Turbulent år i vente for Flåthen
Om kriseåret 2009 var tøft for LO-leder Roar Flåthen, later ikke det kommende året til å bli noe mindre turbulent.
LO-leder Roar Flåthen er forberedt på tøffe tak også i 2010. Den økonomiske krisen er ikke over, han skal gjennom smertefulle forhandlinger om ny IA-avtale, må trolig moderere lønnskravene i hovedoppgjøret til våren og ikke minst finne ut hvem som skal få nytte godt av likelønnsmilliardene regjeringen har lagt på bordet.
Og om ikke det skulle være nok; mannen på toppen av Norges mektigste interesseorganisasjon fyller 60 år neste år.
– Ja, det er jo en milepæl. Jeg jobber mer enn noen gang tidligere og er klar til å ta tak i de utfordringene som venter oss. De kan nok bli vel så tøffe som dem vi har bak oss, sier Flåthen til NTB.
Trives med konflikter
Knapt tilbake fra juleferie med familien på hytta på Blefjell på grensen mellom Buskerud og Telemark skal Flåthen feires av stort og smått fra norsk arbeids- og samfunnsliv. Begivenheten markeres 13. januar i den tradisjonsrike Samfunnssalen i Oslo, bare et steinkast fra Flåthens kontor øverst i LO-festningen Folkets Hus på Youngstorget. Men så er det slutt på kosen for mannen som nesten konsekvent sier «vi» der andre ledere ville sagt «jeg».
Flåthen sitter framoverlent med en kaffekopp i hånda og forsøker å overbevise NTB om at han og LO egentlig trives ganske godt i turbulente og konfliktfylte tider.
– Vi liker jo å ha utfordringer i LO. De gir oss mulighet til å endre og forbedre samfunnet på viktige områder, sier han.
En av de første - og største - utfordringene blir å forklare statsminister Jens Stoltenberg hvorfor den svenske sykelønnsmodellen ikke er noe for Norge. Statsministeren lanserte blant annet en ordning med normert sykmelding - hvor diagnosen avgjør hvor langvarig sykmeldingsperioden blir - da han talte til LO Stats kartellkonferanse i høst. Han argumenterte for at det kunne være fornuftig å se til Sverige når sykefraværet skal ned.
Avviser svenskemodellen
LO skal selv utrede sidene ved den svenskemodellen i forkant av forhandlingene i starten av mars, men Flåthen er langt fra overbevist.
– Det er mange ting i den svenske modellen som vi ikke vil ha i Norge, blant annet den sjablongmessige måten å sykmelde på. Det som er kommet opp så langt i debatten er lite egnet, sier han.
Roar Flåthen er ingen høyrøstet mann. Der Yngve Hågensen fra talerstolen ikke gikk av veien for å true med «et jævla bråk» og Gerd-Liv Valla i full offentlighet gjerne ydmyket statsråder i «sin» rødgrønne regjering, har Flåthen mest sans for å løse konflikter på bakrommet.
– Er det nødvendig, setter vi både hæla i bakken og sier fra, men det kan godt hende vi heller gjør det på bakrommet enn i offentligheten. Så langt har regjeringen vist evne til å lytte til LO, og fortsetter den med det, unngår vi nok de store konfliktene, sier han.
Lønnsoppgjøret
Lønnsoppgjøret til våren blir neppe noen tur i parken heller. Regjeringen ber om moderasjon og et nytt solidaritetsalternativ. For folk flest betyr det først og fremst én ting - lavere lønnsvekst enn i de foregående årene. I tillegg må fagbevegelsen klare å bli enig med seg selv og arbeidsgiverne om hvilke grupper som skal tilgodeses med likelønnsmilliardene regjeringen har stilt til rådighet.
Det er nemlig ikke bare kvinner med utdannelse som er lavtlønte i det offentlige. Politifolk krever å bli prioritert, det gjør lærere, sykepleiere og sporvognsførere også, for å nevne noen.
– Når noen skal ha mer, må det skje på en måte som er akseptabel for dem som ikke får like mye. Vi har ikke fasiten på dette nå, men det er klart det blir utfordrende, medgir Flåthen.
LO-lederen går inn i et nytt tiår, med en hovedorganisasjon som trolig er den mest innflytelsesrike i Europa, takket være det nære forholdet til den rødgrønne regjeringen. Flåthen har makt og mange venner. Det vil vise seg når han inviterer til bursdagsfest på nyåret. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma
Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.
Amanda Iversen Orlich