43-åring siktet for grovt bedrageri
Økokrim har tiltalt en 43 år gammel mann for grovt bedrageri av over 21 millioner kroner.
Både privatpersoner, banker og bedrifter skal være rammet.
43-åringen er tiltalt for en lang rekke tilfeller av grovt bedrageri, grov økonomisk utroskap, brudd på regnskapsloven og korrupsjon.
Tilfellene han er tiltalt for går helt tilbake til 1998 og fram til 2008, men mannen har vært mest aktiv de siste fem årene.
På grunn av de mange gjentatte bedrageriene kan 43-åringen, dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen, risikere opptil 12 års fengsel.
– I økonomisk størrelse er ikke denne saken stor for oss, men når man ser på antallet fornærmede i saken, så er det sjelden vi snakker om så store tall, sier førstestatsadvokat Geir Kavli i Økokrim til NTB.
Bestakk takstmann
Mannen skal ha vært særlig aktiv mellom 2005 og 2007, da han ved hjelp av uriktige verditakster på eiendommer greide å få utbetalt altfor store lån fra flere banker og finansieringsinstitusjoner.
Mannen skal ha bestukket en takstmann for å få ham til å gi langt høyere takster og verdivurderinger enn det var grunnlag for. Med bakgrunn i disse opplysningene skal 43-åringen ha fått utbetalt over 17 millioner kroner i lån til kjøp og oppussing.
Mannen skal også ha svindlet et tjuetall finansierings- og kredittkortselskaper for nesten 3 millioner kroner ved å oppgi uriktige inntektsopplysninger for seg og sin kone, og dermed fått både kassakreditt og kredittkort på bakgrunn av dette.
Kavli ønsker ikke å si noe om bankenes sikkerhetsrutiner eller mangel på slike har gjort det lett for mannen å svindle til seg pengene.
– Det er noe jeg overlater til selve prosedyren, sier Kavli.
Svindlet både Nav og utelivsbransjen
I tillegg skal 43-åringen ha fått feilaktig utbetalt foreldrepenger og sykepenger for over 400.000 kroner fra Nav ved å gi fra seg uriktige opplysninger.
Noen av de eldste tilfellene går helt tilbake til 1998, da han skal ha tatt for seg av penger som tilhørte flere virksomheter i utelivsbransjen som han var daglig leder for.
Mannen var daglig leder for flere utesteder i Oslo mellom 1998 og 2002, og er siktet for å ha puttet nærmere 2,8 millioner kroner av disse bedriftenes penger i sin egen lomme.
Han er også siktet for flere brudd på regnskapsloven og merverdiavgiftsloven mens han var daglig leder for disse bedriftene.
Mannen sier til avisen Kapital at problemene oppsto etter at han ble dratt inn i politiets store aksjon i Brasil i 2007, der han ble mistenkt for hvitvasking av penger for B-gjengen.
Han sier at han ikke hadde til hensikt å svindle noen, men at han betalte avdrag i 1-2 år før det skar seg. (ANB-NTB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Liv Tørres er leder av internasjonal avdeling i LO,
Jan-Erik Østlie
Russisk LO får ikke komme på LO-kongressen
Jan-Erik Østlie