Skal kutte fraværet 20 prosent
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøms mål er 20 prosent lavere sykefravær på fire år. Og får hjelp av de dårlige tidene.
LO og NHO har allerede kravene klare før forhandlingene om tiltak for å få ned sykefraværet. Torsdag neste uke møtes arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap), LO-leder Roar Flåthen og NHO-direktør John G. Bernander til det første møtet. Bjurstrøm sier nå at målet er å få til en kraftig reduksjon i fraværet de neste fire årene.
– Ja, man jobber etter en 20 prosents reduksjon. Det er dette som ligger i den opprinnelige avtalen, og ingen av partene har tatt til orde for å endre denne målsettingen, sier Bjurstrøm til Dagsavisen.
Gått feil vei
Da den første avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble undertegnet, var målsettingen å kutte sykefraværet med 20 prosent i forhold til 2. kvartal 2001. Da var fraværet på 7,4 prosent. I 2006 erkjente man at målet ikke var nådd, og utsatte fristen til 2009. De ferskeste tallene fra 2009 viser at sykefraværet har gått feil vei og nå er oppe i 7,7 prosent.
– Er det realistisk å få ned fraværet 20 prosent på fire år når man ikke har greid å få til noen nedgang til nå?
– Vi jobber med den intensjonen, og målet er 20 prosent. Men jeg vil ikke legge skjul på at det er en krevende intensjon. Det betyr ikke at vi ikke skal jobbe mot den. Men vi må være realitetsorientert og åpne på at dette ikke er noe som er gjort over natta, sier den ferske arbeidsministeren.
Hanne Bjurstrøm forsikrer at det blir reelle forhandlinger om tiltak for å få ned sykefraværet, og at regjeringen ikke skal diktere en løsning som ikke begge parter i arbeidslivet kan leve med.
– En avtale forutsetter at partene kan skrive under på den. Forhandlinger der den ene parten trumfer gjennom noe er ikke forhandlinger i mitt hode, understreker statsråden.
Nei til svenskeregel
LO legger ned veto mot ett av forslagene som har vært oppe i sykelønnsdebatten allerede før forhandlingene har begynt.
– For LO er det ikke aktuelt å gå inn i forhandlinger om det svenske systemet hvor du er forpliktet til å søke jobb utenfor din egen arbeidsplass etter 180 dagers sykmelding, fastslår LO-sekretær Trine Lise Sundnes.
Når det gjelder den svenske modellen med standardiserte sykmeldinger, det vil si at legene fastsetter lengden på sykmeldingene etter diagnosen og ikke en individuell vurdering av hver enkelt pasient, er LO mer åpne for forhandlinger.
– Å lage en ordning med veiledende lengder på sykmeldingene for legene, er sikkert fornuftig. Men dette må aldri komme i veien for individuell oppfølging og vurdering, fordi folk er forskjellige og kan ha et sammensatt sykdomsbilde, sier Sundnes.
Verne bedriftene
I dag betaler arbeidsgiver 100 prosent av kostnaden for sykefravær inntil 16 dager, mens fravær utover dette dekkes av staten. Statsminister Jens Stoltenberg har foreslått at arbeidsgiver skal få en større del av regningen også for langtidsfravær, men har forsikret at dette skal kompenseres på andre måter, for eksempel ved lavere arbeidsgiveravgift. Arbeidsgiverne skal samlet sett ikke komme dårligere ut av det økonomisk, men de bedriftene med høyt fravær vil få høyere utgifter enn i dag. Dette er ikke greit for NHO.
– Vi er opptatt av at det nye systemet ikke skal koste hver enkelt bedrift mer enn i dag, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidsliv i NHO.
Dermed stiller også NHO med et klart krav før sykelønnsforhandlingene har startet.
Tirsdag samlet arbeidsministeren en rekke forskere, byråkrater og organisasjonsfolk til seminar for å få mer kunnskap om sykefraværet i Norge. Forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte en prognose for utviklingen av sykefraværet som bør være gledelig lesning for Hanne Bjurstrøm.
– Vår prognose viser uforandret sykefravær i 2010 og en nedgang på 12 prosent til sammen i 2011 og 2012, sier Roger Bjørnstad.
Får drahjelp
Denne nedgangen mener SSB vil komme uavhengig av hvilke tiltak politikerne setter i verk, som følge av omslagene i økonomien. Økonomiske nedgangstider med høy arbeidsløshet fører som regel til lavt sykefravær. Dette forklares blant annet med at arbeidstakerne er mer redde for å miste jobben og at flere av arbeidstakerne med høyt fravær støtes ut av arbeidsmarkedet.
Bjørnstad peker på at det tar tid før endringer i økonomien slår ut i sykefraværet. Økningen i sykefraværet på 11 prosent i 2009 kan forklares med de gode tidene fram til 2008, mens den forventede nedgangen fra 2011 og utover skyldes de dårlige tidene vi nå er inne i.
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm kan altså få drahjelp av de økonomiske nedgangskonjunkturene i sin kamp mot sykefraværet. (ANB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen