JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høster ingen storm

Nestleder i KrF Inger Lise Hansen høster ingen storm fra sentrale partifeller etter helgens utspill om grunnleggende endringer i partiprogrammet.

Men hun får kritikk for den måten hun presenterte sine forslag på.

– Vi tåler debatt, sier flere av partiets stortingsrepresentanter etter nestlederens overraskende utspill i Aftenposten lørdag.

I intervjuet tok hun til orde for at partiet skal endre standpunkt både når det gjelder homofil vigsel, alkoholpolitikk og politikken overfor Israel. Hansen vil også at Norge skal bli EU-medlem.

– Det er ikke problematisk at vi tar en debatt om politikken i et politisk parti. Inger Lise Hansen er en god representant for KrF, sier Knut Arild Hareide til NTB.

Hareide sier at Hansen står fast på partiets grunnverdier, men understreker samtidig at han ikke er enig i alt hun foreslår.

Uenige om Israel

– Det store fellesprosjektet KrF står for, som kampen for et bedre miljø, for sosial rettferdighet og for bedre kår for de svakeste, ligger fast understreker han.

– Uenigheten vi nå ser har eksistert lenge. Den var ikke mindre på 1970 og 1980-tallet. Nesten alle politiske partier har politiske fløyer, og KrF er ikke noe unntak, fortsetter stortingsrepresentanten fra Akershus.

Hareide sier han ikke deler Hansens utspill om å endre syn på Israel og alkoholpolitikken. Når det gjelder synet på EU, og ønsket om å fjerne bekjennelsesparagrafen, deler han nestlederens syn.

Hansens syn om å tillate homofil vigsel, er også meget omstridt. Hareide signaliserer at han ikke har tatt stilling til dette spørsmålet.

Han ser ikke på dagens debatt som en debatt om personer i partiledelsen, men som en debatt om den retningen KrF må velge. Debatten om posisjoner bør etter hans mening først komme fram mot landsmøtet i 2011.

– Ansikt til ansikt

Stortingsrepresentantene Line Henriette Hjemdal fra Østfold og Hans Olav Syversen fra Oslo synes utspillene fra Hansen kommer tidlig fordi partiet ikke skal vedta nytt program før på landsmøtet i 2013. Begge understreker at det er takhøyde i partiet for å ta en debatt om vanskelige spørsmål.

– For oss som var med på konferansen i Stavanger i helgen, var det litt overraskende å få det via media og ikke direkte fra Hansen selv, sier Syversen til NTB.

– Inger Lise er selv opptatt av å skape en god debattkultur i partiet. Mange ville ha satt pris på å få hennes synspunkter presentert ansikt til ansikt, sier han.

– Uproblematisk

Syversen har for egen del ingen problemer med at det er ulike meninger i partiet. Han er også sikker på at partiet tåler en debatt om politiske standpunkter.

– Det er ingen tvil om at det er ulike meninger og Hansen må forvente at andre han andre standpunkter enn dem hun selv forfekter, sier han.

Syversen er enig med Hansen i hennes EU-syn, men ikke enig med hennes forslag om en annen holdning til Israel.

– Jeg har lagt Inger Lises forslag i kurven for programforslag foran landsmøtet i 2013, men jeg synes hun har vært tidlig ute med debatten, sier Line Henriette Hjemdal til NTB.

– KrF har takhøyde for debatt. At det er ulike standpunkt til EU og bekjennelsesplikten, lever vi godt med, Jeg tar debatten med senkede skuldre, vi er vant til debatter. Inntil vi får et nytt program, står jeg fast på dagens program, og vil forsøke å være med på å gjennomføre det, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse