Ingen minstesats for sosialhjelp
LO og KrF krever en felles nasjonal minstesats for sosialhjelp. Men regjeringspartiene legger forslaget på is.
– Regjeringen må snarest innføre en statlig minstenorm for sosialhjelp, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen til NTB.
Han mener dagens veiledende satser må heves til nivå med satsene fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) - og gjøres om til obligatorisk minstestandard. Davidsen viser til at LO-kongressen i fjor fattet vedtak om en slik minstestandard, og beklager at regjeringen ennå ikke har fått dette på plass.
– Regjeringen har gjort mye for å redusere fattigdommen, men dette er noe som gjenstår, sier han.
På is
Det er kommunene som selv avgjør størrelsen på sosialhjelpen, med utgangspunkt i veiledende statlige satser. Dette medfører at sosialhjelpen varierer fra sted til sted, også fordi de reelle bo- og levekostnadene som regel er større i byer enn i mindre distriktskommuner.
Heving av sosialhjelpssatsene har vært en merkesak for SV i mange år. Partiet har i tidligere perioder selv fremmet forslag om nasjonale minstenormer, et forslag Arbeiderpartiet har gått imot. Med SV i regjering, er det KrF som har overtatt eierskapet til forslaget.
Så sent som i november i fjor fremmet KrF et representantforslag om en nasjonal dugnad mot fattigdom, der kravet om en statlig minstenorm inngår. Forslaget er for øyeblikket til behandling i Stortingets arbeids- og sosialkomité, men lite tyder på at det får gjennomslag.
– Vi går ikke inn for å realitetsbehandle det, men vil komme tilbake til tiltak mot fattigdom i forbindelse med statsbudsjettet for neste år. Det har høy prioritet for oss å bekjempe fattigdom, og særlig barnefattigdom, sier komiteens nestleder, Anette Trettebergstuen (Ap), til NTB.
Dragkamp
Trettebergstuen viser til at innstillingen fra det såkalte Fordelingsutvalget er til behandling i regjeringsapparatet. Fordelingsutvalget ble nedsatt av daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) for å utrede årsaker til økonomiske forskjeller og drøfte tiltak som bidrar til sosial utjevning.
Etter det NTB har grunn til å tro, har forslaget om en statlig minstenorm for sosialhjelp fremdeles tilslutning i SV. Men Arbeiderpartiets motstand gjør at det trolig vil bli skrinlagt denne gangen også.
I et brev til arbeids- og sosialkomiteen setter arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) langt på vei en parentes rundt hele forslaget.
– Da vi foreslo en nasjonal dugnad mot fattigdom i valgkampen, var responsen positiv fra regjeringen. Derfor er jeg veldig skuffet over at det bare settes en strek over våre forslag nå, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.
Han siterer SV-leder Kristin Halvorsen når NTB spør om hvorfor dette tiltaket er så viktig.
– Hun har selv sagt at statlige minstenormer er det viktigste enkelttiltaket mot fattigdom. Forskjellene på sosialhjelpen rundt om i landet er for stor, og mange steder er størrelsen på stønaden for lav, sier Ropstad.
Går imot
Det er slett ikke bare SV, KrF og LO som har pekt på nødvendigheten av å ha felles standarder for økonomisk sosialhjelp. Også fra NHO-hold hevdes det at sosialhjelpen er for lav.
– I dag er sosialhjelpen på et så lavt nivå at de som mottar den, strever med å få endene til å møtes. I tillegg er det nesten en dagsjobb å skaffe seg de ytelsene man har rett på. Da har du ikke energi til å bruke krefter på å komme deg på jobb, sa direktør Johan-Martin Leikvoll i Attføringsbedriftene i NHO Service til Dagsavisen i fjor høst.
Høyres Torbjørn Røe Isaksen er saksordfører for KrF-forslaget i arbeids- og sosialkomiteen. Han er motstander av en statlig minstenorm.
– For oss er det et hovedpoeng at det skal lønne seg å jobbe. Kommunene er selv de beste til å bestemme størrelsen på egen sosialhjelp. Dessuten er det en fare for at en minstesats også blir en makssats, sier Røe Isaksen.
Arbeids- og sosialkomiteen avgir innstilling i saken innen 9. mars. (ANB-NTB)
Mest lest
De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.
Emmie Olivia Kristiansen
Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte
Martin Guttormsen Slørdal
Her er teksten Hans-Christian Gabrielsen skrev to dager før han døde
Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.
Ole Palmstrøm og Colourbox
Hege hadde ikke råd til å være innlagt da Nav trakk uføretrygden
Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.
Sophia Wedege Stavnem
Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi
LETTET: Jorun Valmestadrød er lettet for HK og arbeidsgiveren kom fram til en ordning slik at hun fikk beholde AFP-en sin.
Brian Cliff Olguin
Butikkmedarbeider Jorun (62) holdt på å miste pensjonen verdt 1,1 millioner. Et tilfeldig møte endret alt
SAMME KRETS: Pål Gisle Andersen, nestleder i HK-klubben i SAS er glad for at retten ga medhold i at det ikke var noen grunn til å fravike at hele virksomheten er samme utvalgskrets.
Ylva Seiff Berge
SAS-ansatt ble sagt opp etter 36 år, men vant fram i retten
Debatt
Det er et problem for hele samfunnet at lønnsnivået til sykepleierne ikke er tilpasset situasjonen og at tariffoppgjørene gir lite rom for nødvendige lønnsløft, skriver Lill Sverresdatter Larsen.
Sunniva Tønsberg Gaski
«Misforstått om sykepleiernes lønn», skriver Lill Sverresdatter Larsen
FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.
Trond Teigen
Renholder Solveig mistet først sønnen, så ektemannen: – At jeg ble aktiv i fagforeninga, reddet meg
DYRE REGNINGER: I Ålesund ble sosialhjelpen til over 200 barnefamilier avkortet for barnetrygden, mot politikerens ønske.
Colourbox
Vanja måtte velge mellom å kjøpe mat til familien og betale regninger. Så ble strømmen kuttet
Håvard Sæbø
Tom-Rune har snart vært permittert ett år: – Da de åpnet en ny matbutikk her, var det 800 søkere
– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.
Ole Palmstrøm
Folk som mister dagpengene kommer seg ikke raskere tilbake i jobb, advarer Nav-tillitsvalgt
EKSPORTERES: I fjor ble det hogd rundt 10 millioner kubikkmeter med industrivirke for salg. Av dette ble over 34 prosent av tømmeret eksportert ut av Norge, mye til Sverige, Belgia og Tyskland.
Martin Guttormsen Slørdal
En tredel av tømmeret eksporteres ut av landet: – Et paradoks at Norge går glipp av så mange arbeidsplasser
«Ane» varslet om at de var for få på jobb, opp mot beboergruppen de hadde boende. Illustrasjonsfoto.
Colourbox
Miljøterapeut «Ane» varslet om at de var for få på jobb. Selv fikk hun psykiske helseplager
I studio snakker Peggy Hessen Følsvik om sin nye rolle som LO-leder.
Jan-Erik Østlie
Hør LO-lederen snakke ut om tida etter sjokket: – Jeg tvilte aldri på å ta over
Geir Lippestad
Jan-Erik Østlie
Sentrum fjerner tilknytningen til kristendom og sosialdemokrati
Kommentar
Selvsagt har vi vært heldige. Oljen i Nordsjøen var en gave, skriver Jo Moen Bredeveien.
Even Kleppa / Øyvind Gravås, Woldcam AS/ Equinor
«Vi gjorde alt riktig da vi fant oljen. Nå gjør vi alt galt», skriver Jo Moen Bredeveien
Sylvi Listhaug
Leif Martin Kirknes
Frp-innstilling til sentralstyre vekker reaksjoner
MDG-leder Une Bastholm
Leif Martin Kirknes
MDG-landsmøtet avsluttet – dette er de viktigste vedtakene
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solbergs popularitet som statsminister stuper
BLÅGRØNT: – Norge er en veldig maritim nasjon, sier Une Bastholm. Derfor tror hun mye av næringslivet vil være vendt mot havet også etter oljealderen.
Anita Arntzen