Polakkene blir i landet
Stadig flere polske arbeidsinnvandrere etablerer seg i Norge og blir en mer integrert del av det norske arbeidsmarked og samfunn, fastslo Fafo i en rapport i fjor. Tilsvarende funn er gjort i Danmark.
Flere enn tre av fire polske arbeidere i Danmark har ingen planer om å forlate landet, og bare seks prosent regner med å reise hjem i løpet av et år, fremgår det av en undersøkelse i regi av det danske UgebrevetaA4, utgitt av Landsorganisasjonen. Tilsvarende erfaring fins her til lands. Stadig flere polakker i Norge søker nå om oppholdstillatelse for familien.
Hele 86 prosent av 151 spurte polske arbeidere svarte at de synes det er godt eller meget godt å arbeide i Danmark. Begeistringen over landet er like stor blant polakker som har arbeidserfaring fra andre EU-land.
Behandles som B-lag
En av konklusjonene som Fafo-rapporten Polonia i Oslo trekker om polsk innvandring er at det er betenkelig at såpass mange av arbeidstakerne behandles som et B-lag uten samme rettigheter og vilkår som norske.
Undersøkelsen deler polakkene i fire grupper – den integrerte polakk, den legale gjestearbeideren, den illegale ansatte og løsarbeideren, altså to legale og to illegale. Gruppene opplever hverdagen i Oslo forskjellig.
Den integrerte polakk i det norske samfunn er kanskje den som kommer nærmest polske arbeidere som omtales i den danske undersøkelsen.
Et mål å bli integrert
Vedkommende har gjerne fått familien hit, hever barnetrygd og kontantstøtte og bruker andre velferdsgoder som de har krav på. Viktigst av alt er at den integrerte polakk har fått ”norsk” jobb, med norske lønnsvilkår og normal arbeidstid. Denne gruppen er fremdeles ikke spesielt stor, men representerer et forbilde for mange. En kan si at livet til den integrerte polakk er et mål som mange polakker arbeider mot.
Fafo mener at det er tegn som tyder på att flere lykkes med å komme over i denne gruppa etter å ha vært her en stund.. Fafo påpeker det interessante at selv om de integrerte polakkene har de beste arbeidsforholdene, er det gjerne disse som er mest frustrerte over forskjellsbehandlingen av polakker i det norske samfunn.
Familiegjenforening – Jo lenger de er, desto lengre blir de, og til slutt søker de om familiegjenforening, sier sekretær Per Skau i Fellesforbundet.
– Det er faktisk mange polakker som får familien hit uten at jeg kan vise til konkrete tall. De har fått arbeid. Dette er dyktige fagarbeidere, som Norge trenger. Selv om det er en viss nedgang i arbeidsmarkedet på samme områder der en finner polsk arbeidskraft, er det fortsatt behov for kvalifiserte hender. Forutsetningen er selvsagt at de behandles skikkelig og at de får lønns- og arbeidsvilkår etter norske bestemmelser. Vi har registrert at polakkene også slutter seg til fagorganisasjonen, sier Per Skau.
En ny underklasse?
De to ombudene for utenlandske arbeidere i Oslo Bygningsarbeiderforening, Julia Maliszewska og Jonas Bals, spør i mandagens utgave av Dagbladet om NHO ønsker en polsk underklasse. De påpeker at polske arbeidsinnvandrere har langt alvorligere problemer enn enkelte ”useriøse aktører” og mener at den største trusselen kommer fra NHO.
De to viser til at NHO ønsker færre virkemidler mot sosial dumping og arbeider aktivt mot det de selv liker å kalle ”et seriøst arbeidsliv”. NHO har trenert vedtak om allmenngjøring av tariffavtalene både i skips- og verftsindustrien og innen elektro.
– Norsk Teknologi har (dessuten) klaget allmenngjøringsloven inn for EFTAs overvåkingsorgan i Brussel, ESA. I deres klage er en viktig del av begrunnelsen at allmenngjøring gir utenlandske arbeidere for høy lønn i forhold til hva som er ”nødvendig”. Selv angir de ei minstelønn på omkring 88 kroner som er tilstrekkelig – hva vi andre vil kalle sultelønn”, skriver Julia Maliszewska og Jonas Bals.
De blir snytt
Polakkenes manglende hjemreiseplaner og stor tilfredshet over å være i Danmark står i kontrast til det faktum at tre av ti polakker er blitt snytt en eller flere ganger av danske arbeidsgivere, opplyser ukebrevet.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.
Jan-Erik Østlie
Mehmet ble sagt opp: – Vinner jeg og beholder jobben, kan de finne på masse rare ting i framtida for å bli kvitt meg
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk