– Kristin er «klespoliti»
Kristin Halvorsen burde fokusere mer på lærdommen inne i hodet enn klesplagget oppå, mener Erling Lae (H). Han støttes av KrF og Venstre.
– Jeg har sjelden blitt så provosert! Debatten om hijab-forbud må da være ett av de dummeste utslag av dobbeltmoral og snerpete formynderholdning på lenge. Moralpolitiet på Grønland er avløst av klespolitiet i Storting og regjering. Utdanningsministeren burde være mer opptatt av lærdommen inne i hodet, enn klesplagget oppå, hevder Høyres avtroppende nestleder Erling Lae.
Overrasket over SV
Også KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Venstres Abid Q. Raja rister på hodet over SV-leder og utdanningsminister Kristin Halvorsen, som under partiets landsstyremøte i helgen uttalte seg kritisk til at skoleelever bruker hijab. Hun vil ikke ha nasjonalt forbud, men støtter at kommunene kan få mulighet til å bruke dagens lovverk til å nekte muslimske jenter å bruke hijab på skolen.
– Jeg er overrasket over de sprikende signalene fra SV. De skisserer en løsning på et problem som ikke eksisterer. For hva er problemet med hijab? Vi snakker tross alt om et skaut til å ha på hodet, sier Ropstad til Dagsavisen, som mener religionsfriheten og retten til å bære religiøse plagg bør gjelde for alle, også muslimer.
– Jeg er også overrasket over SV. Vi er jo blitt vant til en viss verdiforvirring i Ap i minoritetspolitiske spørsmål, men jeg trodde faktisk bedre om SV. Kanskje de er blitt påvirket av å sitte i regjering med Ap, foreslår Raja, som understreker at heller ikke han tror et hijab-forbud er veien å gå.
– Og spesielt ikke hvis det skal være forskjell fra kommune til kommune, sier han.
Mangel på respekt
Erling Lae, derimot, som i øyeblikket utreder Høyres integreringspolitikk foran landsmøtet i mai, er ikke det minste overrasket over SV og Kristin Halvorsen.
– Gruppetenkningen står sterkt både på den populistiske høyre- og venstresiden, hevder han overfor Dagsavisen.
– Formynderholdningen på venstresiden har også lang tradisjon, og de mangler åpenbart både forståelse og respekt for religiøs tro. Men først og fremst mener jeg Kristin Halvorsen mangler respekt for individet, og disse jentenes egne valg om å gå med hijab, sier Lae, og fortsetter:
– For noen uker siden var alle i fistel over disse gubbene på Grønland, som blandet seg borti hvordan muslimske jenter går kledd. Noen uker seinere er altså det de samme jentene velger å ha på hodet også galt, og må forbys. Moralpolitiet er avløst av klespolitiet, mener Lae.
– Her ber de innvandrerjentene om å ta utdanning, og når de så begynner på videreående skole, blir de kritisert for måten de går kledt på. Signalene blir veldig tvetydige. Det man egentlig sier, er: «Jeg liker ikke at du går kledd på muslimsk vis». Dette blir det i alle fall ikke integrering av! Dette blir det bare gruppemotsetninger av, tror Lae.
Mer mobbing
KrF-representant Kjell Ingolf Ropstad frykter også at hijab-debatten kan føre til mer mobbing og trakassering av muslimske jenter som går med hijab.
– Jeg skjønner at noen ser på hijab som symbol på kvinneundertrykking. Men vi kan ikke forby noe bare fordi vi ikke liker det, mener Ropstad.
– Jeg lurer på hva de jentene tenker nå, når de opplever at det politiske Norge er etter dem på grunn av det de har på hodet. Jeg trodde SV kjempet for minoritetene. Nå syns jeg de roter det til, og lager til en total avsporing i integreringsdebatten. Hvorfor i all verden bruker de energien sin på å gå løs på et klesplagg, og gjør det til et skremselssymbol, når det er så mange andre virkelig store utfordringer i integreringspolitikken? Som tvangsekteskap, eller det å få minoritetene inn på arbeidsmarkedet? Jeg tror et forbud mot hijab vil føre til mer segregering, sier Ropstad.
Abid Q. Raja, som også står i spissen for dialogmøtene mellom nordmenn og muslimer på Litteraturhuset, understreker at det er jenter som blir presset til å gå med hijab.
– Det må vi selvsagt jobbe mot - men på andre måter enn via et forbud, sier Raja til Dagsavisen. (ANB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen