JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

«Anmeld arbeidsgivere som ikke tar tak i vold mot ansatte», skriver forbundsstyret i Skolenes landsforbund

Skolenes landsforbund (SL) oppfordrer i denne uttalelsen tillitsvalgte til å anmelde arbeidsgivere som ikke tar sitt ansvar på alvor når ansatte i skolen blir utsatt for vold.
VOLDSUTSATTE: Skolenes landsforbund (SL) får ofte meldinger om at ansatte i skolen blir offer for grov vold fra elevers side, står det i denne uttalelsen fra forbundsstyret i SL.

VOLDSUTSATTE: Skolenes landsforbund (SL) får ofte meldinger om at ansatte i skolen blir offer for grov vold fra elevers side, står det i denne uttalelsen fra forbundsstyret i SL.

Colourbox.com

Uttalelse vedtatt av forbundsstyret i Skolenes landsforbund (SL), 8. november 2019.

Anmeld arbeidsgivere som ikke tar tak i vold mot ansatte. Det er arbeidsgiver som skal anmelde voldsovergrep, ikke offeret. Skolenes landsforbund (SL) får dessverre ofte meldinger om at ansatte i skolen blir offer for grov vold fra elevers side. Og alt for ofte blir ofrene overlatt til seg selv.

Særskilt lovvern for lærere

Personer som har ansvar for opplæring i skolen har et særskilt vern mot vold og trusler etter straffelovens § 265: «... Den som hindrer yrkesutøvelse av slike personer straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder. Bruk av skjellsord eller annen grovt forulempende ordbruk eller adferd straffes med bøter.» Dette blir også bekreftet av § 286.

p

Skolenes landsforbund konstaterer at det er veldig sjelden disse paragrafene blir brukt.

Arbeidsgivere ofte passive

Svært ofte gjør arbeidsgiver ingenting i forhold til voldssaker. De sier det er opp til voldsofferet å anmelde saken. Dette er en feig ansvarsfraskrivelse fra arbeidsgiver. Når du blir overfalt og utsatt for vold i en arbeidssituasjon, er det arbeidsgivers plikt å anmelde forholdet. Det er totalt urimelig at det er voldsofferet som må ta denne belastningen. Arbeidsmiljøet er arbeidsgivers ansvar.

Vern i arbeidsmiljøloven

Her er det viktig å være oppmerksom på at arbeidsgiver i henhold til arbeidsmiljølovens § 4-3 («Krav til det psykososiale arbeidsmiljøet») har en selvstendig plikt til å sørge for at arbeidstaker ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.

Herunder følger at arbeidstaker skal, så langt det er mulig, beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre.

p

Det mange ikke er oppmerksomme på er at også disse bestemmelsene er straffesanksjonert, altså slik at en arbeidsgiver som ikke iverksetter tilstrekkelige sikringstiltak vil kunne risikere selvstendig straff for sine unnlatelser.

Oppfordrer til anmeldelse

Skolenes landsforbund (SL) vil oppfordre våre tillitsvalgte til å anmelde arbeidsgivere som ikke tar sitt ansvar på alvor i forhold til voldssaker. Anmeld dem etter arbeidsmiljølovens § 4-3. Det er opp til tre års strafferamme på slike saker.

Ansatte i skolen har også krav på et trygt og godt arbeidsmiljø.

Annonse

Flere saker

Annonse