Folket valgte til venstre
Ved to valg har venstresiden på nytt seiret i Latin-Amerika, nemlig i Uruguay og Bolivia. Det måtte et kupp til for at de reaksjonære skulle erobre makta i Honduras, til store protester.
stig.christensen@lomedia.no
Sånn sett er det 2 – 1 til venstresiden i Latin-Amerika i løpet av siste halvår. Men det er et stort MEN. Mens venstresiden i de to nevnte land har fornyet sitt mandat, har militæret i Honduras avsatt en mann fagbevegelsen var tilfreds med og innsatt helt andre reaksjonære krefter. Et valg nylig uten legitimitet har ikke endret dette.
Den venstreorienterte Jose´ Mujica ble valgt til president i Uruguay for noen uker siden, og vil etter alt å dømme fortsette den politiske linja til sosialisten Tabaré Vázquez. De to representerer den brede fronten og Vázquez ble valgt første gang i 2005, det store gjennombruddet for venstresiden. Før det hadde høyrepartiene Colorado og Nasjonalistpartiet dominert politikken i Uruguay siden de ble etablert i 1836.
I perioden etter at Tabaré Vázquez ble valgt har han klart å redusere andelen innbyggere under fattigdomsgrensen fra 32 prosent (i 2004) til 20 prosent, og videre evnet å redusere den ekstreme fattigdommen fra fire til halvannen prosent. Den økonomiske veksten var på mellom sju og tolv prosent i året før finanskrisen satte inn. Og arbeidsløsheten har blitt redusert fra 21 prosent i 2002 til åtte prosent i dag.
Også Bolivias sittende president ble gjenvalgt nylig. Han har utmerket seg med å omfordele fra rike til fattige, samtidig som han har villet nasjonalisere olje- og gassressursene, slik at ikke store multinasjonale selskaper skulle stikke av med hele profitten. Han har nå fått fornyet tillit til å gå grundigere inn i endringsprosessen. Oppgavene står i kø for Evo Morales. Det gjelder den videre kampen mot fattigdom, mot kvinnediskriminering og angrep fra tidligere politiske og økonomiske eliter.
Det internasjonale samfunn har ikke klart å bidra til at president Manuel Zelaya, som ble avsatt ved et militærkupp i Honduras i juni, har fått tilbake sitt verv. Han sitter fortsatt i den brasilianske ambassaden i hovedstaden Tegucigalpa. Ved valget nylig påsto myndighetene at valgdeltakelsen lå på mellom 60 og 75 prosent, mens fronten mot statskupp anslår deltakelsen til mellom 25 og 35 prosent.
Radiostasjonen Radio Globo rapporterte, ifølge latinamerika.nu, at politi og militære styrker gikk inn i folks hjem og tvang dem til valgurnene. Folk skal også ha blitt hentet hjem fra nabolandet El Salvador for å stemme. Visse steder skal man ha lokket folk til valglokalene ved å lodde ut kjøleskap og tv-apparater.
En hel verden har protestert mot militærkuppet i Honduras, og spesielt andre latin-amerikanske land har drevet et aktivt diplomati for å få gjeninnsatt Zelaya, uten å lyktes. USA har imidlertid ikke løftet en finger for å få han inn i presidentvervet igjen, snarere tvert imot.
Selv om den politiske utviklingen i Latin-Amerika på mange måter er god for det brede lag av folket, er tilbakeslaget i Honduras et faretruende signal. Mange hadde håpet at tiden med militærkupp var over, og flere har pekt på at slikt kan skape ringvirkninger. Bare en aktiv opinion kan sørge for at det ikke skjer.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen
Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen
I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik
TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.
Jan-Erik Østlie
SV og Rødt varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett: – Det fører ikke til mindre forskjeller, tvert imot
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.
Hanna Skotheim
Fagforeningen skal jobbe for at Nav-ansatte ikke blir utbrent på jobben
Sissel M. Rasmussen