hvor svenske næringslivsledere selv i kriseåret 2008, innenfor bedriftens demokratiske systemer belønnet hverandre som om ingenting var skjedd.

Sveits trekkes ofte fram som et eksempel på et blomstrende demokrati hvor folk dras med i et mangfold av beslutninger. Mange steder i den demokratiske verden er folkeavstemninger langt oftere brukt både lokalt, regionalt og nasjonalt enn i Norge. Og da hender det at vedtak ikke alltid egner seg veldig godt til å markedsføre verdien av et folkeopplyst demokrati.

For en forutsetning for et godt demokrati, hvis det er mulig å bruke en slik beskrivelse, er nettopp samfunnsbevisste aktive mennesker med god generell kunnskap. I et digitalt samfunn hvor vi skreddersyr våre egne underholdnings- og informasjonspakker er det desto viktigere at noen tar ansvaret for en felles grunnleggende kunnskapsbase. Vi må kunne heve blikket utover vår egen sære hverdag og forstå hva som skjer der ute. Folkeopplysning er ikke et gammeldags begrep. Tvert i mot er det mer relevant enn noen gang.

Annonse

Flere saker

Annonse