Politifolk frykter skarpe oppdrag
Tross mindre tid til trening i politiet må selv den vanlige konstabel være forberedt på å gripe til våpen.
Mange er redde og usikre for skarpe og farlige oppdrag.
Siden 2002 har politiet i Norge truet med å bruke våpen i 514 situasjoner. Hvor mange ganger våpnene har vært framme og klare til bruk uten at det har vært nødvendig å true med eller faktisk avfyre skudd, blir det ikke ført fast oversikt over. Tall Politidirektoratet har samlet viser at ordre om bevæpning ble gitt 2.358 ganger 2009.
Regler i politiet sier at den første patruljen som kommer fram til et åsted, skal gjøre alt den kan for å få kontroll på situasjonen. I landets politipatruljer sitter det ofte tjenestemenn som ikke har fått trent nok og som derfor ikke har godkjenning til å bruke våpen i tjenesten. Men gitt situasjonen må alle regne med å gripe til våpen. Med eller uten godkjenning.
– Jeg får mange henvendelser fra vanlige politifolk som er engstelige, sier hovedverneombud i politiet, Bjørn Egeli, til NTB.
Nødretten avgjør
I fjor ble Rogaland politidistrikt anmeldt til Spesialenheten for politisaker av sine egne ansatte. Bakgrunnen var en episode der utrente og ikke godkjente tjenestemenn ble beordret til å bevæpne seg i forbindelse med et farlig oppdrag. I Spesialenheten tapte de saken ved at det ble pekt på nødretten.
– Vi er veldig skuffet over avgjørelsen og hadde håpet på en mer prinsipiell uttalelse i forbindelse med saken. Det er likevel blitt noe bedre, men fremdeles er det mange som ikke får trent de 40 timene som må til hvert år for å bli godkjent, sier Olaug Bjørnsen.
Hun er hovedverneombud for de ansatte i Rogaland politidistrikt. Selv i byen som for seks år siden opplevde NOKAS-ranet, hvor det ble skutt med tunge automatvåpen i sentrumsgatene og en politimann ble drept, får ikke alle gjennomført den nødvendige treningen. Likevel er ingen politimann lenger fritatt for å kunne gå inn i på et åsted hvor våpenbruk kan bli løsningen.
– Individuelle forskjeller
Thomas M. Lorvik er ansvarlig for den operative grunnutdanningen, herunder skyteutdanningen, og for etterutdanningen politifolk tilbys via Politihøyskolens øvingssenter i Stavern og i Kongsvinger. Han er også med når det årlig lages såkalte temalister over hvilke områder operative politifolk må trene på innenfor de 40 timene i løpet av året. Som finale og eksamen på treningsopplegget kommer godkjenningsprøven på skytevåpen som må bestås på slutten av året.
– Det er store individuelle forskjeller på om innsatspersonellet føler de får nok trening eller ikke. Med de rammer som er gitt fra Politidirektoratet er treningsopplegget ganske fastlagt mellom arrestasjonsteknikk, taktikk og våpentjeneste, forklarer Lorvik.
Han påpeker at det er den enkelte politimester sitt ansvar at innsatspersonellet i hans distrikt får gjennomført den pålagte treningsmengden hvert år.
Ble halvert
I Oslo, landets største politidistrikt, sier tillitsvalgt Sigve Bolstad at han er vel kjent med historiene om ansatte som er nervøse og usikre på jobb. Mens standarden for trening tidligere var minimum 40 timers årlig trening og med oppfordring om enda 40 timer, er mulighetene de siste årene redusert.
– Vi mener denne reduksjonen var uheldig. Både av hensyn til selvtilliten til den enkelte tjenestemann i gata og for publikum, mener vi alle bør ha muligheten til mer trening, sier Bolstad.
I alle landets 27 politidistrikt finnes det egne utrykningsenheter som er trent til spesielt farlige eller skarpe oppdrag. I motsetning til de fleste av sine kolleger får medlemmer i disse enhetene trene 116 timer i året. Politihøgskolen gjennomfører også årlig skarpskytterkurs for utrykningsenheten, blant annet på øvingssenteret på Kongsvinger.
– Vi søkte om at 16 tjenestemenn skulle få delta på kurset, men fikk med halvparten. Dette er egentlig altfor få med tanke på den utrolig komplekse tjenesten det er å være politimann- eller kvinne i landets hovedstad, sier Bolstad.
(ANB-NTB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes