KrF og takhøyden
Det er fullt mulig å både være kristen og delta i den politiske debatten. Det avhenger av hvilket parti man tar debatten i.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Noe av det siste jeg fikk med meg i dag morges sammen med hastekaffen før avgang til jobben, var KrF-leder Høybråtens rimelig tydelige støtte til sin 2. nestleder Inger Lise Hansens friske utspill om enkeltsaker som per dato bryter med partiets ganske ferske prinsipprogram. Partilederen er ikke enig i standpunktene hennes, men ber om takhøyde i eget parti for at hun vil ha en debatt om vanskelige temaer. Så langt er det et godt tegn. Men det spørs om det hjelper noe særlig.
Det er de mest dogmatiske og konservative krefter i KrF som har tatt sterkest avstand fra Hansens utspill om støtte til homofile ekteskap, hennes avstand til Israels murbygging mot palestinerne, hennes avslappete forhold til kristenkravet for å være aktiv i partiet, samt et tydelig ja til norsk EU-medlemskap. Det er ikke bare i KrF disse tankene skaper debatt, men motreaksjonene gir sterkere utslag i dette partiet. Mens andre partier helt sikkert hadde tatt debatten på strak arm, er det grunnleggende krefter i KrF som ikke en gang vil snakke om disse spørsmålene.
Her ligger ikke bare Inger Lise Hansens problem, men en nesten håpløs utfordring for et hvilket som helst menneske som påtar seg lederrollen i KrF. Motkreftene i partiet er så grunnleggende og sterke, at debattene ikke en gang vil vitalisere partiorganisasjonen, men heller forsterke frontene enda mer. Avstanden mellom full politisk debattåpenhet og den tydelige geografisk befestede konservatismen er så stor at utgangspunktet for debatt om vanskelige spørsmål nærmest er dødfødt.
Inger Lise Hansen blir neppe den siste aktive KrF-politiker som risikerer å bli skviset ut over sidelinja for sin åpenhet. Selv om viljen og hensikten var god nok, valgte hun på mange måter feil parti å innby til debatt i. Temaene hun tar opp er for vanskelige for de sterkest troende i partiet. Problemet er grunnleggende, og på mange måter et håpløst utgangspunkt for å øke takhøyden. Det viser de mange sterke motreaksjonene innen KrFs rekker, selv om støttespillerne også har gitt lyd fra seg.
Det foregår friske debatter om vanskelige temaer også i andre partier. Det er heller ikke ukjent at friske debattanter i andre partier både har vært nøytralisert og frosset ut av egne rekker. Likevel virker takhøyden totalt sett mye romsligere. Det er lov å ha en annen mening enn det flertallet har bestemt. Å ikke våge å ta vanskelige debatter, er noe av det verste et hvilket som helst politisk parti kan gi seg i kast med. Det har de fleste andre forstått og praktisert brukbart.
Til Inger Lise Hansens fordel er det et faktum at det finnes mange bekjennende kristne også i andre partier. De bærer meg seg grunnleggende kristne verdier i sitt politiske virke og føler seg bekvemme med å få delta i åpne debatter om de temaene de er opptatt av – både hverdagslige og mer kompliserte. Kanskje har de sett arenaer som virker mer imøtekommende og romslige også for de spørsmål som krever en bredere og mer åpen diskusjon før de tar sine standpunkter. Kanskje føler de seg mer bekvemme med politiske meningsfeller som i alle fall er villige til å ta debatten. Selv om både Høybråten og Hareide har gitt armlengders invitasjon til å støtte Hansens ønske om debatt, står dessverre armkutterne i kø for å stanse initiativet – uten å ta debatten. Det er et elendig utgangspunkt for nye målinger av takhøyden i KrF.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat