– Et EØS-bidrag til å leve med
Norge må betale tre milliarder kroner i året for tilgang til EUs indre marked.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at avtalen er til å leve med og at økningen ble langt mindre enn det EU-kommisjonen krevde.
Han understreker at Norge med dette tar sin del av ansvaret for økonomisk og sosial utvikling i de dårligste stilte EU-landene. Norge skal inngå separate avtaler med hvert av mottakerlandene, og finansieringsordningen er underlagt streng kontroll og oppfølging.
Partene i arbeidslivet, organisasjoner og ulike fagmiljøer kan gjennom samarbeidspartnere i EU søke om EØS-midler. På denne måten kan en del av pengene føres tilbake til Norge, selv om dette ikke er hovedhensikten.
Opp 22 prosent
Avtalen mellom EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein og EU ble undertegnet i Brussel fredag. Den løper over fem år og innebærer at Norge i perioden 2009-2014 må betale rundt 15 milliarder kroner, en økning på 22 prosent.
Støre sier at Norge har hatt stor innflytelse over innretningen på mange av tiltakene som skal iverksettes ved hjelp av EØS-midler. Rundt en firedel av beløpet (2,6 milliarder kroner) skal i femårsperioden satses innenfor områdene miljø og klima. Dessuten er det øremerket 1,4 milliarder kroner til prosjekter som skal fremme karbonfangst og lagring.
– Støtten fra Norge rettes mot områder hvor vi kan utgjøre en forskjell, områder som er i tråd med norske og felles europeiske interesser, sier Støre.
Ikke forpliktet
Utenriksministeren står fast ved at Norge i henhold til EØS-avtalen ikke er juridisk forpliktet til bidrag i milliardklassen, men at norske myndigheter ser dette som en politisk avtale, en erkjennelse av at Norge må ta sin del av ansvaret for utviklingen i Europa.
Norge er den klart største bidragsyteren til ordningen og står for så godt som hele den samlede summen. Mottakerlandene er de 12 nyeste EU-medlemmene, samt Portugal, Hellas og Spania. Norges bidrag var klart allerede i sommer, men de siste månedene har det vært betydelig tautrekking internt i EU.
De tre «gamle» EU-landene Portugal, Helles og Spania var lenge de fattigste og minst utviklede i EU. De har i en årrekke mottatt EØS-milder i milliardklassen og så med skepsis på at nye og fattigere land fortrengte dem som unionens hovedmottakere av hovedsakelig norske midler.
Lot vente på seg
Støre sier at kommisjonen i starten framsatte ublu krav, men at forhandlingene etter hvert kom over i et realistisk spor. Norge fastholdt at det ikke var kjøttvekta som skulle telle. EU krevde først 60-70 prosents økning i bidragene, noe Norge blankt avviste.
– Det er betydelig forventning i EU om at vi stiller opp. Det ville ikke ha blitt forstått av noen, dersom Norge skulle ha sagt nei til å forlenge avtalen. Men dette er en politisk forpliktelse. Integriteten i avtalen er til å leve med, sier Støre.
Finansieringsordningen er noe Norge er blitt påtvunget av EU, men som ulike norske regjeringer har avfunnet seg med som prisen for full adgang til det indre marked. Støre erkjenner at det bak kommisjonen står 27 medlemsland og at presset er følbart.
– Vi kan forsvare en økning på 22 prosent. Det er ikke irrelevant at mange land ser til Norge som et land som klarer seg bra. Men vi har gjort det helt klart at Norge ikke deler ut fribilletter. Vi tror imidlertid på utjevning, og at sosial og økonomisk utvikling i Europa er i vår interesse, sier utenriksministeren.
Parallelt med finansieringsordningen er det oppnådd enighet om en fiskeriavtale som gir økt eksport for pillede reker og en del fiskevarer. (ANB-NTB)
Norge, Island og Liechtenstein betaler for tilgang til EUs indre marked. Norge står for 97 prosent av regningen, som er økt kraftig i tråd med utvidelsen av EU.
En ny femårsavtale ble undertegnet i Brussel fredag.
Norge skal ut med rundt tre milliarder i året, en økning på 22 prosent.
EU gikk til forhandlingene med skyhøye krav, som ble konsekvent avvist av Norge.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge må ta sin del av ansvaret for å sikre økonomisk og sosial utvikling i EUs dårligst stilte land.
Norge fører streng kontroll med bruken av midlene og har krevd at rundt en firedel skal brukes til prosjekter innen klima og miljø. Også norske miljøer kan gjennom partnere i EU søke om midler.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp